27.10.2016 15:40

Latviešu gleznotājiem veltīto kalendāru rotās Carnikavas un Garkalnes skolnieču darbi

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Ģederta Eliasa glezna “Sieviete ar vēdekli bārā” (pa labi) un 10 gadus vecās Garkalnes Mākslu un vispārizglītojošās vidusskolas skolnieces Meldras Rudzītis interpretācija. Ģederta Eliasa glezna “Sieviete ar vēdekli bārā” (pa labi) un 10 gadus vecās Garkalnes Mākslu un vispārizglītojošās vidusskolas skolnieces Meldras Rudzītis interpretācija. www.darini.lv

Garkalnes un Carnikavas mākslas skolu audzēkņu darbi ir starp tām 13 fotogrāfijām, kas izraudzītas gleznotājam Janim Rozentālam un viņa laikabiedriem veltīta īpaša 2017. gada kalendāra vizuālajam noformējumam.

Jau piekto reizi norisinājās UNESCO Latvijas Nacionālās komisijas (LNK) un izglītības uzņēmuma "Lielvārds" rīkotais konkurss "Darini kalendāru" – šogad tā devīze bija "Solis gleznā". Konkursam tika iesniegti vairāk nekā 300 darbi no 80 Latvijas skolām ar interpretācijām par četru Latvijas glezniecības meistaru – Jaņa Rozentāla, Johana Valtera, Ģederta Eliasa un Vilhelma Purvīša – daiļradi.

Konkursa dalībniekiem bija jāizvēlas viens no izcilo latviešu gleznotāju darbiem, jāatveido tā sižets un jāiemūžina fotogrāfijā. Tādējādi skolu bērni un jaunieši tika mudināti netradicionālā un radošā veidā iepazīt Latvijas mākslas vēsturi un kultūras kanonu.

LNK konsultante Liene Krīvena pavēstīja, ka kalendāra vāku rotās konkursa "Darini kalendāru" vietnes www.darini.lv balsojuma laureāts – Viesītes Mūzikas un mākslas skolas skolnieču Evelīnas Bantouskas, Diānas Beļavskas, Eivas-Kristas Dronkas un Ievas Milaknes darbs par J. Rozentāla gleznu "Ellijas Rozentāles portrets".

Savukārt divpadsmit kalendāra vizuālajam noformējumam izvēlēto darbu vidū ir Carnikavas Mūzikas un mākslas skolas audzekņu Lindas Punkstiņas, Martas Marijas Birzkopes, Agates Cipules un Samantas Ussenko darbs par Ģederta Eliasa gleznu "Karija ar melnu kaķi", kā arī Garkalnes Mākslu un vispārizglītojošās vidusskolas 4.b klases skolnieces Meldras Rudzītes darbs par Ģ.Eliasa gleznu "Sieviete ar vēdekli bārā".

Kalendārā tiks iekļauti arī Rīgas, Brocēnu, Bēnes, Valmieras, Balvu un Rojas skolēnu veikumi. Kalendārs būs pieejams ierobežotā tirāžā un tiks izplatīts kā dāvinājums.