06.09.2016 11:55

Ziedoņa muzejs aicina uz sezonas noslēdzošo brīvdabas kino vakaru

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Ziedoņa muzejs aicina uz sezonas noslēdzošo brīvdabas kino vakaru publicitātes

Piektdien, 9. septembrī, plkst. 20, noslēdzot brīvdabas kino vakaru sēriju, Imanta Ziedoņa vasaras mājas "Dzirnakmeņi" pagalmā Murjāņos notiks dokumentālās filmas "Īvāns" seanss. Pirms filmas būs iespēja tikties ar režisoru Andreju Verhoustinsku, kurš pastāstīs par filmas tapšanas aizkulisēm un atbildēs uz viesu jautājumiem.

Filma vēsta par bijušo Tautas frontes priekšsēdētāju un Atmodas laika simboliskāko personību Daini Īvānu – vienu no spēcīgākajiem Latvijas jauno laiku vēstures līderiem un personībām, cilvēku, kurš apvieno sevī cerības, ideālismu, vilšanos, izvēles, kompromisus, uzvaras un zaudējumus.


Par Latvijas pagātni un tagadni Īvāns stāsta bez noklusējumiem un politiski klišejiskiem tekstiem, kas ar milzu apjomu skalo cilvēku smadzenes medijos un presē ikdienā. Īvāns uzskata, ka vara degradē cilvēku, viņam ir savi argumenti, kuros šajā laikā ir būtiski ieklausīties. Viņš ir gatavs atzīt arī savas kļūdas un vilšanās, kas ir tik neraksturīgi mūsdienu politiskās domas līderiem. Viņš atzīst arī personiskos zaudējumus, kas upurēti uz sabiedriski politiskās cīņas altāra.

Filma "Īvāns" tapusi gada garumā, filmēšanas grupai izbaudot Daiņa Īvāna uzticēšanos un viesmīlību viņa dzimtas mājās "Īvānos". Filmā redzami unikāli kadri no vēstures arhīviem un Daiņa Īvāna personiski filmētajām ģimenes kinohronikām. Scenārija autore ir Nora Ikstena.

Filmas režisors un vakara viesis Andrejs Verhoustinskis Lielā Kristapa ceremonijā kāpis uz skatuves vairākas reizes, filmējis gan spēlfilmas ("Dancis pa trim", "Džimlai Rūdi Rallallā!"), gan virkni dokumentālo filmu ("Atmodas antoloģija", "Pretrunīgā vēsture" u. c.), sadarbojoties arī ar krievu, angļu un citu valstu filmu veidotājiem.

Kino seansi notiek arī lietus gadījumā, tad filmas tiek rādītas Murjāņu klētī. Ieejas maksa pieaugušajiem 5 eiro (pensionāriem, studentiem un jauniešiem vecumā no 12 līdz 18 gadiem atlaide).

Jāatgādina, ka brīvdabas kino seansi Ziedoņa muzejā tika organizēti sadarbībā ar Latvijas kinematogrāfistu savienības projektu "Kino visiem un visur Latvijā", ko atbalsta Valsts Kultūrkapitāla fonds un Nacionālais kino centrs.