03.06.2016 16:21

Laikmetīgās dejas festivāls "Vides Deja" Ropažu novadā norisināsies no 4. līdz 10. jūlijam

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Laikmetīgās dejas festivāls "Vides Deja" Ropažu novadā norisināsies no 4. līdz 10. jūlijam arhīvs

Jau sesto gadu pēc kārtas, pulcējot vairākus simtus festivāla apmeklētāju un dejas mākslas mīļotāju no visas pasaules, Ropažu novadā no 4. līdz 10. jūlijam norisināsies starptautiskais laikmetīgās dejas festivāls "Vides Deja".

Festivāla nedēļā vairāku profesionālu horeogrāfu un pasniedzēju vadībā notiks vides dejas performanču iestudēšanas darbnīcas, kā arī laikmetīgās dejas, improvizācijas, kontaktimprovizācijas un jogas nodarbības gan skatuves mākslas profesionāliem, gan jebkuram laikmetīgās dejas interesentam. Šogad pirmo gadu festivāls piedāvās arī jogas nodarbības vecākiem kopā ar bērniem no triju gadu vecuma.


"Mums ir patiess gandarījums, ka jau sesto gadu norisināsies starptautiskais laikmetīgās dejas festivāls "Vides Deja". Šo gadu laikā esam pārliecinājušies, ka festivāla neierastais formāts ir laba platforma, kura satikties, iedvesmoties un attīstīt radošas ieceres māksliniekiem. Festivāla formāts pārsteidz ikvienu: gan pasākuma viesus, gan nejaušus garāmgājējus, garāmbraucējus un mājas iemītniekus," "Vides Dejas" ieceres atklāj festivāla idejas autore un radošā direktore Lilija Lipora.

"Šogad festivāla dalībniekus un viesus sagaida jauni pārsteigumi – horeogrāfi no Latvijas, Lietuvas un Dānijas dalīsies dejas pieredzē savās meistarklasēs, bērniem kopā ar vecākiem notiks īpašas jogas nodarbības, un ,protams, lieliskās festivāla dejas izrādes, kas ikviena emocijas un ikdienas soli pārvērtīs citā telpā un laika izjūtā."

Šogad plānots, ka profesionālu horeogrāfu vadībā taps astoņas "Vides Dejas" performances, kas festivāla apmeklētājiem tiks izrādītas festivāla izskaņā 9. jūlijā brīvā dabā un dažādos Ropažu apkārtnes vides objektos.

Performances vadīs horeogrāfi no Latvijas un Lietuvas. Horeogrāfi Edgars Šļakota, Krišjānis Sants iestudēs performanci kopā ar lietuvieti Ievu Gaurilčikaiti. Elīnai Gaitjukeviča vides dejas performanci iestudēs kopā ar bērniem no 10 līdz 14 gadiem. Arī citu festivāla horeogrāfu Rūtas Ronjas Pakalnes, Kristīnes Brīniņas un Valērija Oļehno un Agniete Lisičkinaites iestudētās performances pārsteigs ar savu individualitāti un improvizāciju. Festivāla izrādēs un performancēs ieeja viesiem ir bezmaksas.

Festivālā aktīvu un radošu mēģinājumu procesā, sadarbojoties horeogrāfiem, mūziķiem, māksliniekiem un performanču dalībniekiem, tiek radīti jauni dejas mākslas darbi, kas kā kopīgs darba rezultāts skatītāju vērtējumam tiek nodots festivāla noslēgumā. Festivālā katru gadu piedalās un savās zināšanās dalās vairāki profesionāli dejotāji, dejas entuziasti, dejas studijas skolēni, mūziķi un horeogrāfi no Latvijas un no dažādām Eiropas valstīm.

Jau vairāku gadu garumā laikmetīgās dejas māksla Latvijā meklē savdabīgas spēles vietas, vienlaikus apvienojot un sintezējot dažādus mākslas žanrus. Viens no laikmetīgās dejas izpausmes veidiem ir vides deja, kur horeogrāfija tiek piemērota konkrētai vietai un objektam. Festivālu "Vides Deja" rīko dejas teātra kompānija "Stars' Well" un Ropažu kultūras un izglītības centrs.