04.04.2016 15:15

Izstādē apkopotas unikālas liecības par Dzintaru koncertzāli

Autors  BNS
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)

Šogad Dzintaru koncertzāle svin jubileju - aprit 80 gadi kopš Mazās zāles, pirmās slēgta tipa koncertzāles Latvijā, atklāšanas 1936.gadā, tādēļ jubilejai par godu tapusi izstāde "Dzintaru koncertzālei 80. Personības un notikumi".

Atskatoties uz aizvadītajiem 80 gadiem un gatavojoties koncertzāles jubilejai, vēsturniece Inga Sarma un arhitekts Matīss Mailītis kopā ar Jūrmalas muzeju un Dzintaru koncertzāli ir izveidojuši izstādi par koncertzāles vēsturi no tās izveidošanas līdz mūsdienām. Izstādē būs iespēja aplūkot unikālas vēsturiskas liecības par krāšņākajiem un nozīmīgākajiem notikumiem koncertzāles dzīvē, informēja Dzintaru koncertzāles sabiedrisko attiecību speciālists Mārtiņš Pučka.


Izstādes apmeklētāji varēs uzzināt, kādi pasaulslaveni mūziķi uzstājušies Dzintaru koncertzālē un kādi spilgti mūzikas dzīves notikumi - festivāli, pirmatskaņojumi un vēsturiski nozīmīgi pasākumi - ar to saistīti. Interesentu apskatei būs pieejami fotomateriāli, dokumenti, afišas, kā arī mūzikas instrumenti un priekšmeti, kas saistīti ar Edinburgas kūrmāju.

Īpaša izstādes sastāvdaļa būs multimedijs, kas apvienos kinohronikas, mūzikas ierakstus un datoranimāciju.

Izstāde tiek iekārtota vēsturiskās atjaunotās Dzintaru koncertzāles kamerzālē, un tās atklāšana notiks 8. aprīlī, bet apskatāma tā būs līdz pat šā gada beigām.

Izstādes atklāšanai un Dzintaru koncertzāles jubilejas sezonai veltīta preses konference notiks 8. aprīlī plkst. 14 atjaunotās vēsturiskās Dzintaru koncertzāles kamerzālē. Pasākumā piedalīsies Jūrmalas domes priekšsēdētājs Gatis Truksnis (ZZS), Dzintaru koncertzāles direktors Guntars Ķirsis, komponists Raimonds Pauls, operdziedātāja Inese Galante, pianists Vestards Šimkus un izstādes autori Inga Sarma un Matīss Mailītis.

Vēsturiskā slēgtā Dzintaru koncertzāle tika atklāta 1936. gada vasarā pēc arhitekta Viktora Mellenberga un Aleksandra Birzenieka projekta un ir pirmā slēgta tipa koncertzāle Latvijā. Tomēr Dzintaru koncertzāles stāsts aizsākās daudz agrāk - jau 19.gadsimta beigās, kad tā bija pazīstama kā Edinburgas kūrmājas koncertdārzs.

Dzintaru koncertzāle ir valsts nozīmes arhitektūras un vēstures piemineklis - unikāls Jūrmalas koka neoklasicisma arhitektūras paraugs ar nacionālā romantisma iezīmēm - tās centrālās ieejas vestibila interjerā iestrādāti mākslinieka Anša Cīruļa sienu gleznojumi. Tomēr lielākā Dzintaru koncertzāles vērtība ir unikālā akustika, ko novērtējuši gan mākslinieki, gan klausītāji. Pēc vairāku gadu rekonstrukcijas un restaurācijas darbiem vēsturiskā Dzintaru koncertzāle tika atklāta 2015.gada maijā.

Par godu vēsturiskās Dzintaru koncertzāles 80 gadu jubilejai ir sagatavota plaša pasākumu programmu visa gada garumā ar izcilu Latvijas un pasaules līmeņa mākslinieku piedalīšanos. Jubilejas gadā koncertzālē uzstāsies pasaulslavenās māsas Baiba un Lauma Skrides, dziedātāja Inga Kalna, džeza mūziķi "Aron Goldberg Trio" no ASV un Sāras Makenzijas kvartets no Austrālijas. Koncertzālē notiks pirmais Gidona Krēmera festivāls, starptautiskais baleta festivāls un krāšņs Jūrmalas festivāls ar Ksenijas Sidorovas, Vestarda Šimkus, Aleksandra Antoņenko, Intara Busuļa un daudzu citu izcilu mākslinieku piedalīšanos.

Svētku kulminācijas koncertā 4. jūnijā klausītājus gaidīs tikšanās ar populāriem un iemīļotiem mūziķiem - maestro Raimondu Paulu, Latvijas Nacionālo simfonisko orķestri, Antonu Ļahovski, Daumantu Kalniņu, Latvijas Radio Bigbendu, Intaru Busuli un citiem māksliniekiem.