09.07.2012 11:11

Festivāls "Baltica – 2012" ieskandinājis Ķekavas novadu

Autors  Agnese Dzene
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Festivāls "Baltica – 2012" ieskandinājis Ķekavas novadu Agnese Dzene

Starptautiskā folkloras festivāla "Baltica – 2012" ietvaros svētdien Ķekavas dzirnavu estrādē notika koncerts "Latvieši pasaulē – pasaule latviešos".

 

Pasākums, par spīti tveicei, pulcināja pilnas estrādes rindas tautas mūzikas cienītāju. Doma, ka lielā folkloras festivāla ietvaros kāds koncerts varētu notikt arī Ķekavā, radās Ķekavas novada pašvaldības kultūras aģentūrai pēc tam, kad Katlakalna Tautas nama folkloras kopa "Rāmupe" izturēja pārbaudījumus un saņēma apliecinājumu dalībai festivālā.

Pasākuma atklāšanā svinīgi ar Ķekavas novada domes priekšsēdētāja Roberta Jurķa gādību tika stādīts novada talismans – pīlādzis. Miera, draudzības un saticības simbols. Jau senos laikos šim kokam piešķīra maģiskas spējas un kā mājas svētību stādīja katrā pagalmā. Mājas sargs, mošķu padzinējs, zibens spēriena novērsējs – tāds pīlādzis ir mitoloģijā. Izvēlētā talismana pīlādža mērķis ir veidot spilgtu tēlu, kas veicinātu Ķekavas novada atpazīstamību. Nākotnē plānots iestādīt pīlādžu aleju.

Līdzās vietējām folkloras kopām koncertā piedalījās arī "Sudrabavots" un "Teiksma" no Amerikas Savienotajām Valstīm, "Dzērves" no Luksemburgas, "Dūdalnieki" no Anglijas, "Daina" no Krievijas un "Rēvele" no Igaunijas.

Festivāls "Baltica" notiek kopš 1987. gada. Tā ir ikgadēja tradīcija, kura norisinās katru gadu pēc kārtas vienā no Baltijas valstīm – Lietuvā, Latvijā vai Igaunijā. Šogad festivāls Latvijā notika devīto reizi.