29.10.2015 07:44

Dziesmu rītā "Kas var dziesmas izdziedāt?" godinās Dainu tēvu

Autors  Anda Skuja, TMR Izglītojošā darba un komunikācijas daļas vadītāja
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)

31. oktobrī folkloristam, publicistam un vienam no dižākajiem jaunlatviešu darbiniekiem Krišjānim Baronam svinama 180. dzimšanas diena. Turaidas muzejrezervāts, godinot Dainu tēvu jubilejā, aicina visus – gan novada dziedošos amatiermākslas kolektīvus, gan Siguldas novada iedzīvotājus, gan viesus – plkst. 10 piedalīties akcijā – Dziesmu rītā "Kas var dziesmas izdziedāt?".

Krišjāņa Barona dzimšanas dienā daudzināsim viņu ar savām iemīļotajām tautasdziesmām un gūsim dzīvesprieku un spēku, kopīgi sadziedoties un atgādinot cits citam dainās ierakstītās vērtības.

Šis gads Siguldas novadam tautasdziesmu zīmē ir trejādi īpašs. Pirmkārt, mūža pēdējo vasaru Krišjānis Barons pavadīja "Dainu" mājās Turaidas pilskalna pakājē, tāpēc daudzināms kā Siguldas novadnieks. Gaujas senielejas nogāzē, netālu no "Dainu" mājām, izveidota Krišjāņa Barona taka, kas interesentus uzved Turaidas muzejrezervātā, Dainu kalnā, kas atklāts 1985. gadā par godu Krišjāņa Barona 150. jubilejai un veltīts latviešu tautasdziesmām.

Otrkārt, šajā vasarā starptautiskā folkloras festivāla "Baltica 2015" laikā, piedaloties vairāk nekā 800 dalībnieku no dažādām valstīm, krāšņi un skanīgi tika svinēta Dainu kalna 30. gadskārta lielkoncertā "Mantojums. Dainu kalnam – 30".

Trešais notikums ir tas, ka tikpat ilgi – 30 gadus – Siguldas pilsētas centrā, Pils un Līvkalna ielas krustojumā, siguldiešus priecē pēc tēlnieka Teodora Zaļkalna metiem veidotais Krišjāņa Barona piemineklis, kas atklāts 1985. gada oktobrī.

Ikviens aicināts ņemt līdz svecīti vai ziediņu, ar ko pušķot Krišjāņa Barona pieminekļa pakāji, un izvēlēties savu tautasdziesmu, kuru skandēt vai izdziedāt kopīgajā svētku notikumā. Akcijai jau atsaukusies Siguldas folkloras kopa "Senleja", Siguldas novada Kultūras centra senioru vokālais ansamblis "Melodija" un vīru vokālais ansamblis "Saltavots".

Ar savu tautasdziesmu, iespējams, priecēs arī Siguldas novada kori "Spārni", "Sigulda" un "Teiksma". Gaidīts būs ikviens, kurš vēlas iesākt rītu ar skanīgām tautasdziesmām un laba vēlējumiem sev, līdzcilvēkiem, tautai un valstij.

Sava mūža lielāko daļu Krišjānis Barons (1835–1923) veltījis latviešu tautasdziesmu vākšanai un kārtošanai, kam par pamatu izvēlējies cilvēka mūža ritumu no dzimšanas līdz aiziešanai mūžībā. Tautasdziesmas viņš apkopojis sešos "Latvju dainu" sējumos, kuros iemūžinātas 217 996 tautasdziesmas.

1880. gadā izgatavots īpašais Dainu skapis, kas kopš 2001. gada 4. septembra iekļauts UNESCO Pasaules atmiņas (Memory of the World) sarakstā un ir pasaules kultūras sastāvdaļa.