16.06.2016 15:39

Arī Siguldā skanēs "Gadsimta garākā Līgodziesma"

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
"Jauno Jāņu orķestris" "Jauno Jāņu orķestris" www.facebook.com/jaunojanuorkestris

Vasaras saulgriežos, 21.jūnijā, Latvijas Radio 2 aicina visu Latviju izbaudīt kopības sajūtu, no saules lēkta līdz pat saules rietam vienojoties kopīgā Līgodziesmā. Ceļu cauri Latvijai tā sāks saullēktā plkst. 4.29 LR2 studijā, kur sauli modinās folkloras kopa "Kokle", un tālāk tā dosies uz Siguldu, kur plkst. 5.30 Svētku laukumā austošo dienu ieskandinās "Jauno Jāņu orķestris".

Kā zināms, "Jauno Jāņu orķestris" ir septiņu mūziķu projekts, izaudzis no leģendārās latviešu rokgrupas "Dzelzs Vilks" vairāku gadu veiksmīgiem eksperimentiem, radot dziesmas ar latviešu dainu tekstiem un šobrīd jau kā neatkarīga apvienība turpina iesākto mūsdienu tautas mūzikas virzienu.


No Siguldas Līgodziesma tālāk dosies uz Salacgrīvu, kur folkloras ansamblis "Cielava" uz līgošanu pulcēsies jūras krastā, savukārt no viņiem līgošanas stafeti pārņems Strenču novada Jērcēnu folkloras kopa "Mežābele". Lejasciema koris "Kaprīze" līgos Sudaliņas upes krastā, bet no Gulbenes novada Līgodziesma aizvīsies līdz Madonas novada Barkavai, kur ar savu "Rūtō" "Gadsimta garākajai Līgodziesmai" pievienosies folkloras kopa "Madava".

No tālākās vietas Latvijas austrumu pierobežā – Līdumniekiem dziesmotus sveicienus radio ēterā sūtīs Ciblas folkloras kopa "Ilža", bet gada garākās dienas pusdienlaiku LR2 ēterā ieskandinās Daugavpils folkloras kopa "Svātra", Jēkabpils novada jauktais koris "Putni" un Iecavas bērnu un jauniešu folkloras kopa "Tarkšķi".

Jauktais koris "Tērvete" dosies dziedāt uz Tērvetes pilskalnu. Arī no Saldus pilskalna jo tālu skanēs folkloras kopu "Medainis" un "Zirņi" balsis. Pēcpusdienā un vakarpusē Līgodziesmas ceļš vīsies cauri Kurzemei – kopā ar Otaņķu etnogrāfisko ansambli un slavenajām "Suitu sievām," kuras visus līgotājus aicina uz Alsungas pils pagalmu. Savukārt no Zāļu vakara Ventspils Dzirnavu laukumā Līgodziesmu ēterā skandēs jauktais koris "Kaiva".

Nākamais Līgodziesmas pieturas punkts būs Kolkā, kur Mazjūra satiekas ar Dižjūru. Tur seno līvu valodu skanīgajā Līgodziesmu vītnē ievīs līvu ansamblis "Laula". Vēl pirms saules rieta, Līgodziesma nonāks Talsos, pie kora "Uz augšu" un paspēs arī izmest līkumu ārpus Latvijas, kopā ar folkloras kopu "Talsi" paviesojoties Vācijā, latviešu centrā Freiburgā.

Saulei pošoties uz dusu, "Gadsimta garākā Līgodziesma" atgriezīsies Rīgā, Latvijas Radio 1.studijā. No plkst. 22 jauniešu koris "Balsis" Inta Teterovska vadībā noslēgs Saulgriežu dienu ar krāšņu koncertu, kurā skanēs skaistākās latviešu līgodziesmas.

Ikviens Latvijas iedzīvotājs aicināts savā novadā pievienoties "Gadsimta garākajai Līgodziesmai" un sekot līdzi dziesmas ceļam gan radio ēterā, gan video tiešraidē un sociālajos tīklos.