22.06.2012 09:20

Sējā skaļas Līgo balles vietā dižozola slavināšana un "Skandinieki"

Autors  Elīna Kondrāte
Novērtēt šo ziņu
(4 balsojumi)
Sējā skaļas Līgo balles vietā dižozola slavināšana un "Skandinieki" Krišjānis Grantiņš

Lai gan lielā Jānu zaļumballe Sējas novadā izpaliks, lustīgi un tradīcijām bagāti izvērtās saulgriežu svētki ar folkloras kopu "Skandinieki".

Saulgriežu svētku svinēšana kuplā skaitā Sējas novadā izvērtušies par spēcīgu tradīciju – jau piekto gadu novada iedzīvotāji un viesi dodas uz parku, lai apgūtu senās tradīcijas un rituālus, izdziedātu un izdejotu Jāņu dziesmas, godinātu novada Jāņus, piedalītos rotaļās un kurinātu lielo ugunskuru.

Īpaša tradīcija ir Sējas dižozola slavināšana, kas nepagāja secen arī šoreiz. Parku un ozola pakāji rotāja dramatiskā kolektīva vadītājas Regīnas Grīnpūkalas un viņas audzēkņu veidotās ziedu kompozīcijas. Katru gadu kompozīcijās ietverta kāda no senajām rakstu zīmēm vai simboliem.

"Lauzām tradīciju par balli Līgo vakarā, taču jau vairākus gadus aicinām iedzīvotājus apgūt īstenās Jāņu svinēšanu latviešu tradīcijās," portālam Apriņķis.lv pastāstīja novada domes priekšsēdētājs Guntis Liepiņš.

Šāds lēmums pieņemts, jo Līgo balles organizēšanai esot jāiegulda liels darbs, taču Sējas novads nav liels un apmeklētāju bijis maz. "Cits svin mājās, cits devies līgot uz lielākiem Jāņu pasākumiem." Savukārt vasaras saulgriežu svinēšana izvērtusies tradicionālos svētkos, bez bufetēm un pārmērīgas alus dzeršanas, tāpēc ikviens varēja baudīt saulaino pievakari, un piektdien no rīta doties darba gaitās.

G. Liepiņs atzīst, ka šajos saulgriežos paveicies ar skaistu laiku, taču citkārt arī lietus nespējot nobiedēt jāņotājus. Domes priekšsēdētājs pastāstīja, ka itin labi atceroties kā pirms daudziem gadiem līdz pulksten 23 vakarā vedis sienu kā īstens latvietis un tikai tad sācis līgošanu. Ceturtdienas vakarā pirmskolas deju kolektīva priekšnesumā uzstājās arī viņa mazdēls Jorens.

Savukārt sanākušie jāņotāji pastāstīja, ka Sējas parkā ieradušies, lai baudītu īstenās Jāņu tradīcijas, ar tām iepazīstinātu savus bērnus vai gluži vienkārši ieradušies zinātkāres vadīti.