28.06.2016 13:14

Imanta Ziedoņa muzejs aicina uz sarunu ar mūziķi Ilgu Reiznieci

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Imanta Ziedoņa muzejs aicina uz sarunu ar mūziķi Ilgu Reiznieci ilgi.lv

Ceturtdien, 30.jūnijā, Ziedoņa muzeja birojā Rīgā, Aldaru ielā 5, sarunu ciklā "Visā visumā" notiks tikšanās ar mūziķi Ilgu Reiznieci, informēja fonda "Viegli" komunikācijas projektu vadītāja Kristīne Tjarve.

Sarunā "Es jums saku - dziediet!" no Reiznieces varēs uzzināt par dziesmu, tautasdziesmu, dziedāšanu un dziesmas spēku.

Reizniece ir mūziķe, Triju Zvaigžņu ordeņa kavaliere, "Lielās mūzikas balvas", vairākkārtēja "Latvijas Mūzikas ierakstu Gada balvas" un Luda Bērziņa prēmijas ieguvēja, postfolkloras grupas "Iļģi" izveidotāja un Imanta Ziedoņa apbalvojuma "Laiks Ziedonim" vizionāre.

"Iļģi" ir viena no starptautiski populārākajām, atzītākajām Latvijas grupām, postfolkloras kustības aizsācēji, kas pirms Trešās atmodas bijuši celmlauži tautas gara mantojuma izzināšanā, glabāšanā un popularizēšanā, muzikālajā jaunradē. Aizsākot savu darbību, "Iļģi" pētījuši latviešu tautas senvēsturi, arheoloģiju, etnogrāfiju, mitoloģiju un tautas tradīcijas kopumā.Tautas dzīvesziņas, folkloras pārmantošanā un muzikālajā izglītībā Reizniecei ir nopelni arī kā vairāku paaudžu skolotājai.

Sarunā mūziķe stāstīs arī par dziesmu un tautasdziesmu vasaras saulgriežu un Jāņu svinēšanā, dziesmas filozofiju, spēku un nozīmi tautas kultūras mantojumā, Imanta Ziedoņa ideju un uzskatu ietekmi uz tradicionālo kultūru un dziesmas uztveri.Imants Ziedonis ir scenārija autors etnogrāfiskajā estētikā veidotajai filmai "Man vienai māsiņai", kurā vēstīts par tautas rituāliem, godiem un arhetipiski nozīmīgiem jēdzieniem. Viena no šīm filmas atpazīstamības zīmēm ir "Iļģu" aranžētās tautasdziesmas.

Dziesmas un tautasdziesmas motīvs ir sastopams arī Ziedoņa daiļradē, kā arī iedvesmojis daudzu dziesmu tapšanu.