11.08.2016 13:41

Alvis Hermanis: JRT rekonstrukcija ietekmēs ne tikai telpas, bet arī teātra saturu

Autors  BNS
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Alvis Hermanis: JRT rekonstrukcija ietekmēs ne tikai telpas, bet arī teātra saturu arhīvs

Jaunā Rīgas teātra (JRT) ēkas rekonstrukcija un gaidāmā pārvākšanās būvniecības darbu dēļ ietekmēs ne tikai ēku, bet arī teātra saturu, komentējot JRT nākamo sezonu, ceturtdien preses konferencē sacīja teātra mākslinieciskais vadītājs Alvis Hermanis.

Raksturojot gaidāmo sezonu teātrī, Hermanis to apzīmēja kā "pēdējo sezona pirms lielajām pārmaiņām" un "ilgās atvadas".


"Diezgan skaidrs, ka šī būs pēdējā sezona šajā telpās. Rekonstrukcija attieksies ne tikai uz ēku, bet arī uz teātra iekšējo saturu, tas ir neizbēgami," sacīja Hermanis, norādot, ka teātris "dosies trimdā" vismaz uz diviem gadiem Tabakas fabrikā. Viņš norādīja, ka, protams, ir nostaļģija un sentimentālas sajūtas.

"Mēs ne tikai uzbūvējām jaunu teātri no iekšienes, bet teātris ir kā cilvēka dzīve, īpaši mūsu gadījumā, jo mēs visu laiku balstāmies uz pašu vērtībām un nemainīgu cilvēku sastāvu. Tā kā cilvēks attīstās, tā arī attīstās mūsu teātris," sacīja Hermanis.

Kopumā JRT nākamās sezonas laikā iestudēs vismaz sešas jaunas izrādes, no kurām divas taps Vladislava Nastavševa un vēl divas - Gata Šmita režijā. Savukārt vienu paredzējis iestudēt Hermanis.

"Šodien mēs izsludinām sešas pirmizrādes, bet, iespējams, nāks kaut kas klāt, tā ir bijis katru sezonu," sacīja Hermanis. Ņemot vērā to, ka teātris "dzīvo uz čemodāniem", izrādes netiekot iedalītas mazās vai lielās zāles izrādēs. Visas tiekot pielāgotas tam, lai tās varētu "pārnest" uz pagaidu telpām Tabakas fabrikā.

Komentējot nākamās sezonas jauniestudējumu izvēli, Hermanis atzina, ka nav iespējams izvairīties no mākslinieciskā vadītāja gaumes izjūtas, veidojot repertuāru.

"Es aicinu tos režisorus, kas man pašam liekas interesanti. Es arī īpaši nebāžos iekšā viņu kompetencēs un nesekoju līdzi viņu darbam, bet palīdzu, ja tiek prasīts mans viedoklis. Kaut ko akceptēju, kaut ko nē," minēja Hermanis.

Režisors Šmits nākamajā sezonā JRT iestudēs divas izrādes, no kurām viena būs "Kārkli" par Latvijas politisko dzīvi un tās dalībniekiem. Viņš sacīja, ka pats vairāk neseko līdzi Latvijas politikai. Viņaprāt, pēdējos gados nekas būtiski nemainoties. Informācijas plūsma esot pārāk liela un, raugoties uz Latvijas politiķiem, nojaušams apjukums gan sabiedrībā, gan politikā. "Lēmumi parasti tiek pieņemti aizkulisēs, šaurā politiķu lokā. Par to arī būs izrāde. Mēģinājums paskatīties no malas un ieraudzīt sevī šo apjukuma iemeslu. Meklēt cēloņus tam, ka liekas, ka valstī viss nav kārtībā," pauda Šmits. Materiāla pietiekot gan komēdijai, gan nopietnai izrādei.

Savukārt otra Šmita izrāde "Īsumā par visumu" būs paredzēta 1. līdz 4. klašu skolniekiem. Izrāde ieplānota par zinātni, fiziku un visumu. Šmits norādīja, ka liela daļa sabiedrības fizikas, bioloģijas un dzīvības pamatlietas nemaz nezina, tāpēc ir vērts "uz šīm lietām paskatīties".

Savukārt Nastavševs pastāstīja, ka viens no viņa režisētajiem darbiem - Anatolija Marienhofa "Ciniķi" - būs izrāde par krievu inteliģenci Oktobra revolūcijas laikā, brīdī, kad pasaule mainās. Savukārt otra izrāde - "Cerību ezers ir aizsalis", kas ir "Cerību ezera" turpinājums - būs par režisora vecmāmiņu un bērnības draugiem. Nastavševa vecmāmiņu spēlēšot aktieris Vilis Daudziņš.

JRT nākamajā sezonā taps arī Henrika Ibsena luga "Nora" Māras Ķimeles režijā un Mišela Velbeka "Pakļaušanās" Hermaņa režijā.

Nepilnību dēļ pagājušā gada nogalē iekavējās JRT rekonstrukcijas projekta īstenošana. Ēkas rekonstrukciju bija paredzēts sākt jau 2014.gada rudenī un pabeigt divu gadu laikā līdz šim gadam. Lāčplēša ielas ēkas rekonstrukcijas projektam atvēlētā summa sasniedz 19 006 268 eiro. Iepirkumā, kas noslēdzās 26.jūlijā par JRT ēku kompleksa rekonstrukcijas (pārbūves) būvdarbiem saņemti astoņi pieteikumi.

Tajā pašā laikā "Valsts nekustamie īpašumi" (VNĪ) apturējuši līguma darbību ar bijušās Tabakas fabrikas remontdarbu veicējiem, uzņēmumu "RBSSKALS Būvvadība", jo konstatēts, ka pašreizējā būvdarbu izpilde atpaliek no noteiktā darbu izpildes grafika, tādējādi nenodrošinot būvdarbu pabeigšanu, pieņemšanu ekspluatācijā un nodošanu VNĪ līdz 30.novembrim. Tāpat objektā netiek nodrošināts plānotais darbinieku skaits, kā arī netiek atgūti iekavētie darbi, un līdz ceturtdienai, 11.augustam, uzņēmējs nav iesniedzis līgumsaistību izpildes garantiju.

Lai turpinātu darbu pie Tabakas fabrikas ēkas pielāgošanu JRT vajadzībām, atbilstoši Publisko iepirkumu likumam, VNĪ veiks sarunu procedūru par būvdarbu veikšanu objektā. Tabakas fabrikas remontu JRT vajadzībām bija paredzēts veikt līdz šī gada augustam. Būvdarbu veicēji "RBSSKALS Būvvadība" bija uzvarējuši iepirkumā, kura kopējā līgumcena ir 1 999 590 eiro, neskaitot pievienoto vērtības nodokli.

Tabakas fabrika tiek pielāgota JRT vajadzībā, lai teātris varētu pārcelties, kamēr norisināsies JRT ēkas Lāčplēša ielā 25 rekonstrukcijas darbi.