22.08.2016 16:30

VNĪ uzsāk Turaidas muižas Klaušinieku mājas restaurāciju un atjaunošanu

Autors  BNS
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
VNĪ uzsāk Turaidas muižas Klaušinieku mājas restaurāciju un atjaunošanu www.turaida-muzejs.lv

Valsts nekustamie īpašumi (VNĪ) uzsākuši Turaidas muzejrezervāta Turaidas muižas Klaušinieku mājas restaurāciju un atjaunošanu, informēja VNĪ Komunikācijas daļa.

Restaurācijas un atjaunošanas darbu ietvaros, līdz šī gada beigām plānots ēkai izbūvēt pamatus un koka karkasa konstrukcijas, kā arī veikt ārējo inženiertīklu izbūvi.


Turaidas muzejrezervāta etnogrāfa Uģa Niedres veiktais pētījums par Klaušinieku māju liecina, ka ēka celta klaušu laikos 18. gadsimtā vai vēl agrāk. No ārpuses atgādinājusi riju ar lielu piedarbu. Sienas celtas no māla kleķa, bet tās jumts bijis četrslīps ar platām paspārnēm. Ēkas rietumu gals bijis ar izvirzījumu, tur atradusies liela apkurināma telpa, kurā klaušu darbinieki pārnakšņoja. Austrumu galā bijusi stadula klaušinieku zirgiem ar plašu nojumi, ko balstījuši stabi. 19. gadsimta beigās ēka tikusi pārplānota un dzīvojamā daļā ierīkoti divi dzīvokļi muižas kalpu ģimenēm, stadulā viņu kūtis un klētis, vāgūzis.

Līdz mūsdienām saglabājusies vien neliela daļa no oriģinālās Klaušinieku mājas sienas divu kvadrātmetru apjomā, kas tiks demontēta, izņemta un vēlāk eksponēta atjaunotajā Klaušinieku mājā.

Par Klaušinieku mājas restaurācijas un atjaunošanas darbu veikšanu VNĪ noslēgusi līgumu ar pilnsabiedrību "Rere Meistari1". Darbus plānots pabeigt līdz 2018. gada 30. jūnijam, un restaurācijas un atjaunošanas darbu kopējās izmaksas ir 517,2 tūkstoši eiro.

Iepriekš:

Turaidas muzejrezervātā par pusmiljonu eiro restaurēs Klaušinieku mājas