01.08.2016 16:28

Dainis Kalns: Nejautājiet man neko par nākamajiem opermūzikas svētkiem!

Autore 
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Opermūzikas svētku Galā koncertā “Marina Rebeka Siguldā” publikas ovācijas izpelnījās soprānu trio “Appassionante” no Itālijas, Filips Do no Francijas un Latvijas opermūzikas zvaigznes Margarita Vilsone, Kalvis Kalniņš, Krišjānis Norvelis, Rihards Mačanovskis, Irma Pavāre un citi. Opermūzikas svētku Galā koncertā “Marina Rebeka Siguldā” publikas ovācijas izpelnījās soprānu trio “Appassionante” no Itālijas, Filips Do no Francijas un Latvijas opermūzikas zvaigznes Margarita Vilsone, Kalvis Kalniņš, Krišjānis Norvelis, Rihards Mačanovskis, Irma Pavāre un citi. Alberts Linarts un Gints Ivuškāns

Nedēļas nogalē Siguldā norisinājās XXIV Starptautiskie Opermūzikas svētki, kas sniedza baudījumu gan tiem, kuri apmeklēja maksas koncertus un operu, gan tiem, kuri Siguldas Jaunās pils dārzā izmantoja iespēju bez maksas dzirdēt džezu, soulmūziku un vienu no Latvijas labākajiem ģitāristiem gan akadēmiskās, gan populārās mūzikas laukā Kasparu Zemīti ar trio "Kafija".

Opermūzikas svētku Galā koncertu "Marina Rebeka Siguldā" apmeklēja arī Latvijas Valsts prezidents Raimonds Vējonis ar kundzi un Igaunijas Valsts prezidents Tomass Hendriks Ilvess ar kundzi.


Pirmdienas rītā sazvanīts, Siguldas XXIV Starptautisko Opermūzikas svētku ilggadējais rīkotājs Dainis Kalns atzina, ka šogad svētki bija izdevušies, un gan viņu pašu, gan apmeklētājus pārsteidza solistu izcilais sniegums gan koncertos, gan operas iestudējumā.

"Visvairāk mani pārsteidza jaunie talanti – trīs instrumentālisti un divi vokālisti, kuru sniegumu publika novērtēja ar vairāku minūšu ovācijām. Arī Verdi opera "Masku balle", kas apvienoja visu izcilāko, kas vien operā var būt, izdevās grandioza – izcils bija gan solistu sniegums, gan scenogrāfija, gan tērpi. Savukārt orķestris Vladimira Kiradžijeva vadībā veica varoņdarbu – izturot lietusgāzes, turpināja spēlēt. Uzskatu, ka Jānis Apeinis nepārprotami pierādīja, ka ir viens no labākajiem pasaules baritoniem. Arī pārējie solisti publikai parādīja savas labākās spējas, ko publika attiecīgi arī novērtēja.

Diemžēl vismaz 40% no maksimālā baudījuma skatītājiem atņēma piektdienas un sestdienas lietusgāzes. Bet tie ir apstākļi, ko nevaru ietekmēt. Visu pārējo – vairāk nekā 250 operas oriģināliestudējumā iesaistīto cilvēku menedžēšanu, tehnisku un sadzīvisku lietu kārtošanu veicu praktiski viens. Protams, arī pašvaldības cilvēki veica pārcilvēcisku darbu, ar entuziasmu iesaistoties pasākumu rīkošanā, tomēr sarūgtināja fakts, ka valsts tik grandiozam augstās mūzikas pasākumam atvēlēja vien 17,5 tūkstošus.

Salīdzinot – Cēsu Mākslas festivālam no valsts tiek četras reizes vairāk. Bet tajā ne tuvu nav tādu koncertu un kur nu vēl operas oriģināliestudējuma," pauda D.Kalns un piebilda, ka Siguldas novada pašvaldība opermūzikas svētkiem šogad piešķīra 45 tūkstošus eiro. "Tas bija atspaids, bet tomēr tie bija tikai 23% no kopējām svētku izmaksām. Visu pārējo summu man vajadzēja piesaistīt no sponsoriem un pat ieguldīt savus līdzekļus."

Jautāts, vai jau domā par nākamo – jubilejas gada – opermūzikas svētku pārsteigumiem, Dainis Kalns kļuva dusmīgs un pauda, ka prasīt no viņa kaut vēl reizi rīkot opermūzikas svētkus, būtu necilvēcīgi.

"Man jau ir 72 gadi, tā ir gan fiziska, gan emocionāla, gan finansiāla slodze, un es neredzu iespēju iegūt pietiekami daudz sponsoru, lai savu iesākto turpinātu. Visus manas paaudzes baņķierus nomainījusi jaunā paaudze, sarūgtina arī valsts attieksme, atmetot niecīgu summu," sarūgtinājumu neslēpa D.Kalns un piebilda, ka negrib vairs ne dzirdēt, ne komentēt jautājumus par nākamajiem opermūzikas svētkiem.

Iepriekš:

FOTO: Siguldā atklāti XXIV Starptautiskie Opermūzikas svētki

FOTO: Siguldas Opermūzikas svētku koncerts Jaunie talanti

FOTO: Masku balle Siguldas pilsdrupu estrādē