29.03.2016 10:40

Papīra dvēsele, jutīga āda, stikla balss. Carnikavas veltījums Latvijas simtgadei

Autors  Jana Babre-Laime
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Papīra dvēsele, jutīga āda, stikla balss. Carnikavas veltījums Latvijas simtgadei Carnikavas tautas nams

Carnikavas novadā tapis neparasts izstāžu un pasākumu cikls, kas veltīts valsts simtajai dzimšanas dienai. Līdztekus izstādēm norisinās arī radošās darbnīcas. Idejas autores ir Carnikavas tautas nama vadītāja Alīse Vorobeja un viņas vietniece Agnija Saprovska.

Latvijas matērija, Latvijas gars un Latvijas sapņi


Meitenes stāsta, ka velējušās atteikties no tradicionālajiem stereotipiem par Latvijas 100 gadu jubileju, lai pasākumi neaprobežotos tikai ar vēsturisku fotogrāfiju izstādīšanu vai atmiņu stāstiem. Radusies doma par it kā pazīstamu un ierastu materiālu izmantošanu neparastos veidos. Turklāt visi šie materiāli atrodami vai tiek ražoti tepat Latvijā.

Šobrīd ir sācies izstāžu cikls, kas norisināsies trīs dažādos gados – 2016. gadā Latvijas matērija, 2017. gadā Latvijas gars un 2018. gadā Latvijas sapņi.

Cikls "Latvijas matērija" ir jau aizsācies, tas ietver sevī dažādus projektus, piemēram, "Papīra dvēsele", "Stikla balss", "Jutīgā āda", "Dzīvais koks", "Metāla sirds". Šobrīd apgūti un izpētīti jau divi materiāli – papīrs un stikls.

Alīse atklāj, ka tas bijis interesants piedzīvojums arī pašām pasākumu organizatorēm.

Papīra dvēsele un stikla balss

Izstādes "Papīra dvēsele" ietvaros notika arī papīra liešanas radošās darbnīcas. Papīrs noteikti ir materiāls, ko ikdienā izmantojam dažādos veidos, bet, saburzot papīra lapu, lai iemestu to atkritumu grozā, pat neaizdomājamies, kādas lietas un priekšmetus no tā iespējams radīt. Turklāt, ja mēs paraugāmies no citas puses – papīrs ir arī, piemēram, grāmatas. Tāpēc izstādes laikā notikuši arī prozas un dzejas lasījumi.

Radošās darbnīcas bijušas plaši apmeklētas, ikvienam bijusi iespēja no papīra izliet pastkarti. Agnija stāsta, ka šobrīd Carnikavas tautas nama telpās norisinās šo kartiņu izstāde, un apmeklētāji var balsot par sev tīkamākajām. Latvijas 100. jubilejas gadā šīs pastkartes ar dažādiem vēstījumiem no Carnikavas novada tiks sūtītas mūsu tautiešiem, kuri dzīvo ārvalstīs. Meitenes cer, ka varbūt kādam tas būs pamudinājums atgriezties dzimtenē.

Savukārt izstādes "Stikla balss" ietvaros notikusi gan muzicēšana uz stikla glāzēm, gan staigāšana pa stiklu ar basām kājām, gan stikla pūšanas radošās darbnīcas. Organizatores norāda, ka izstādes ir interaktīvas, mūsdienu cilvēks vēlas visā piedalīties, pataustīt, izmēģināt, un tas ir labs veids, kā piesaistīt visu paaudžu apmeklētājus.

Ikviens kā daļa no simtgades svinībām

Agnija norāda, ka visi šie pasākumi ir lielisks līdzeklis kā uzrunāt vietējos iedzīvotājus, veidojas komunikācija. Piedaloties kādā no radošajām darbnīcām, tu esi līdzdalīgs simtgades pasākumos. Izstādes veidotas ne tikai estētiska baudījuma gūšanai, bet to rezultātā rodas paliekošas vērtības, kas tiks veidotas trīs gadu garumā dažādos izstāžu ciklos.

"Šāda nozīmīga jubileja ir pateicīgs process tam, lai sakārtotu gan sevi, gan apkārtējo vidi, lai saprastu – ko mēs vēlamies sasniegt? Turklāt tā ir arī lieliska iespēja parādīt citiem, kā sevi redzam mēs paši, kā sevi redz novads".