07.07.2012 12:05

G.Krēmers: Šogad īpaši gribam izcelt Veinberga mūziku

Autors  Līga Greiškane
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Intervijā portālam "Apriņķis.lv G.Krēmers atklāj, ka šogad vēlas izcelt komponistu Mešislavu Veinbergu, kurš ilgu laiku nepelnīti bijis Šostakoviča ēnā. Intervijā portālam "Apriņķis.lv G.Krēmers atklāj, ka šogad vēlas izcelt komponistu Mešislavu Veinbergu, kurš ilgu laiku nepelnīti bijis Šostakoviča ēnā. Krišjānis Grantiņš

Pirms koncertiem Siguldā un Krimuldā slavenais vijolnieks Gidons Krēmers atklāj, ka šogad klausītājus vēlas vairāk iepazīstināt ar Mečislavu Veinbergu, kurš ilgu laiku nepelnīti sabijis sava slavenā laikabiedra Dmitrija Šostakoviča ēnā.

"Kopā ar "Kremerata Baltica" mēs spēlējam gan klasiku, gan mūsdienu mūziku, un es to es vienmēr uztveru kā ceļojumu, kurā atkal un atkal varam atklāt kaut ko pavisam negaidītu. Šoreiz man tā ir Mečislava Veinberga daiļrade," intervijā portālam "Apriņkis.lv" teic G. Krēmers.

Viņš atklāj, ka šim krievu komponistam 15.jubilejas festivālā pievērta īpaša uzmanība. Tas darīts ar mērķi iepazīstināt ar viņa daiļradi plašāku publiku.

"Manuprāt, viņš ir ļoti svarīgs un nozīmīgs komponists, kurš dzīvoja vienā laikā un bija arī tuvos draugos ar Šostakoviču. Veinbergs uzrakstīja ļoti daudz skaņdarbu, bet ilgu laiku viņa daiļrade bija spiesta palikt Šostakoviča ēnā. Tādēļ man ir liels prieks, ka kopā ar "Kremeratas" mūziķiem mums būs iespēja viņa skaistos skaņdarbus izpildīt festivāla apmeklētājiem," tā pasaules slavu guvušais vijolnieks.

Jāatgādina, ka sestdien, 7.jūlijā, pulksten16 Krimuldas baznīcā būs iespēja dzirdēt "Dienas serenādes". Programmā: L.van Bēthovens. Savukārt pulksten 19 Siguldas koncertzālē "Baltais flīģelis" būs koncerts "Kamermūzikas maratons". Programmā: V. A. Mocarts, F. Šūberts, M. Veinbergs, A. Šnitke, A. Maskats, A. Puškarevs.


TV sižets par M. Veinberga dzīvi un daiļradi angļu valodā: