05.05.2016 16:02

Mākslinieks Jānis Straupe aicina uz personālizstādi Siguldā

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Mākslinieks Jānis Straupe aicina uz personālizstādi Siguldā publicitātes

Jāņa Straupes personālizstāde "Svārsts, skrienošais un Hindenburgs" Siguldas pils kompleksā durvis apmeklētājiem vaļā vērs 8. maijā un tā būs pieejama līdz 23. jūnijam ikvienam interesantam.

Izstādei Jāņa Straupes darbi mērķtiecīgi izraudzīti, lai atspoguļotu autora radošās darbības krāšņo daudzveidību. Tās ir gan ekskluzīvas unikāla dizaina mēbeles, gan kinētiskas mākslas skulptūras, un nereti abas cita no citas nemaz nav nošķiramas, tā pārkāpjot robežu starp tēlotājmākslu un dizainu.

Jānis Straupe ir teicis, ka vislielāko gandarījumu gūst, ar saviem darbiem izaicinot amata brāļus un gravitāciju. Šoreiz arī izstādes apmeklētājs tiek pakļauts provokācijai no jauna izvaicāt un pārvērtēt līdzšinējos priekšstatus par mēbeļu dizainu. Taisna virsma un četras kājas nav obligāts galda priekšnosacījums, bet izliekta sēdvirsma neliedz solam pildīt savu funkciju.

Itin kā rotaļājoties, Jānis Straupe dekonstruē ikdienišķu sadzīves priekšmetu formas un izmaina to proporcijas. Tomēr, aplūkojot neparastos darbus, jāpatur prātā, ka aiz ārējā viegluma slēpjas pamatīgs amatnieka darbs un virkne profesionālu izaicinājumu. Vairāk nekā trīsdesmit gadu garumā Jānis Straupe palicis uzticīgs vienam materiālam — kokam, arvien turpinot izzināt tā iespējas un meklējot jaunus ceļus, kā realizēt sākotnēji šķietami utopiskas ieceres.

Viena no tēmām, kas vijas cauri izstādē apskatāmajiem darbiem gan tiešā, gan metaforiskā nozīmē, ir kustība. Tā atspoguļojas gan izstādē apskatāmā galda "Skrienošais", gan kumodes "Sphera" dizainā, gan kinētiskajos koktēlniecības objektos.

Izstādē pirmo reizi plašākai Latvijas publikai ir iespēja klātienē apskatīt arī vienu no Jāņa Straupes pazīstamākajiem darbiem, starptautisku atzinību guvušo skapi "Vabole". Savā būtībā melnalkšņa meistardarbs ir funkcionāla skulptūra, kas atkal un atkal apliecina autora rokrakstam raksturīgo unikālo mākslinieciska redzējuma un tehniskas perfekcijas sintēzi.

Jānis Straupe eksperimentē ar skatītāja vizuālo, telpisko un psiholoģisko uztveri, radot ilūziju te par stabilitāti, te — par tās neesamību, par kustību un sastingumu, par praktiskumu un absolūti neracionālas domas lidojumu. Vienīgi darbu apbrīnojami augstā kvalitāte nav māns, tā ir Jāņa Straupes meistarības un maksimālisma rezultāts.