31.08.2016 13:47

Tuvojas Goda salaspilieša Knuta Skujenieka 80. jubileja

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Tuvojas Goda salaspilieša Knuta Skujenieka 80. jubileja arhīvs

Izcilajam dzejniekam, Salaspils iedzīvotājam Knutam Skujeniekam 5. septembrī būs 80. dzimšanas diena. Ieskandinot jubileju, pagājušajā nedēļā Latvijas Nacionālajā bibliotēkā (LNB) tika atklāta ceļojošā fotogrāfiju izstāde "Knutifikācija", kas būs apskatāma līdz 20. septembrim.

Dzejnieka ikdienu un attiecības ar līdzcilvēkiem attēlo fotogrāfijas, kas tapušas, dokumentējot K. Skujenieku filmas "Knutifikācija" tapšanas laikā trīs gadu garumā, kur dzejnieks parādās gan filmēšanas vajadzībām organizētās, gan ikdienišķās situācijās.

Savukārt dzejnieka ķermeņa portretējums sasaista tam piemītošo vizuālo tēlainību ar viņa daiļradi. Ķermenis pārtop par ainavu, ārējam kļūstot par iekšējās pasaules atainojumu. Tekstūrā parādās reizē spēks, jūtīgums, trauslums un ievainojamība, kas ir K. Skujenieka lirikas neatņemama sastāvdaļa, skaidro izstādes veidotāji.


Izstādi veidojuši foto mākslinieki Viktorija Eksta un Paulis Jakušonoks, un radošo ideju viņi komentē šādi: "Knutifikācija ir process, kuru izejot, tu atbrīvojies no ilūzijām. Dzejnieks ir, kamēr viņš raksta. Knuts Skujenieks vairs neraksta, bet turpina būt dzejnieks, aktīvs sabiedrisko procesu vērotājs, radoša personība, cilvēks, kura dzīve iedvesmo un liek domāt, akcentējot cilvēcību, drosmi, brīvību, bezkompromisu nostāju ikvienā jautājumā. "Post" radīšanas stāvoklī viņš atskatās uz savu ceļu un dod iespēju sekot savai esībai pirms un pēc."

Izstādes tapšanu atbalstīja Zviedrijas vēstniecība Latvijā un Latvijas Nacionālā bibliotēka.

Kā vēsta preses avoti, laikā no 2009. līdz 2014. gadam K. Skujenieks ir dāvinājis LNB plašu rokrakstu arhīvu un grāmatas ar veltījuma ierakstiem, kopā 352 vienības, kā arī savu personīgo bibliotēku – aptuveni 2000 grāmatu – un mūzikas ierakstus.

Starp arhīva materiāliem ir padomju politieslodzīto nometņu laika sarakste ar dzīvesbiedri Intu, rakstniekiem Vizmu Belševicu, Imantu Auziņu, plaša sarakste ar latviešu un cittautu literātiem, dzejoļu manuskripti, dzejoļu rokrakstu burtnīcas, atdzejojumi, arī nepublicēti materiāli.

Šobrīd par K. Skujenieku top arī dokumentālā filma "Knutifikācija", kuras pirmā publiskā prezentācija plānota 2016. gada septembrī – dzejnieka jubilejas godināšanas mēnesī.

Kā skaidroja Salaspils novada domes sabiedrisko attiecību speciāliste Lolita Balcerbule, filmas par ievērojamo novadnieku tapšanu finansiāli atbalstījusi arī novada dome.

Iepriekš:

Dzejnieka Knuta Skujenieka jubilejas pasākums Salaspilī

Knuts Skujenieks: Galvenais, ka mums ir sava valsts

Knuts Skujenieks Gaismas pilij uzdāvinājis vairākus tūkstošus personīgo grāmatu un arī savus pierakstus