06.09.2016 10:51

Eiropas kultūras mantojuma dienas šonedēļ atzīmēs arī Turaidā, Krimuldā, Ādažos un Doles salā

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(1 balsojums)
Foto – 20. gs. 30.gadi, kad toreizējais prezidents Kārlis Ulmanis, diplomāti un viesi bija devušies izbraukumā ar kuģīšiem pa Gaujas-Baltezera kanālu un piestājuši Alderos, kur viņiem sniegts koncerts. Foto – 20. gs. 30.gadi, kad toreizējais prezidents Kārlis Ulmanis, diplomāti un viesi bija devušies izbraukumā ar kuģīšiem pa Gaujas-Baltezera kanālu un piestājuši Alderos, kur viņiem sniegts koncerts. no Ādažu muzeja arhīva

Šāgada Eiropas kultūras mantojuma dienas Latvijā veltītas kultūrvēsturiskajai ainavai, lai akcentētu tās īpašo lomu cilvēka dzīves kvalitātes veidošanā un ceļā uz Latvijas simtgadi aicinātu pievērst uzmanību kultūrvēsturiskajai ainavai. Pasākumi nedēļas nogalē paredzēti arī vairākos Pierīgas novados.

Šogad šī kultūras mantojuma ideālus vienojošā tradīcija, kas katru gadu visā Eiropā vieno vairāk nekā 20 miljonu cilvēku, notiks jau 25. reizi. Dalībai Eiropas kultūras mantojuma dienā Latvijā Valsts kultūras pie pieminekļu aizsardzības inspekcija saņēma 56 pieteikumus no visas Latvijas. Lai izvērtētu saņemtos pieteikumus Inspekcija izveidoja speciālistu komisiju, kurā piedalījās astoņi pārstāvji no trīs institūcijām: Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcijas, Vides un reģionālās attīstības ministrijas un Latvijas Pašvaldību savienības.


Turaidas muzejrezervāts Eiropas kultūras mantojuma dienu ietvaros 9. septembrī plkst. 12.00 aicina uz pasākumu "Turaidas vēsturiskā centra kultūrvēsturiskā ainava", kurā ikviens interesents varēs iepazīt Turaidas vēsturiskā centra kultūrainavas galvenās vērtības un dažādību, kopīgi piedaloties ekskursijā "Turaidas muzejrezervāts laikā un telpā" un klausoties ekspertu lasījumus par Turaidas kultūrvēsturiskās ainavas konceptuālajām nostādnēm Turaidas muzejrezervāta attīstībā. Pasākuma laikā Turaidas pagasta magazīnas mājā arī būs iespēja apskatīt vairākas izstādes.

Ādažu novadā Eiropas kultūras mantojuma dienās godinās Alderu parku, kura veidošanās pirmsākumi meklējami vēl pirms laika, kad 1903. gadā sāka darboties Alderiem cauri ejošā unikālā inženiertehniskā būve Gaujas–Daugavas kanāls. 9. septembrī notiks Alderu parka informatīvā stenda atklāšana, plānota bijušo plostnieku godināšana, ekskursija pa Alderu parku, bet no plkst. 13.00 – Alderu parka un kanāla malas sakopšanas talka, pēc tās – garda zupa.

11. septembrī plkst. 12.00 Daugavas muzejā Doles salā notiks bezmaksas izglītojoša lekcija par Daugavas muzeja un Doles salas kultūrvēsturiskajām vērtībām. Lekciju vadīs Daugavas muzeja speciālists Mārtiņš Mintaurs. Daugavas muzejs Eiropas kultūras mantojuma dienu ietvaros ir izvēlējies izcelt Doles salas un Doles muižas parka kultūrvēsturiskās ainavas vērtības. Doles sala ainaviski ir viena no pievilcīgākajām Daugavas upes ielejas teritorijām spēkstaciju tik izmainītajos Daugavas krastos. Tās ainavā ir sastopami dažādi nozīmīgi elementi – kultūras un dabas pieminekļi, kuri paaugstina salas ainavisko vērtību.

10. septembrī Krimuldas muižā Eiropas kultūras mantojuma dienu un Krimuldas muižas mākslas dienu ietvaros notiks pasākums "Ainavu stāsti Krimuldas muižā". Plkst. 12.30 Krimuldas muižas zālē notiks Kristīnes Veinbergas vadīts seminārs "Muižu ainavas iezīmes", kas turpināsies ar Ievas Vītolas planšetes atklāšanu "Vēsturiskā Krimuldas muižas ainava" un Jura Zviedrāna atvērto diskusiju un ekskursiju pa Krimuldas muižas apbūves ansambli un parku, kas vēl joprojām ir saglabājis savu autentisko šarmu.

Plkst. 14.00 Krimuldas muižas ratnīcā notiks "Koncertsaundtraks" ar flautistes Maijas Kļaviņas virtuozo ieskatu laikmetu identitātes meklējumos, bet plkst. 15.00 Siguldas tautas teātra dzejas izrāde "Mantojums. Arī tā". Pasākuma ietvaros būs apskatāma Jāņa Anmaņa izstāde - kolekcija "Krimuldas mistērijas", kā arī darbi, kas radīti glezniecības plenērā "Krimuldas muižas ainava".

Eiropas kultūras mantojuma dienu pasākumi plānoti arī Krimuldas luterāņu baznīcā un tai līdzās esošajā Kubeseles dabas takā, kā arī Nāves sala Ķekavas novada Daugmalē.