02.08.2016 16:58

Imanta Ziedoņa muzejā Murjāņos notiks brīvdabas kino seansi

Autors  Jana Babre-Laime
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Imanta Ziedoņa muzejā Murjāņos notiks brīvdabas kino seansi arhīvs

Imanta Ziedoņa mājās "Dzirnakmeņi" jau otro gadu notiks brīvdabas kino seansi, kuros interesentiem būs iespēja noskatīties jaunākās latviešu filmas, tikties ar to režisoriem un galveno lomu atveidotājiem.

Kā atklāj Imanta Ziedoņa muzeja fonda vadītāja Dace Zariņa – muzeja moto ir "Ziedoņa muzejs ir ceļš". Tas iemieso Imanta Ziedoņa paustās idejas un attīsta viņam tuvās vērtības – gūt prieku radot, atgriezties pie saknēm un izzināt sevi un pasauli.


Ziedoņa muzejā nav tradicionālo ekskursiju un gidu, apmeklētāji aktīvi iesaistās muzeja notikumos. No jūnija līdz septembrim muzejā notiek radošas aktivitātes ne tikai individuālajiem viesiem, bet arī kaimiņiem un organizētām grupām – kolēģiem, draugiem un paziņām. Ikvienam ir iespēja darboties vairākās muzeja programmās – doties pārgājienā nakts tumsā, iesaistīties jēgpilnās sarunās vai arī klausīties dzeju un mūziku. Jau otro gadu Murjāņos iespējams apmeklēt arī vasaras brīvdabas kino seansus.

Muzejs kā ceļš uz latviešu kino

Dace Zariņa stāsta, ka brīvdabas kino seansi Ziedoņa muzejā notikuši jau pagājušajā vasarā. Pērn demonstrētas filmas, kuras tādā vai citādā veidā saistītas ar paša Imanta Ziedoņa daiļradi – dzejnieks bijis vai nu kino darbu scenārija autors vai kāds no filmas tēliem. Šogad radusies jauna koncepcija.

"Tā kā šis muzejs ir jaunrades ceļš, nolēmām rādīt filmas, kuru veidotāji ir jaunie un talantīgie Latvijas kino censoņi, kuri radījuši lieliskus darbus," atklāj Dace. Filmas veidotas Latvijā, to autori ir latvieši, arī tas ir patriotisms – radīt mākslu par vietējiem cilvēkiem, par savu zemi, tas noteikti sasaucas ar Ziedoņa sakņu izjūtu un piederību Latvijai.

Turklāt tā ir ne tikai lieliska iespēja noskatīties labas filmas, bet arī tikties ar šo kino darbu režisoriem un galveno lomu atveidotājiem. Muzeja vadītāja teic, ka režisoru atsaucība bijusi necerēti liela, neviens no uzrunātajiem filmu veidotājiem nav atteicis piedalīties kino piedzīvojumā Murjāņu "Dzirnakmeņos". "Prieks, ka varam kultūru "aizvest" arī cilvēkiem, kuri dzīvo ārpus Rīgas," piebilst Dace.

Skatītājiem būs iespēja redzēt tādas filmas kā "Es esmu šeit", "Romeo un Džuljeta", "Kvanta kods", "Ručs un Norie", "Modris" un "Īvāns".

Kā atklāj Dace Zariņa, pagājušajā gadā skatītāju atsaucība esot bijusi liela, bijuši pat kino seansi, kurus apmeklējuši vairāk nekā 70 skatītāju. Tas, pēc Daces teiktā, esot ievērojams skaitlis, bet tajā pašā laikā cilvēki jūtas brīvi, jo muzeja pagalmā, ārpus telpām, nav sajūtas, ka atrodies pūlī.

Ziedonis un īpaša atmosfēra

Vaicāta, vai var raksturot "vidējo" muzeja apmeklētāju, Dace atbild noliedzoši – cilvēki esot visdažādākie, sākot ar Ziedoņa dzejas cienītājiem un beidzot ar "Dzirnakmeņu" tuvumā dzīvojošajiem ļaudīm. Arī vecuma ziņā pārstāvētās tiekot visas paaudzes. Piemēram, pagājušajā gadā kino seansus apmeklējuši gan seniori, gan ģimenes ar maziem bērniem. Pilsētas un ciemi, no kuriem cilvēki ierodoties visvairāk, gan ir apzinātas – tās ir Rīga, Sigulda, Murjāņi, Sēja un Krimulda.

Katram esot savi iemesli, kāpēc viņš apmeklē kino seansus vai muzeju vispār. Cilvēkus uzrunā arī muzeja atmosfēra, noskaņa, apziņa, ka šajā vietā Ziedonis radījis ievērojamu daļu savu literāro darbu.

Nenoliedzami, viens no faktoriem esot Ziedoņa dzejas popularitāte un tās trāpīgums, kas padara to aktuālu arī mūsdienās. Ziedonis joprojām tiekot lasīts, arī jaunā paaudze šo dzeju saprot un novērtē, pauž muzeja pārstāve.

"Imants Ziedonis ir labs raksturotājs, viņa vārdi ir trāpīgi, asprātīgi, dziļi un liek pārdomāt kādus jautājumus ikvienam no mums – un tas ir ārpus laika," norāda Dace Zariņa.

Tuvākais kino seanss paredzēts 5. augustā, kad tiks izrādīta Māra Martinsona filma "Romeo un Džuljeta".