15.12.2016 12:52

Iespēja iepazīt vēsturi ar "Siguldas gidu stāstiem"

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(1 balsojums)
Iespēja iepazīt vēsturi ar "Siguldas gidu stāstiem" publicitātes

Siguldas novada pašvaldības atbalstīta kultūras projekta ietvaros klajā laists izdevums "Siguldas gidu stāsti", kurā apkopotas siguldiešu atmiņas, kas atklāj ekskursiju vadītāju darba specifiku, darba gaitu sākumu, dažādus notikumus un piedzīvojumus praksē.

Izdevumu sagatavojusi Ieva Vītola un izdevusi starpnozaru mākslas grupa "SERDE" sērijā "Tradīciju burtnīca". 

Izdevumā publicēti fragmenti no intervijām ar kādreizējiem un tagadējiem Siguldas ekskursiju vadītājiem Helēnu Celmiņu, Dzintru Antēnu, Annu Grosbergu, Andreju Janauu, Sandru Ķiruli, Mārīti Vītolu, Aigu Auziņu, tūrisma instruktoriem Jāni Začestu un Jāni Makaru, vides gidiem Indru Čeksteri, Andu Andrušaiti un Māri Mitrevicu, muzeja darbiniekiem Guntu Zaķīti un Ilgu Korklišu. Izdevumā iekļauti arī daži suvenīru tirgotāju stāsti.

"Siguldas gidu stāsti glabā Siguldas novada vēsturi. Tos izlasot, ir iespēja iepazīt neseno pagātni, kad Sigulda bija sevišķi iecienīta Padomju Savienības kūrortvieta. Siguldas tūristu bāzē kūsāja dzīve, tūkstošiem padomju tūristu Gaujas senlejā ieradās ar Vissavienības tūrisma maršrutu ceļazīmēm. Tolaik tūristu bāzes viesus – laivu pārgājiena dalībniekus – sagaidīja lielgabala zalves pār Gauju, bet pie Gūtmaņalas ikvienam bija iespēja nofotografēties kopā ar sunīti Airu un pa kluso nopirkt dzintara krelles un krāsainos spieķus," vēsta izdevuma sagatavotāja Ieva Vītola.

Pierakstītie stāsti sniedz ziņas arī par tūrisma veidiem, tūristu etniskajām atšķirībām, tūrisma pakalpojumu daudzveidību un izmaiņām laika gaitā. Tie atklāj arī Siguldas un Latvijas redzējumu no malas, proti, tās vērtības un unikālo, kas pārsteidz un uzrunā svešzemju viesus mūsu zemē.

"Izdevums lieti noderēs kā rokasgrāmata esošajiem un topošajiem ekskursiju vadītājiem, jo stāsti atklāj ne tikai amizantus gadījumus gida darbā, bet arī profesionālus paņēmienus auditorijas piesaistīšanai un Siguldas vēstures un dabas vērtību atklāšanai," norāda I. Vītola.

Tradīciju burtnīca "Siguldas gidu stāsti" pieejama visās Siguldas novada bibliotēkās un Siguldas Tūrisma informācijas centrā.

"Tradīciju burtnīca" ir starpnozaru mākslas grupas "SERDE" sagatavota un izdota tematisku izdevumu sērija, kurā tiek publicēti lauka pētījumu rezultāti – mūsdienās dokumentētas nemateriālā kultūras mantojuma vērtības un mutvārdu liecības (atmiņas, personīgās pieredzes stāsti, folkloras un novadpētniecības materiāli).

Sērijas ietvaros no 2007. līdz 2016. gadam publicēti pavisam 18 tematiski izdevumi – "Siguldas gidu stāsti", "Bērni", "Novadpētniecība. Mirdza Birzniece" (2016), "Mazdārziņi" (2014), "Slēgtās zonas stāsti", "Cūku bēres" (2013), "Tautas aptieka" (2011), "Baškīrijas siguldiešu stāsti", "Rībeņu nūvoda stuosti" (2010), "Suitu stāsti", "Alus gatavošana" (2009), "Aizputnieku stāsti par ebrejiem" (2008), "Brandava gatavošana Viduskurzemē" (2007) u. c.