12.07.2012 15:37

Foto: Latvijas aktieru meistarklase Ādažu militārajā bāzē taisa "Džimlai Rūdi Rallallā!"

Autors 
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Foto: Latvijas aktieru meistarklase Ādažu militārajā bāzē taisa "Džimlai Rūdi Rallallā!" Rolands Bartaševics

Aktrises Veltas Skurstenes sacītais "Kad mēs dabūsim šaut?!" bija pirmie vārdi, ko varēja dzirdēt, 12. jūlijā ierodoties Ādažu militārajā bāzē, kas pārtapusi par filmēšanas laukumu un sapulcējusi teju visus Latvijas teātra dzīves pagājušā gadsimta spožākos aktierus.

Kāda pansionāta iemītniekiem rodas ideja palīdzēt valstij un glābt to no ekonomiskām un demogrāfijas grūtībām, atsakoties no pensijām un dodoties armijā. Realitātei visnotaļ tuvu piesaistīts sižets – tas tiek izspēlēts traģikomēdijā "Džimlai Rūdi Rallallā!" par pensionāru vecumdienām, viņu psiholoģisko atstumtību un vienlaikus dzīvo interesi par notikumiem valstī un vēlmi būt sabiedrībai vajadzīgiem.


Nacionālo bruņoto spēku (NBS) Ādažu bāze ir otrā vieta, kur notiek filmēšana. Iepriekš septiņu Latvijas teātru vecākās paaudzes aktieri – 30 spilgtas kino un teātra personības – piedalījās vairāku epizožu uzņemšanā sociālās aprūpes centrā "Ezerkrasti". Šonedēļ tiek uzņemtas epizodes, kas saistītas ar senioru vada dzīvi un militāro apmācību armijā.

"Ir tik pasakaini atrasties te, kur apkārt ir mīļi, izpalīdzīgi un radoši ļaudis. Bieži vien mūsu vecumā cilvēks ikdienā jūtas aizmirsts. Taču šajā vidē katra diena ir brīnišķīga un skaista. Galvenais, lai filma izdodas!" ar nepārprotamu prieku sejā sacīja V. Skurstene.

Jautāta par senioru sastrādāšanos ar bijušo NBS virsseržantu un vairāku filmu militāro konsultantu Ziedoni Ločmeli, kas filmā atveido seržantu, kurš apmāca senioru vadu, viņa teic: "Viņš ir profesionāls militārists, taču nenoliedzami var redzēt, ka viņam piemīt arī aktiera dotības." Tāpat aktrise teic, ka sadarbība ar pārējiem militāristiem ir ļoti laba.

Aktieri uz filmēšanās vietu no Rīgas katru dienu izbrauc pulksten septiņos no rīta. Tiem, kas dzīvo tālāk, ir iespēja nakšņot uz vietas Ādažos. Filmēšana vidēji katru dienu ilgst līdz desmit stundām, neskaitot pusdienu un citus pārtraukumus. Ādažu bāzē "Džimlai Rūdi Rallallā!" tiks taisīts līdz mēneša beigām, bet filmai gatavai vajadzētu būt augusta sākumā.

"Šaujamais vien sver ap septiņiem kilogramiem, vēl formas tērps un pārējā "uzparikte", un lielais karstums – ir smagi," aktiera grūto darbu sirmā vecumā raksturo viens no vecākajiem spēlfilmas dalībniekiem Arno Upenieks. "Mums te vajadzēja nedaudz paskriet, bija pat daži "kritušie"."

Viens no filmas režisoriem – Māris Putniņš – sarunā ar "Apriņķis.lv" atklāj, ka "kroņa numurs" vēl priekšā – seniori brauks ar tanku, ko stūrēs Ģirts Jakovļevs, bet pa to ar "bazuku" šaus Velta Skurstene. Jautāts, kur vēl norisināsies filmas epizožu uzņemšana, viņš teic, ka Ādažu poligona Franču kurgānā, kur tiks uzņemta iepriekš minētā aina. "Taču galvenais process notiks Ministru kabinetā un citos valdības iestādījumos pēc filmēšanas beigām," viņš nosmej.

Kinoļaudis un projekta dalībniekus uzmundrināt ieradās arī aizsardzības ministrs Artis Pabriks, NBS Apvienotā štāba priekšnieks ģenerālis Andis Dilāns un citi aizsardzības nozares pārstāvji. Sasveicinoties ar aizsardzības ministru, seniori reizē braši sauca: "Esi sveiks!", kā jau tam armijā jāpieklājas. Uz jautājumu, kā aktieriem veicās, filmas dalībnieki sajūsmināti stāstīja, ka viņiem dos "šaut" un braukt ar tanku. "Galvenais, tikai nelidojiet," atjokoja ministrs.

Izrādās, ka Ādaži ne tikai tagad pārvērtušies par filmēšanas laukumu – tā sarunā ar "Apriņķis.lv" atklāj A. Pabriks: "Šeit jau bijuši un grasās vēl filmēt amerikāņi, japāņi un citu valstu interesenti, procesā ir vairāki projekti, tostarp dokumentāla tipa filmēšana."

Aizsardzības ministrs ir ļoti gandarīts, ka nu Ādažos uzņemta arī pirmā nacionālā filma, un cer, ka tā kalpos kā sava veida reklāma ministrijai.

Pilnmetrāžas spēlfilmu "Džimlai Rūdi Rallallā!" uzņem "Studija F.O.R.M.A.". Jaunā latviešu kinoprojekta idejas un scenārija autors ir Māris Putniņš, kurš jau strādājis kopā ar "Studija F.O.R.M.A." pie spēlfilmas "Mazie Laupītāji". Filmu veido režisoru tandēms Jānis Cimermanis un Māris Putniņš, kuru kopdarbība vairāk zināma pēc lielu popularitāti ieguvušajām leļļu filmām "Avārijas Brigāde". Jaunās spēlfilmas "Džimlai Rūdi Rallallā!" producents ir Gatis Upmalis ("Labās rokas", "Ūdensbumba resnajam runcim", "Mazie laupītāji", "Vientuļā sala"), operators Andrejs Verhoustinskis ("Dancis pa trim", "Leongrīns no Varka Kru", "Pretrunīgā vēsture"), mākslinieks Mārtiņš Milbrets ("Rīgas sargi", "Baiga vasara", "Rūdolfa mantojums" un citas filmas).

Filmā piedalās: Jakovs Rafalsons, Astrīda Kairiša, Marks Ļebedevs, Ingrīda Andriņa, Olga Dreģe, Pēteris Liepiņš, Gunārs Placēns, Ģirts Jakovļevs, Ļevs Birmanis, Velta Straume, Baiba Indriksone, Jānis Paukštello, Arno Upenieks, Rūdolfs Plēpis, Velta Skurstene, Tamāra Soboļeva, Leons Krivāns un citi teātra vecmeistari.