09.07.2012 14:49

Jubilejā "Kremeratai" un maestro – ovācijas, ziedi un muzikāli veltījumi

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(1 balsojums)

Klausītāju pilnajā koncertzālē "Baltais flīģelis" Siguldā svētdien izskanēja "Kremerata Baltica" devītā festivāla noslēguma koncerts.

Šā gada festivāla programmas pamatā bija trīs tēmas: fantāzijas un serenādes, Baltijas skaņražu darbi un Mečislavs Veinbergs – komponists, kas plašākam klausītāju lokam varētu būt pazīstams kā padomju filmu un teātra mūzikas autors, bet kura savdabīgais rokraksts simfonijās un citos akadēmiskās mūzikas skaņdarbos lielākoties palicis nenovērtēts, Gidona Krēmera vārdiem, tas dzīvojis ievērojamā laikabiedra Dmitrtija Šostakoviča ēnā. Klausītāji ik dienu varēja iepazīt kādu M. Veinberga talanta šķautni. Atklāšanas vakars, kura ievadā iekļautajā "Concertino" solo spēlēja pats G. Krēmers, iejūtīgi atklāja nepelnīti piemirstā komponista smalkā melodiķa dāvanas.

Klausītājiem festivāls bija vēl viens atgādinājums: pasaules slavu vijoļvirtuoza G. Krēmera dibinātais un vadītais Baltijas mūziķu orķestris "Kremerata Baltica" iekarojis ar spēju spožu tehniku apvienot ar dziļu, neviltotu emocionalitāti. To nekavējās apstiprināt tie, kam "Apriņķis.lv" starpbrīžos jautāja par iespaidiem.

"Visvairāk vērts ieklausīties, ja mūziķi dzīvo līdzi: nevis vienkārši spēlē notis, bet dara to ar mīlestību, siltumu. Šī bija tā reize," latviešu mūsdienu mūzikas dižgars, sens "Kremeratas" draugs komponists Pēteris Vasks atklāšanas koncertā dalījās iespaidos par viņa fantāzijas "Vox Amoris" izjustā lasījuma atklāto kopā savijušos suģestējošo mieru un dziļo traģismu.

"Par ļaunu nenāca arī tas, ka sestdienas koncertā bija pa eksperimentam (Alfrēda Šintkes "Senāde") un jokam (M. Veinberga mūzika no animācijas kino par Vinniju Pūku). Šajā vakarā visvairāk priecēja čellista [Mario Brunello] un orķestra saspēle [Jozefa Haidna Koncertā Do mažorā]," atzina pēc noslēguma koncerta pirmās daļas sastaptā mūzikas skolotāja Daiga Kurcina no Cēsīm.

Orķestrim un maestro svētku dāvanās tika ne vien vētraini aplausi un ziedi, bet arī muzikāli veltījumi. To autori atgādināja, ka šogad ir divkārša jubileja: orķestrim aprit 15, bet tā dibinātājs un vadītājs februārī svinēja 65 gadus. M. Brunello pēc ovācijām, kas pavadīja viņa muzicēšanu kopā ar orķestri (Haidna atskaņojumā viņš ne tikai filigrāni un aizrautīgi saspēlējās ar orķestri kā solists, bet veica arī diriģenta pienākumus), jubilāram veltīja dažas minūtes meditācijas – no čella izvilinot armēņu tradicionālās mūzikas noskaņas dziesmas par mieru soloaranžējumā. Jau ienākot zālē, apmeklētāji uz krēsliem atrada lapiņas ar Ojāra Vācieša dzejoli ("Nes mani vēl, nes mani mūžam..."), ko orķestrim un solistiem komponējis un Gidonam Krēmeram veltījis Imants Zemzaris.

"Kremerata Baltica" festivāla koncerti šogad Siguldā un Krimuldā ritēja no 5. līdz 8. jūlijam.

Pēdējā pietura festivāla programmā ir koncerts 9. jūlijā pulksten 19 Lielajā Ģildē Rīgā, kur "Kremerata" un solisti atskaņo Gijoma Lekī, Volfganga Amadeja Mocarta, Džovanni Solimas un Mārtiņa Brauna darbus.

„Kremerata” atvelk elpu pēc Pētera Vaska „Vox Amoris” atskaņojuma atklāšanas koncertā."Kremerata" atvelk elpu pēc Pētera Vaska "Vox Amoris" atskaņojuma atklāšanas koncertā.