03.12.2015 13:21

Mākslas akadēmijas gadatirgū "Jarmarka" vāks līdzekļus Jāņa Kugas mājai Ikšķilē

Autors  BNS
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Jāņa Kugas māja Ikšķilē Jāņa Kugas māja Ikšķilē www.letonika.lv

Latvijas Mākslas akadēmijas (LMA) aulā 16. decembrī sāksies labdarības akcija, izstāde, gadatirgus "Jarmarka", kurā tiks vākti līdzekļi akadēmijas vēsturiski nozīmīgo telpu atjaunošanai, aģentūra BNS uzzināja LMA.

Plānots, ka daļa "Jarmarkas" ienākumu tiks ziedoti scenogrāfa un LMA kādreizējā rektora Jāņa Kugas mājai Ikšķilē. Mākslinieks projektējis šo namu, kurā pats dzīvojis un strādājis. Mākslinieka māja ir novēlēta LMA, un ik gadu tajā norisinās studentu plenēri, kā arī starptautiski mākslas simpoziji.


Gadatirgū "Jarmarka" apmeklētāji var iegādāties oriģinālus LMA studentu un pasniedzēju mākslas darbus - vides un interjera objektus, gleznas un traukus, tērpus, tēlniecības, stikla un grafikas darbus, rotas un citus mākslas priekšmetus. Studentiem šī ir iespēja ne tikai nopelnīt un daļu ienākumu ziedot LMA telpu atjaunošanai, bet arī izstādīt plašākai auditorijai studiju laikā veidotos darbus.

Katru gadu "Jarmarkai" tiek veidots citāds radošais koncepts. Šogad tās tēma ir "Visā visumā svaigākā māksla". Pēc izstādes organizatoru teiktā, tā norāda uz jaunumiem, ko mākslinieki mācību gada laikā sagatavojuši, un iekļauj arī māksliniecisko domu, ka visums ir bezgalīga vieta radošajam, mākslinieciskajam domu lidojumam.

Ik gadu mākslas gadatirgu apmeklē aptuveni 25 000 apmeklētāju, kuru vidū ir mākslas kritiķi, galeriju īpašnieki, sabiedrībā pazīstami uzņēmēji un vēstniecību pārstāvji. Kopumā "Jarmarkā" iespējams apskatīt un iegādāties vairāk nekā 300 jauno mākslinieku un LMA pasniedzēju radītus darbus.

Līdzšinējo gadu ienākumu daļa ziedota Mākslas akadēmijas vēsturisko telpu restaurācijai. Akadēmijā ir uzsākta aulas griestu gleznojuma restaurācija, nostiprinātas griestu konstrukcijas, savukārt citās telpās tiek veikts zinātniskās izpētes un restaurācijas darbs. Arī gaiteņi atgūst savu sākotnējo veidolu – restauratori strādā pie oriģinālās krāsas slāņa nostiprināšanas un daudzo pārkrāsojumu noņemšanas. Tagad iespējams ieraudzīt oriģinālo gaišo krāsojumu, kas ir pretstats gadu laikā iegūtajam tumši zaļajam uzslāņotajam, atjaunotas tiek arī ozollapu un zīļu pušķu motīva frīzes.

Izstādes, gadatirgus un labdarības akcijas organizatori ir LMA, pasākumu aģentūra "Pareizā ķīmija" un biedrība "Kultūras perons". Izstāde būs atvērta līdz 30. decembrim. Ieeja tajā ir bez maksas.