09.03.2016 17:21

Lielā Stāstu nakts Katlakalnā pulcēs gan stāstniekus, gan klausītājus

Autors  Apriņķis.lv/parkulturu.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Lielā Stāstu nakts Katlakalnā pulcēs gan stāstniekus, gan klausītājus www.kekavasnovads.lv

Cilvēkiem patīk stāstīt. Un patīk klausīties. No 19. marta plkst. 18 vakarā līdz 20. marta plkst. 6.00 rītā Katlakalna tautas namā norisināsies nebijis notikums – Lielā Stāstu nakts 2016.

Kā informēja pasākuma rīkotāji, Lielā Stāstu nakts sasaucas ar Pasaules stāstniecības dienu (World Storytelling Day), ko aptuveni kopš 1991. gada stāstnieki visā pasaulē atzīmē ap 21. martu, pavasara/rudens saulstāvju laikā.


Latviešu tradīciju pierakstā itin bieži var lasīt vēstījumus par negulētām naktīm, kādu īpašo rītu gaidot. Tāda nomoda nakts būs arī šī, kad, gaidot Lielās dienas rītu, laiku varēs pavadīt, uzklausot tuvu un tālu nākušu un braukušu stāstnieku stāstus.

Lielā Stāstu nakts būs sadalīta tematiskās stundās. Plānots pulcēties no plkst. 18.00 pie tējas un kafijas, iejusties, svinēt Sirmo stundu. Tai sekos stunda, kurā stāstīs bērni un stāstīs bērniem, kam sekos iepazīšanās un vietu stāsti. "Pēc pirmajiem izstāstītajiem stāstiem būs jau ieviesies kāds izsalkums, un ap vienpadsmitiem dalībnieki varēs tikt ne tikai pie naksniņām, bet arī pie krogus, ēdamajiem un dzeramajiem stāstiem. Savukārt pusnaktī iepriecinās un iebiedēs spoku stāsti, samīlinās un nomierinās mīlas stāstu stunda un tālos aizlaikos nesīs teiku stunda," vēsta Lielās Stāstu nakts rīkotāji.

Īpašie stāsti tiks stāstīti Stiprās sievietes stundā – šī ir 2016. gada Pasaules stāstniecības dienas galvenā tēma. Tāpat atradīsies laiks garajām dziesmām–stāstiem, "stāstu spēlēm", improvizācijas mirkļiem un varbūt pat kādam aizrautīgam anekdošu vai "melno" stāstu turnīram.

Lielajā Stāstu naktī rīkotāji aicina piedalīties lielus un mazus, tuvus un tālus, pieredzējušus un mazāk pieredzējušus stāstniekus un klausītājus no visām Latvijas malām. Ari atsaukties citās zemēs mītošos tautiešus, kuri šai laikā grasās apciemot dzimteni. Reizēm solis, kas no klausītāja ved pie stāstnieka, ir gluži neliels un klausoties citos, viegli prātā nāk arī kāds stāsts no paša dzīves, pieredzes vai dzirdētā vai lasītā atmiņu pūra.

Jāpiezīmē, ka pagājušās nedēļas nogalē Katlakalnā norisinājās Lielās Stāstu nakts ievadpasākums, kurā ar dažādiem un daudzveidīgiem stāstiem piedalījās stāstnieki no Rīgas, Pilsrundāles, Doles salas, Tukuma, Mārupes, Dobeles. Stāstnieku darbnīcā katrs, kas vien vēlējās, varēja patrenēties ne tika klausīšanā, bet arī stāstu stāstīšanā.

Lielo Stāstu nakti Katlakalnā rīko Ķekavas pagasta kultūras centra Katlakalna tautas nams sadarbībā ar Tradicionālās kultūras, izglītības un amatniecības biedrību "Jumala", UNESCO LNK Stāstu bibliotēku tīklu un Latvijas Folkloras biedrību.