27.04.2016 12:02

Siguldiete Luīze Pastore ieguvusi Latvijas Literatūras gada balvu

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)

Latvijas Literatūras gada balvas (LALIGABA) pasniegšanas ceremonijā paziņoti un apbalvoti laureāti piecās kategorijās. Kategorijā "Labākais oriģinālliteratūras darbs bērniem" par ekspertu komisijas balsojuma uzvarētāju kļuva Luīzes Pastores darbs "Svešinieka atnākšana".

Šis ir trešais darbs detektīvstāstu sērijā bērniem "Mākslas detektīvi", ko klajā laidis apgāds "Neputns". Tajā mazie detektīvi Poga un Teo turpina izmeklēt ievērojamāko Latvijas mākslinieku mākslas darbu noslēpumus. Šoreiz piedzīvojumu virpulī detektīvus ierauj mākslinieks Niklāvs Strunke ar gleznu "Cilvēks, kas ieiet istabā".


Luīze Pastore ir Jāņa Baltvilka balvas ieguvēja bērnu literatūrā 2015. gadā par sēriju "Mākslas detektīvi" un "Latvijas Literatūras gada balvas 2013" ieguvēja nominācijā "Labākais latviešu autora oriģinālliteratūras darbs bērniem" par grāmatu "Maskačkas stāsts". Viņa studējusi Literārās akadēmijas Prozas meistardarbnīcās (2010.), piedalījusies Jauno un iesācēju autoru seminārā (2009.). Vada radošās rakstniecības darbnīcas bērniem.

Par LALIGABA ieguvēju kategorijā "Labākais dzejas darbs" atzīts Kārļa Vērdiņa dzejoļu krājums "Pieaugušie", kategorijā "Labākais prozas darbs" laurus guva Māra Bērziņa darbs "Svina garša", kategorijā "Labākais ārvalstu literatūras tulkojums" triumfēja Dena Dimiņa veiktais Džonatana Litela romāna "Labvēlīgās" tulkojums no franču valodas, bet kategorijā "Spilgtākā debija" par daudzsološāko pieteikumu Latvijas rakstniecībā tika atzīts Elīnas Bākules–Veiras dzejas krājums "Zilonis okeāns.

Speciālbalva par nozīmīgu ieguldījumu pasaules kultūrtekstu latviskošanā tika pasniegta dzejniekam un atdzejotājam Uldim Bērziņam par "Eddas dziesmas" latviskošanu no senislandiešu valodas. Savukārt dzejnieks Jānis Rokpelnis tikai svinīgi cildināts un sveikts par mūža ieguldījumu Latvijas rakstniecībā, saņemot simbolisko LALIGABA lampu, kā arī 3000 eiro naudas balvu.

Ziņu portāla "Delfi" balsojumā, par lasītāju iecienītāko darbu tika atzīts Madaras Gruntmanes dzejas krājums "Narkozes", savukārt Noras Ikstenas romāns "Mātes piens" izpelnījās grāmatu tīkla "Jānis Roze" atzinību kā pirktākais Latvijas Literatūras gada balvai nominētais darbs.

Latvijas Literatūras gada balva ir nozīmīgākais gada notikums literatūras nozarē Latvijā, kas nodrošina literāro darbu profesionālu izvērtējumu un atzinību izcilākajiem darbiem, kas gada laikā nākuši klajā Latvijas rakstniecībā. Par balvas norisi kopīgi rūpējas Starptautiskā Rakstnieku un tulkotāju māja un Latvijas Rakstnieku savienība.