22.06.2012 09:56

Labākā padomju slaucēja un citi pārsteidzoši kadri pirmajā Ādažu fotogrāmatā

Autors  Rasma Rudzāte
Novērtēt šo ziņu
(1 balsojums)
Ādažu pamatskolas  attēls no 1928. gada (Fotogrāfs Ludvigs Dreziņš). Ādažu pamatskolas attēls no 1928. gada (Fotogrāfs Ludvigs Dreziņš). no ādažnieces Elzas Mitriķes arhīva

Ādažu dome sadarbībā ar Ādažu Fotogrāfu biedrību veido "Ādažu fotogrāmatu 2011".

Tai būs arī divi neoficiālie nosaukumi – tautas fotogrāmata un pirmā enciklopēdija par Ādažiem. Katrs, kuram ir fotogrāfijas, video vai kino fiksētas liecības pār Ādažiem, no vietas pirmsākumiem līdz pat 2011. gadam, aicināts palīdzēt šajā darbā.

Ādažu Fotogrāfu biedrības priekšsēdētājs Ojārs Jansons par "Ādažu fotogrāmatas" ieceri stāsta plašāk: "Labprāt ceļojam pa pasauli, jūsmojam un fotogrāfijās iemūžinām Ēģiptes piramīdas, Karību salas, kaislības, kas virmo citur, bet tas, kas ir un notiek pie mums, pagaist nebūtībā bez ievērības. Ādažos nav muzeja, tāpēc esam nolēmuši veidot fotogrāmatu, kurā būtu redzams tas, ar ko paši varam lepoties.

No mūsu novada ir aizbraukuši daudzi gudri, talantīgi, prasmīgi cilvēki, kuri ar savu intelektuālo potenciālu un jaudu balsta svešu biznesu un veicina citu valstu attīstību. Taču mēs joprojām varam lepoties ar skaisto novadu, kas uz pasaules ir viens vienīgais.

Ar mūsu cilvēkiem – čaklajiem darbarūķiem, kuri, godprātīgi strādājot, ir izveidojuši Ādažus par tādiem, kādi tie ir. Ar mūsu senčiem un cilvēkiem, kuri padomju gados veica fantastiskas lietas, sēžot uz traktora, kopjot lopus un apstrādājot zemi; ar mūsu arhitektūru, sākot no vissenākās apbūves līdz šodienas būvniecības pērlēm. Ar Līgo svētkiem un citām mūsu tradīcijām; ar zīmēm, ko novada vaibstos un cilvēku likteņos atstājuši laikmeta grieži dažādos vēstures posmos un visu citu, kas mums katram ir tuvs, mīļš un svarīgs Ādažu novadā."

12 cilvēki jau atsaukušies uz aicinājumu un iesūtījuši fotogrāfijas ar ievērojamu novadnieku portretiem, dabas ainavām, gulbjiem, skatiem uz Ādažiem no putna lidojuma un citas. Līdz septembra vidum "Ādažu fotogrāmatas" veidotāji gaida liecības par visu, kas Ādažos ir bijis nozīmīgs līdz 2011. gadam. Tos lūdz ienest Ādažu kultūras nama informācijas centrā. Var sūtīt arī elektroniski - Šī e-pasta adrese ir aizsargāta no mēstuļu robotiem. Pārlūkprogrammai ir jābūt ieslēgtam JavaScript atbalstam, lai varētu to apskatīt.

Padomju laika ievērojamās slaucējas ādažnieces Elzas Mitriķes portrets. Fotogrāfe Sanda TūtereElza Mitriķe - savulaik ievērojamākā slaucēja Ādažos, dzimusi 1929. gada 1. jūlijā. 50. gados E. Mitriķe sāka strādāt lopkopībā un līdz pat 1992. gadam ir bijusi 1. un 2. vietā piena izslaukuma ziņā no govs. Par izciliem sasniegumiem lopkopībā izcilā Ādažu slaucēja saņēmusi Padomju Savienības augstāko apbalvojumu "Zelta zvaigzni." Viņai piešķirts arī "Goda kolhoznieka", "Oktobra ordenis" un citi augsti padomju apbalvojumi. Fotogrāfe Sanda Tūtere

 

Foto: Andrejs BindersFoto: Andrejs Binders

 

Foto: Inga PērkoneFoto: Inga Pērkone

 

Foto: Antra MeolaFoto: Antra Meola