25.03.2016 11:47

FOTO: Siguldas pils kompleksā atvērtas amatnieku darbnīcas

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
FOTO: Siguldas pils kompleksā atvērtas amatnieku darbnīcas Ieva Karlsberga

24. martā līdz ar amatnieku apvienības "John Neeman Tools" pirmās izstādes atklāšanu, Siguldas pils kompleksa rekonstruētajā staļļa ēkā sāka darboties rotkaļu, tekstila, ādas un tradicionālo Siguldas spieķu darbnīca, kā arī izstāžu galerija, kurā būs skatāmas oriģinālas amatniecības un mākslas izstādes.

Kā savas pirmās izstādes atklāšanā pauda "John Neeman Tools" dibinātājs, namdaris un galdnieks Jēkabs Dimiters, iepriekš viņš nekad nebija domājis par izstādes veidošanu. Viņa dibinātās amatnieku apvienības mērķis nekad nav bijis izrādīt savus darbus, bet gan tos gatavot tiem, kas tos novērtē. Tomēr izņēmuma kārtā piekritis Siguldas Attīstības aģentūras pārstāvju mudinājumam par godu rekonstruētā staļļa–darbnīcu atklāšanai sarīkot savu pirmo izstādi.


"John Neeman Tools" izstādes atklāšanas laikā namdaris Jēkabs Dimiters pastāstīja par katru no apskatāmajiem darinājumiem, kā arī nodemonstrēja, kā koka baļķis top par mājas būvniecībā izmantojamu lietaskoku.

Kā pastāstīja Siguldā dzimušais galdnieks, no idejas par amatniecību līdz pirmajai izstādei ir pagājuši pieci gadi. "John Neeman Tools" nu ir izaudzis par modernu platformu, kas apvieno amatniekus Latvijā un Igaunijā un strādā ar pasūtījumiem no visas pasaules. Tomēr Jēkabu un viņa vīrus nesaista liela apjoma ražošana — par vērtībām viņi izvirzījuši instrumentu unikalitāti un augsto kvalitāti, ko var panākt tikai ar nesteidzīgu un rūpīgu roku darbu.

"John Neeman Tools" darinājumi nav nopērkami nevienā veikalā un līdz šim plašākai publikai bijuši apskatāmi tikai interneta vidē. "John Neeman Tools" izstāde, kurā pirmo reizi ir iespēja klātienē apskatīt Latvijas meistaru pamatīgos, rokām darinātos kokapstrādes darbarīkus, cirvjus un nažus, kas iemantojuši atzinību gan Latvijā, gan visā pasaulē, aplūkojama līdz 24. aprīlim.

Sākot no 25. marta, Siguldas pils stallī amatnieku darbnīcā "Baltu rotas" var vērot, kā rotaslietas darina Siguldas rotkaļi Inita un Vitauts Straupes, kuri ar šo arodu nodarbojas jau vairāk nekā 20 gadu. Darbnīcā apmeklētāji tiks iepazīstināti ar rotu kolekcijām, kā arī paši varēs iesaistīties radošos procesos, izgatavojot sev nelielu suvenīru.

Mājas tekstila darbnīcā apmeklētāji varēs pielikt roku kopējā paklāja aušanā un vērot, kā audums tiek austs vairāku gadsimtu senā tehnikā. Darbnīcā varēs iegādāties dažādus tekstila mākslinieces Gundegas Vanagas-Janbergas mājas tekstila izstrādājumus.

Ādas arteļa darbnīcā apmeklētāji varēs vērot, kā top darinājumi no ādas, kā arī paši izveidot dāvanas vai suvenīrus – jostiņas, atslēgu piekariņus, grāmatzīmes vai ko citu. Savukārt tradicionālo Siguldas spieķu darbnīcā apmeklētājiem būs iespēja izdzīvot visu 200 gadu seno spieķa izgatavošanas procesu un pašiem radīt savu Siguldas spieķīti.

Radošās darbnīcas un izstāde Siguldas pils kompleksā būs atvērtas darbdienās no plkst. 9.00 līdz 17.00, brīvdienās no plkst. 11.00 līdz 17.00, pirmdienās – slēgtas. Darbnīcas un izstāde būs atvērta arī Lieldienās – no 25. līdz 28. martam plkst. 11.00 – 17.00 (29. martā slēgtas).