19.07.2016 10:13

Siguldā apskatāma dizainera Mārča Ziemiņa izstāde "Cietā uguns, šķidrais akmens, karstais gars"

Autors  Apriņķis.lv/fold.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Siguldā apskatāma dizainera Mārča Ziemiņa izstāde "Cietā uguns, šķidrais akmens, karstais gars" Alberts Linarts, sigulda.lv

Līdz 14. augustam Siguldas pils kompleksa izstāžu galerijā skatāma dizainera Mārča Ziemiņa personālizstāde "Cietā uguns, šķidrais akmens, karstais gars". Šī ir Mārča Ziemiņa pirmā personālizstāde, kurā apskatāms dizaina objekts "Mazākā pirts pasaulē", kas sākotnēji tapis kā autora diplomdarbs.

Viena no tēmām, kas dizaineru nodarbinājusi jau vairāku gadu garumā, ir šķietami pašsaprotamais, bet mūsdienās līdz galam neizprastais pirts rituāls un tā interpretācija. Pirts ir vieta, kur attīrīties fiziski un garīgi, uzkrāt spēkus un sajust saikni ar dabu. Pirts ir vieta, kurā gan dzīvība gan nāve ir klātesošas — pirtī tika pieņemtas dzemdības un apmazgāti mirušie. Pirtī iešanai kā kolektīvam aktam ir nozīmīga sociālā loma.

Lai arī pirts tradīcija nav absolūti unikāla Latvijai, tomēr tā ir neatraujama no izpratnes par latviskumu, kultūrvēstures un folkloras mantojuma. "Mazākā pirts pasaulē" vienlaikus simbolizē šī fenomena trauslumu. Tas iemieso pirts tradīcijas esenci, tik kompaktu un pilnīgu vienlaikus, lai ar to varētu iepazīstināt plašāku auditoriju arī ārzemēs.

Mārcis Ziemiņš (1985) ir teju vai neparasta parādība Latvijas dizaina ainā. Absolvējis prestižo Eindhovenas Dizaina akadēmiju Nīderlandē, daudzpusīgais autors atgriezies Latvijā, lai strādātu pie saviem personīgajiem projektiem, un ikdienā nodarbojas ar scenogrāfijas, dekorāciju un dizaina priekšmetu radīšanu pasākumiem. Spēja būt atšķirīgam, nesekot vispārējām dizaina tendencēm, bet gan paša interesēm, ir tā, kas ļāvusi Mārča Ziemiņa vārdam ne tikai izskanēt pasaules atzītākajos dizaina medijos, bet arī saglabāt neparasti lielu radošo brīvību.

Izstādi organizē "MAD" starptautiskā dizaina vasaras skola sadarbībā ar Siguldas pils kompleksu.