04.06.2016 13:30

Bungu un dūdu grupai "Auļi" jauns albums "Gadalokos"

Autors  Marta Dzintare
Novērtēt šo ziņu
(1 balsojums)
Bungu un dūdu grupai "Auļi" jauns albums "Gadalokos" publicitātes

4. jūnijā Vidzemes koncertzālē Cēsīs notika bungu un dūdu mūzikas grupas "Auļi" jaunā albuma "Gadalokos" prezentācijas koncerts. Aicinājām uz sarunu grupas dalībnieku Kasparu Bārbalu, lai uzzinātu ko vairāk par jauno albumu.

Ar ko šis albums ir īpašs?


"Auļi" spēlē bungu un dūdu mūziku, kas pārsvarā ir instrumentāla. Šādi muzicējam jau kopš 2003.gada, un mūsu mērķis ir iepazīstināt cilvēkus Latvijā ar dūdu un bungu mūziku un cilvēkus pasaulē ar dūdu un bungu mūziku no tieši no Latvijas. Šis albums ir īpašs ar to, ka tā tematika ir par gadskārtām. Mūs iedvesmoja 12./13. gadsimta vīriešu rota, kas atrasta tikai nesen – 1999./2000.gada izrakumos Tukumā. Pēc arhitektes Ināras Heinrihsones hipotēzes, tā varētu būt bijusi senā latviešu perfokarte laika skaitīšanai.

Kā jūs raksturotu albuma tapšanas procesu?

Šis ir jau piektais "Auļu" studijas ieraksts, un parasti starp albumiem ir triju gadu pauze. Tas nozīmē, ka pēc albuma iznākšanas vienu gadu spēlējam tikko iznākušo programmu, tad gadu komponējam jaunus skaņdarbus, un tad vēl gadu veicam ierakstus un pārējos ar albuma izveidošanu saistītos darbus.

Interesanti, ka šoreiz katrs no grupas dalībniekiem ir kļuvis par vismaz viena skaņdarba autoru un ielicis tajā savas sajūtas par konkrēto laika posmu. Tādējādi sanāk tāda kā "Auļošana Gadalokos", jeb ceļošana cauri gadam tā kā to paši esam sajutuši. Šis nav tradicionāls gadskārtu ieraksts, jo tikai daļa no skaņdarbiem ir balstīta uz tautasdziesmām. Ļāvāmies brīvam domu un sajūtu lidojumam un atspoguļojām to mūzikā.

Kad varēs dzirdēt jaunā albuma dziesmas kādā koncertā, ja neskaita prezentācijas koncertu, kurš jau ir izpārdots?

Pagaidām neesam plānojuši konceptuāli spēlēt koncertos tieši visas jaunās dziesmas vienkopus, kā tas būs Cēsīs. Bet vasaras laikā būsim sastopami vairākās Latvijas pilsētās ar "Auļu" jaudīgāko programmu, kurā noteikti tiks iekļauti arī vairāki jaunie skaņdarbi. Ja kāds plāno ceļojumu uz Itāliju vai Malaiziju, tad, iespējams, tiksimies arī tur, jo "Auļiem" šovasar paredzēti arī pāris iespaidīgi vasaras festivāli.

Kuras no latviešu gadskārtu svinībām jums pašiem tuvākās?

Katra gadskārta ir īpaša ar savu noskaņu un nozīmi. Tagad, kad esam tik daudz par to domājuši, tad šķiet, ka tuvas ir visas gadskārtas. It sevišķi, ja iedziļinās un ieklausās!

Jūs novērtē klausītāji visā pasaulē, kaut gan mūzika atspoguļo lielā mērā tieši latvisko kultūras mantojumu. Kas, jūsuprāt, ir "Auļu" mūzikas panākumu atslēga?

Šis vienmēr ir bijis grūts jautājums, jo patiesībā mēs atbildi nezinām. Domāju, ka, pirmkārt, tas varbūt ir tāpēc, ka pie savas mūzikas strādājam ar lielu atbildību un cenšamies sasniegt pēc iespējas augstāku kvalitāti gan kompozīcijā, gan izpildījumā, gan arī ieraksta skanējumā. Tas, ka izmantojam latviešu tautas mūzikas citātus ļaut atšķirties no citām dūdu un bungu mūzikas grupām ārzemēs, jo tieši tautas melodijas ir tas unikālais enerģijas avots, kas dod spēku mūsu mūzikai.