12.06.2012 14:34

Bērniem Siguldā datora vietā Bolis, Smeķis, Auša un Būtis

Autors 
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)

Juši nav biedējoši meža zvēri vai rēgi, kas klejo un biedē pastaigā iznākušos. Vārds radies pavisam vienkārši – no vārda "just".

Jušu sajūtu taka veidota Siguldā, lai rosinātu bērnos un jauniešos zinātkāri un pievērstu uzmanību ikdienas steigā nepamanītām lietām.

Visas takas garumā kokos sakāpuši Juši. Kur Auša sēž, tur jāklausās, kā vējš čabina koku lapas vai gar zariem nošvīkst putna spārni. Kur Ozis, tur jāsasmaržo zilās vizbulītes vai pieneņpūkas, bet pie Boļa jāskatās, kur tārpiņš no zemes spraucas laukā.

Vēl jušu dabas taka nav labiekārtota, bet projekta īstenotāji nākotnē to cer pārvērst sajūtu parkā ar dažādām aktivitāšu iespējām. Pagaidām tā ir tikai sakopta tik daudz, lai neizjauktu dabas radīto mežonīgumu.

"Mūsu tehnoloģiskajā pasaulē bērniem, tāpat kā pieaugušajiem, viss nepieciešamais pieejams datorā vai telefonā. Tur arī beidzas izziņas robežas. Bet cilvēkam ir dotas maņas, lai ieraudzītu, izpētītu, sapratu un sajustu pasauli. Lai šīs sajūtas nenotrulinātos, tās nepieciešams nodarbināt," stāsta jušu projekta vadītāja Rūta Zālīte.

Jušu projektā un arī dabas takā ir pārstāvēti seši juši – dzirdes (Auša), redzes (Bolis), ožas (Ozis), garšas (Smeķis) un taustes (Tauša). "Sestā būtiskā sajūta ir intuīcija – Būtis," norāda R. Zālīte. Juši ir pašu bērnu radīti tēli, un katrs jusis izskatās tieši tā, kā bērni tos vizualizē. Dzirdes jusim ir lielas ausis, redzes – lielas acis, ožas – liels deguns, garšas – gara mēle, taustes – daudz jutekļu. Savukārt intuīcijas atslēga ir sirds.

Pats jušu projekts šobrīd esot tikai pirmajā attīstības stadijā, bet kopumā tā darbība ir vērsta uz dažādiem sajūtu projektiem. Jušu dabas taka ir viens no tiem. Jāuzsver gan, ka pārējie vēl ir tikai ideju un ieceru formā. "Mūsu mērķis ir pievērst bērnu uzmanību pavisam vienkāršām lietām. Lai iemācās savā pagalmā ieraudzīt sīkākas lietas, kurām katru dienu visi paiet garām, bet neievēro. Mūsu nākotnes vīzija un mērķis ir radīt jaunu pētnieku paaudzi, audzināt jaunos zinātniekus. Tāpēc svarīgi parādīt, cik interesanti ir pētīt," stāsta projekta vadītāja.

Pats projekts dalās divās daļās – ir Rīgas autori, kas virza šo projektu Latvijas mērogā, un ir Sigulda, kas kļuvusi par jušu projekta mājvietu. "Lai bērniem būtu, ar ko asociēt jušus, kaut kur ir jābūt viņu mājvietai. Mēs cenšamies attīstīt Siguldu, lai tā saistītos ar sajūtu pētīšanu. Ja ne pieaugušajiem, tad vismaz bērniem," pieļauj R. Zālīte.

R. Zālīte atzīst, ka Siguldas pašvaldība ir vislielākais atbalstītājs, bez kura juši Siguldā nemaz nebūtu nonākuši. "Jau pašā sākumā dome mums deva viszaļāko no visām gaismām, lai mēs varētu sākt attīstību. Arī kultūras, vides pārvaldes, tūrisma pārstāvji – visi ir mūsu pusē."