05.01.2016 10:06

Carnikavā atklās Latvijas simtgadei veltītu mākslas izstāžu ciklu

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Carnikavā atklās Latvijas simtgadei veltītu mākslas izstāžu ciklu publicitātes

9. janvārī Carnikavas tautas namā "Ozolaine" tiks atklāta mākslas izstāžu triloģija, kuras ietvaros līdz Latvijas Republikas proklamēšanas 100. gadadienai plānoti izstāžu cikli "Latvijas matērija" (2016.), "Latvijas gars" (2017.) un "Latvijas sapņi" (2018.).

Izstāžu ciklu norisē novada iedzīvotāji un viesi varēs iepazīt un sajust Latvijā radītās materiālās un nemateriālās vērtības, kā arī kopīgi iezīmēt nākotnes vīzijas un sapņus. Carnikavas novada pašvaldībā pavēstīja, ka projekta mērķauditorija ir gan vietējie, gan Pierīgas iedzīvotāji – ģimenes ar bērniem, jauni, radoši cilvēki un visi citi aktīvie iedzīvotāji. Laikā gaitā ir mērķis veidot izstādes – akcijas, kurās tiek iesaistīts plašs iedzīvotāju loks.


Katra izstāžu triloģijas daļa ir sadalīta astoņos posmos, un katrs no tiem ir veltīts kādam materiālam vai tēmai. Katra tēma tiks atklāta ar radošo darbnīcu dienu, kuras laikā, praktiski darbojoties, apmeklētāji neierastā veidā varēs iepazīt tēmu materiālus, kas ir cēlušies Latvijas zemes dzīlēs un dabā.

Izstādi "Stikla balss", kas ir pirmā izstāde ciklā "Latvijas matērija", tautas namā "Ozolaine" atklās 9. janvārī plkst. 14.00, kad norisināsies pirmā radošās darbnīcas diena. No 9. janvāra līdz 25. februārim "Ozolainē" būs apskatāms stikla mākslinieces Kristīnas Sunepas-Celmiņas mūsdienu mozaīku cikls "Ceļā" un Bārbalas Gulbes fotogrāfiju un stikls darbu cikls "Lidojuma ar gaisa balonu iespaidi".

Tēmas un izstādes atklāšanas dienā apmeklētāji iepazīs stiklu kā materiālu, kas spēj būt gan plūstošs un mainīgs, gan rotaļīgs un skanīgs, gan arī šķietami ass. Stikla dienas apmeklētāji varēs veidot no stikla savus "laimes akmentiņus", iepazīt dažādas stikla apstrādes tehnikas (gravēšana, mozaīkas, stikla pūšana), iepazīt citas stikla izpausmes, kā arī, staigājot pa saplēstām stikla lauskām, izturēt tā uzliktos pārbaudījumus.

Citas cikla "Latvijas matērija" izstāžu tēmas 2016. gadā būs papīrs, āda, māls, koks, audums, akmens un metāls.

Otrā triloģijas daļa – "Latvijas gars", kas norisināsies 2017. gadā, ievedīs nemateriālo vērtību pasaulē – mūzika, dzeja, literatūra, deja, simbolu koncepcijas. Izstāžu tematiskie loki būs papildināti ar multimediāliem projektiem, koncertiem, dzejas lasījumiem.

Triloģijas noslēdzošais posms 2018. gadā – "Latvijas sapņi" – ļaus skatītājiem kļūt par izstādes un kopējās nākotnes veidotājiem, meklē saskarsmes punktus ar mūsdienu inovatīvajām tehnoloģijām, ļaujot palūkoties tālāk par ierasto un zināmo. Izstāžu tematiskie loki tiks papildināti ar tehniskās jaunrades eksperimentiem, multimediāliem projektiem, izglītojošām akcijām, kopīgi radītām mākslas vērtībām un nākotnes vīzijām.