20.12.2015 13:59

FOTO: Desmit tūkstoši unikālu dāvānu Mākslas akadēmijas gadatirgū "Jarmarka"

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
FOTO: Desmit tūkstoši unikālu dāvānu Mākslas akadēmijas gadatirgū "Jarmarka" Einārs Binders

Jau trīspadsmito gadu decembra nogalē Latvijas Mākslas akadēmijā (LMA) notiek viens no spilgtākajiem notikumiem vizuālajā mākslā – izstāde, gadatirgus un labdarības akcija "Jarmaka". Tajā var aplūkot ne vien jauno mākslinieku veikumu, bet arī atrast kādu unikālu dāvanu svētkos saviem tuvākajiem.

Iespēju iegādāties Ziemassvētku dāvanas ''Jarmarkā'' ik gadu izmanto aptuveni 25 tūkstoši cilvēku. Un, kā novēroja portāls "Apriņķis.lv", arī šoreiz LMA gadatirgu apmeklēja krietns skaits interesentu.

Iemesls, kādēļ šīs tirdziņš ir tik ļoti apmeklēts pasākums, ir pavisam vienkāršs, proti, tajā šogad piedalās vairāk nekā 350 akadēmijas studentu un LMA pasniedzēju. Un tas nozīmē, ka ikviens mākslas mīļotājs un svētku dāvanu meklētājs var izvēlēties kaut ko sev vai saviem tuvākajiem no kopumā 10 tūkstošiem unikālu darbu.

Kā novēroja portāls "Apriņķis.lv", "Jarmarkā" iespējams iegādāties gleznas, dažādus interjera priekšmetus, oriģinālus traukus, kā arī kādu jaunu apģērba gabalu vai rotas lietu no jauno modes dizaineru kolekcijām. Turklāt ko piemērotu atradīs gan tie, kam maciņš biezāks, gan tie, kam tas mazliet plānāks.

Tāpat, iegādājoties darbus "Jarmarkā", ikviens pircējs iesaistās arī labdarības akcijā - desmitā tiesa no gadatirgū nopelnītā šogad tiks ziedota gleznotāja un scenogrāfa Jāņa Kugas (1878-1969) mājām Ikšķilē, kas novēlētas Mākslas akadēmijai. Ik gadu šajās mājās norisinās akadēmijas studentu prakses, kā arī starptautiska un vietēja mēroga mākslas simpoziji.

J. Klūga ir īpašs ar to, ka atstājis dziļu iespaidu uz latviešu teātra scenogrāfijas attīstību. Viņš darinājis monumentāli krāšņu skatuves ietērpu daudzām lugām un uzvedumiem. Tāpat J. Kluga darinājis altārgleznu Ikšķiles baznīcai, griestu gleznojumus Rīgas pilij, gleznojis ainavas, portretus, klusās dabas. J. Kluga bija pirmais un vienīgais 1929. gadā Ikšķilē dibinātas Labierīcības biedrības priekšsēdētājs. Šīs biedrības mērķis bija izveidot Ikšķili par modernu un labiekārtotu ciemu.

Portāls "Apriņķis.lv" jau ziņoja, ka LMA gadatirgus "Jarmarka" akadēmijas lielajā aulā darbosies līdz pat 30. decembrim. Izstāde atvērta katru dienu no plkst. 11 līdz 20, izņemot 24., 25. un 26. decembri, kad ''Jarmarkai", tāpat kā visiem citiem, būs brīvdiena.