15.12.2015 13:49

Saulkrastietis Kirils Turovs plūc laurus pūšaminstrumentu konkursos

Autors  Imants Liepa
Novērtēt šo ziņu
(1 balsojums)
Kirils Turovs (no labās) ar koncertmeistari Beatu Geku un skolotāju Miervaldi Leju šīgada 27. novembrī brīdi pēc apbalvošanas. Kirils Turovs (no labās) ar koncertmeistari Beatu Geku un skolotāju Miervaldi Leju šīgada 27. novembrī brīdi pēc apbalvošanas. Jevgeņijs Turovs

Vidzemes jūrmalas Mūzikas un mākslas skolas pūšamo instrumentu nodaļas audzēknis Kirils Turovs šogad saņēmis visaugstākos novērtējumus konkursos.

Kā portālam "Apriņķis.lv" pastāstīja Saulkrastu novada Vidzemes jūrmalas Mūzikas un mākslas skolas direktore Ieva Lazdauska, katru gadu viens no mūzikas un mākslas skolu obligātajiem pasākumiem ir dalība valsts konkursos, kas pierāda audzēkņu profesionālo varēšanu savā specialitātē, kā arī apliecina valsts finansējuma lietderīgumu un jēgpilnu izlietojumu katrai skolai.


Šajā gadā valsts konkurss mūzikā tika organizēts pūšamo instrumentu un sitamo instrumentu spēlē, un skolas audzēknis Kirils Turovs ar eifonija spēli skolu konkursā pārstāvēja, atskaņojot B. Britena "Ošu gatvi" un Dž. Rosīni operas "Vilhelms Tells" uvertīras maršu.

"Kirils demonstrēja pārsteidzoši labu, izcilu, virtuozu priekšnesumu un saņēma žūrijas visaugstāko novērtējumu, iegūstot 1. vietu un kļūstot par 2015. gada Valsts konkursa eifonija spēlē uzvarētāju," ar lepnumu atzīst Ieva Lazdauska.

Savukārt Kirila skolotājs Miervaldis Leja vērtē, ka Kirila atskaņotais Dž. Rosīni skaņdarbs pēc sarežģītības atbilst starptautiskas klases mūzikas vidusskolas līmenim. To atzina arī žūrija, kura, Kirila priekšnesumam beidzoties, aplaudēja. "Eifonija spēlē ir atrasts savdabīgs muzicēšanas "knifiņš", kuru Kirils uztvēris un spēj spoži izpildīt, tāpēc arī ir labie panākumi. Prieks, ka izdodas šādi "modināt" jaunos talantus," atzīst M. Leja.

Kirils Turovs šogad piedalījās arī gadskārtējā starptautiskajā konkursā "Mūzika bez robežām" Druskininkos Lietuvā. Tā īstenojās Kirila iecere mēģināt pārvarēt augstāku latiņu.

M. Leja par notikušo stāsta: ""Nocopējām" un pieveicām – uzvarējām Druskininkos! Kā jaunākie dalībnieki (Kirilam ir 12 gadi, Luīzei – 11) piedalījāmies kameransambļu konkursa A grupā. Ikgadējais konkurss Druskininkos "Mūzika bez robežām" ir augstas raudzes starptautisks konkurss, kas šogad notika jau 15. reizi, un tajā piedalījās aptuveni 200 konkursantu no 15 pasaules valstīm, to skaitā no Amerikas.

Druskininkos katru dienu bija gan dažādi koncerti, gan meistarklases slavenu mūzikas profesoru vadībā. Piedalījāmies atklātajā stundā pie Viļņas Konservatorijas profesora Aļģirda Budra, kur guvām augstu novērtējumu. Tas ļoti palīdzēja psiholoģiskajam līdzsvaram, un konkursā audzēkņi nospēlēja vēl labāk. Noslēguma debatēs "pie apaļā galda" saņēmām daudz uzslavu par E. Dārziņa "Melanholiskā valša" skaisto skaņu un apbrīnu par dubultstaccato šajā vecumā bērnu mūzikas skolā. Vasara pagāja, gatavojoties konkursam, bet, protams, tas bija tā vērts!"

Tuvojoties Ziemassvētku laikam, Kirils uz augstākā sasniegumu pakāpiena kāpa vēlreiz, iegūstot pirmo vietu mežraga, eifonija un trombonu grupā Kārļa Izarta IX starptautiskajā konkursā "Jaunais virtuozs". M. Leja stāsta, ka arī šoreiz žūrijas komisija pauda sajūsmu un igauņu un lietuviešu pārstāvji sauca "bravo".

"Kārtējo reizi pierādījām, ka mūsu pūšamo instrumentu skola ir augstā profesionālā līmenī. Iepriecina, ka Kirila kā jaunākās grupas dalībnieka sniegums bija labāks nekā divās nākamajās vecuma grupās, pagaidām gan nepārspējot 16–18 gadus vecos C grupas konkursantus," teic Kirila skolotājs.