07.06.2016 13:31

Piņķu Svētā Jāņa baznīcā izskanēs unikāls koncerts

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Piņķu Svētā Jāņa baznīcā izskanēs unikāls koncerts publicitātes

Baznīcu nakts ietvaros 10. jūnijā no plkst. 18.00 Piņķu Svētā Jāņa baznīcā notiks vokālās grupas "Putni" un ASV viduslaiku mūzikas speciālistes Kristi Ketas koncerti un meistarklases "Hildegarde un Dziedināšana. Hildegardes fon Bingenas "Ordo Virtutum" un jaundarbi."

Jaunajā programmā tiks atskaņotas 12. gadsimta vācu komponistes, rakstnieces, filozofes un kristiešu mistiķes Hildegardes fon Bingenas kompozīcijas un mūsdienu komponistu jaundarbi.

Kā portālam "Apriņķis.lv" pavēstīja Piņķu Sv. Jāņa draudzes mācītājs Andris Krauliņš, programmas centrā ir Hildegardes fon Bingenas vokālais meistardarbs "Ordo Virtutum". Šajā iestudējumā skaņdarbs tiks atskaņots saīsinātā versijā un tā sižetisko līniju papildinās kompozīcijas, kurās mūsdienu autori (D. Langs, M. Jansons, V. Lanna, P. van Nessa, G. Pelēcis, Dž. Falkone u. c.) atsaucas uz šīs neparastās sievietes ekstātisko mūziku un universālajām tēmām.

"Hildegardes "Ordo Virtutum" ir alegoriska, liturģiska drāma, kas sarakstīta 1151. gadā. Tās galvenais tēls ir Anima, kas ietver daudzas nozīmes: dvēsele, elpa, dzīves spēks, sievišķība un – pēc Junga psiholoģijas – iekšējais "es", kurš ir cieši saistīts ar zemapziņu. Hildegardes darbā Anima ir krīzes situācijā un vēršas pie Tikumiem (Virtutes) pēc mierinājuma un spēka. Tikumi atbild ar drosmi un žēlastību, nāk talkā, lai palīdzētu Animai rast spēku uzveikt viņas pašas dēmonus un būt stiprai. Šī Hildegardes dziedināšanas ideja un stāsta vēstījums ir aktuāls arī mūsdienās, jo Anima iemieso mūs visus," stāsta Sv. Jāņa draudzes mācītājs.

Iestudējumā tiks izmantoti arī divi mūzikas instrumenti, kas raksturīgi Baltijas reģionam un tradicionāli tiek saistīti ar dievišķu dziedinošu spēku. Viens no instrumentiem būs latviešu kokle, kuru atskaņos Anda Eglīte, plašai publikai pazīstama kā kokļu mūzikas festivāla "Kokļu skaņas ziemas mirdzumā" iniciatore un izcilā kamermūzikas ansambļa "Altera Veritas" dalībniece.

Projektā būs dzirdamas arī zviedru "nyckelharpa" jeb taustiņu vijoles skaņas. Šis eksotiskais un Latvijā nedzirdētais instruments nāk no viduslaiku Eiropas, kur tā priekštecis "hardi-qardi" tika spēlēts visos lielākajos galmos. Zviedrijā taustiņu vijole ir tautas mūzikā bieži izmantots instruments, kas savu renesansi piedzīvoja pagājušā gadsimta vidū Upsalas novadā, pateicoties "nyckelharpa" būves meistaram un virtuozam atskaņotājam Ērikam Sālstromam. Projektā šo instrumentu atskaņos jaunā zviedru folkmūziķe Anna Gustavsone.

Projekts tiek organizēts sadarbībā ar Introvertās mākslas festivālu "Ad Lucem". Plašāka informācija pieejama vokālās grupas "Putni" mājaslapā un grupas lapā "Facebook.com", kā arī ASV viduslaiku mūzikas speciālistes Kristī Ketas mājaslapā.