01.12.2015 16:53

Latvijas Nacionālā mākslas muzeja ēka pieņemta ekspluatācijā

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Latvijas Nacionālā mākslas muzeja ēka pieņemta ekspluatācijā Renārs Koris; Lauma Kalniņa; Rīgas dome

Otrdien Latvijas Nacionālā mākslas muzeja (LNMM) galvenā ēka Krišjāņa Valdemāra ielā 10a pēc pabeigtajiem vēsturiskās ēkas rekonstrukcijas un restaurācijas darbiem nodota ekspluatācijai. No 12. līdz 16. decembrim notiks Atvērto durvju dienas, bet LNMM svinīgā atvēršana apmeklētājiem plānota 2016. gada 4. maijā.

Valsts nozīmes arhitektūras piemineklis – Latvijas Nacionālā mākslas muzeja galvenā ēka – bez kapitālā remonta bija kalpojusi sabiedrībai jau 107 gadus. Tāpēc tika pieņemts lēmums par ēkas rekonstrukciju un paplašināšanu ar mērķi radīt mūsdienīgu muzeja infrastruktūru mākslas darbu eksponēšanai, saglabāšanai.


Rīgas domes Īpašuma departamenta direktors Oļegs Burovs pašvaldības Sabiedrisko attiecību nodaļu informēja, ka vērienīgo būvdarbu procesa kopīgās izmaksas ir 29 802 142 miljoni eiro. Rīgas domes finansējums ir 16 751 244 miljoni eiro, bet 13 050 898 eiro finansējums piesaistīts no Eiropas Savienības līdzekļiem.

Ņemot vērā Latvijas Nacionālā mākslas muzeja ēkas unikālo arhitektūru, tās reprezentatīvo statusu un nozīmību Latvijas kultūras mantojuma kontekstā, muzeja rekonstrukcijas stratēģiju veido trīs aspekti: mantojuma, estētiskais un funkcionālais. Projekts paredzēja saglabāt esošās ēkas kapacitāti un autentiskās detaļas; veidot skaidri izteiktus mūsdienīgus apjomus ar minimāliem dizaina risinājumiem papildus telpās un veikt esošās ēkas funkcionālās stratēģijas izmaiņas.

Vēsturiskajai muzeja ēkai ir palielināts izstāžu apjoms, bēniņu telpā un kupolā izveidojot izstāžu zāles 598 kvadrātmetru apjomā. Lai bēniņu telpas būtu gaišas, tika izveidots stikla jumts ar virsgaismām. Uz ēkas jumta ir izveidotas terases. Izbūvētas metāla evakuācijas kāpnes no trešā uz kupola stāvu. Izbūvētas papildus kāpnes ar misiņa apdari, apvienojot pirmo un otro stāvu. Ar jaunizbūvēto pasažieru liftu var pārvietoties no puspagraba stāva līdz jaunizveidotām jumta terasēm. Ēka nu ir piemērota cilvēkiem ar īpašām vajadzībām. Izveidota konferenču, kafejnīcas telpas, bērnu istaba un suvenīru veikals.

Savukārt jaunās muzeja telpas – izbūvētais apakšzemes apjoms ir 3545 m² liels – no tiem izstāžu zāles kopā 777 m², lielā apakšzemes zāle – 583 m2. Apakšzemes apjomā atradīsies arī muzeja arhīvs un glabātuves. Nojaukto muzeja teritorijā tualešu vietā uzbūvētas jaunas, ar invalīdu pacēlāju aprīkotas sabiedriskās tualetes. Apkārtējā teritorija ir apgaismota un labiekārtota. Izveidots ar misiņu apdarināts stiklotais ātrijs.

No 12. līdz 16. decembrim muzejā notiks Atvērto durvju dienu pasākums, kura laikā ikviens interesents varēs iepazīties ar muzejā paveiktajiem rekonstrukcijas un restaurācijas darbiem. Jau nākamā gada sākumā muzejs uzsāks pakāpenisku pārvākšanos uz jaunajām telpām. Uz jaunajām krātuvēm tiks pārvesti ap 40 000 mākslas darbu.

Latvijas Nacionālā mākslas muzeja atjaunotā pastāvīgā ekspozīcija pirmo reizi aptvers Latvijas mākslas vēstures kopainu visa 19. un 20. gadsimta garumā. Ekspozīcija atradīsies muzeja vēsturiskajā ēkā un būs izvietota divos stāvos. Jaunā izstāžu zāle tiks atklāta ar Latvijas laikmetīgās mākslas celmlauža Miervalža Poļa personālizstādi "Miervaldis Polis. Ilūzija kā īstenība".