18.10.2015 16:54

Ar "Bildēm" sasaistītā – Ira Krauja-Dūduma

Autors 
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)

"Neesmu "Bildēs" ne īsti veterāns, ne ciemiņš, taču, kā jau daudzi mūsu mūziķi, sevi saistu ar šo Tijas Auziņas rīkoto mūzikas un mākslas festivālu. Ja es te tieku aicināta uzstāties, uztveru to kā lielu uzticību," sagaidot "Bilžu" 30. gadadienu, teic Mārupes kultūras nama direktore un novada domes deputāte, dziedātāja Ira Krauja-Dūduma.

"Bildēs" pa īstam no 2012. gada

Jautāta par mūzikas un mākslas festivālu "Bildes", Ira Krauja-Dūduma atzīstas, ka tā pirmsākumus nemaz īsti neatceroties. "Laikā, kad sākās "Bildes", tiem cilvēkiem, kuri diendienā nodarbojas ne tikai ar muzicēšanu vien, daudz brīva laika nebija. Turklāt zīmēšana un gleznošana mani nekad nav vilinājusi, tāpēc mans pienesums festivālā bija mūzika."

"Bildēm" tā pa īstam dziedātāja pievienojusies tikai 2012. gadā, kad tikusi uzaicināta dziedāt kopā ar jauno grupu "Rokāde".

"Atskaņojām manu 80. gadu hītu – Zigmara Liepiņa un Kaspara Dimitera "Tā es mīlu". Interesanti, ka šo dziesmu nesen atjaunoja arī "Dzelzs vilks". Tad iznāca tā, ka "Bilžu" koncerta laikā turpat netālu gadījās arī Juris Kaukulis, un man radās doma, ka Juris varētu vienu piedziedājumu nodziedāt kopā ar mums.

Viņš patiesībā nemaz nezināja, ka es šo dziesmu jau 1982. gadā esmu ierakstījusi, tikai tagad neizskatos tā kā "Youtube.com" redzamajā to laiku videoklipā. Juris, protams, piekrita, un viss kopā sanāca ļoti labi pat bez kādas īpašas iestudēšanas. Bet kopā ar "Rokādi" drīz pēc "Bilžu" koncerta uzdziedājām arī pasākumā "Rīga staro"," atminas I. Krauja-Dūduma.

Kur meita, kur – mamma?

"Muzicēšana kopā ar meitu man vienmēr ir ļoti īpaša.""Muzicēšana kopā ar meitu man vienmēr ir ļoti īpaša."


"Šogad pirmo reizi uz "Bilžu" skatuves pirmo reizi kāpšu kopā ar meitu Rūtu koncertā "Ielūdz "Bilžu" mūziķi un viņu bērni". Pirmo reizi abas ar meitu kopā dziedājām 2010. gada "Dziedošajās ģimenēs" kā Dūdumu ģimene. Mums izdevās atrast piemērotas dziesmas, ko varējām dziedāt no visas sirds.

Lai arī ir pagājuši jau pieci gadi kopš tā šova, tagad, kad uzstājamies atsevišķi, cilvēki man prasa, kur Rūta, bet meitai – kur mamma. Patiesībā arī mums abām kopā muzicēšana ir ļoti īpaša, jo ir līdzīgi balss tembri – tad veidojas tāda stereo skaņa.

Vēlreiz skatītāji mani redzēs "Bilžu" veterānu koncertā kopā ar grupu "Inversija". Nu jau pamazām kopā ar vienu no šīs grupas sastāviem (1985. gads) – dziedātāju Uģi Rozi, mūziķiem Valdi Alviķi, Raimondu Macatu, Tadeušu Surgoftu, Juri Trasūnu – sākam gatavoties šim koncertam," stāsta Ira un piebilst, ka tā ir īpaša sajūta būt vienkopus ar "veco gvardi".

"Pērn dziedāju arī blūza koncertā. Atradu R. Macata 1984. gadā rakstītu skaņdarbu, tas bija labi. Šogad gan blūza koncertā neuzstāšos, jo "Kraujas band" muzicēs lielajā "Bilžu" ballē."

Kopā ar grupu "Inversija".Kopā ar grupu "Inversija".


Ieguvēji ir visi

Vēl I. Krauja-Dūduma uzsver, ka muzikanti par piedalīšanos "Bildēs" nesaņem honorāru un nāk uz šejieni, brīvas gribas vadīti.

"Protams, vienugad festivāls izdodas īpaši labi, droši vien ir bijuši arī nosacīti tukšāki gadi, bet tas, ka ir Tija, kura kaut ko tādu var noorganizēt... Un viņu ļoti daudzi atbalsta, neņemot vērā, kāda nu kuro reizi ir politiskā vai ekonomiskā situācija. Varbūt "Bildēm" ir arī kāda pēcgarša, bet pievienotā vērtība neapšaubāmi ir daudz reižu lielāka."

I. Krauja-Dūduma piemin, ka pērn muzicējusi kopā ar jauno grupu "Pussy Rock". "Vispirms braukāju uz Juglu uz mēģinājumiem. Tad redzēju, ar ko mēs, vecās skolas mūziķi, atšķiramies no jaunajiem. Mēs paši visu sarunājam, kad atnāksim, ko darīsim, bet jaunajiem visu to nokārto menedžeri, kuri "bīda" visas lietas, piemēram, atsūta karti, piecas reizes piezvana...

Protams, mums, vecajiem, ir sava ģērbtuve, jaunajiem – sava. Kad esam visi kopā ārpus saviem darba pienākumiem – Ieva Akuratere, Juris Kaukulis, Juris Kulakovs, Guntis Veits un citi, šī telpa pirms koncerta tiešām vārās vislabākajā nozīmē.

Ar džekiem no "Pussy Rock" kopā nodziedājām "Dziesmu tīģerādas bruņiniekam" no "Tukums 3" repertuāra. Viņiem tā ļoti patika. Turklāt vēl es viņiem noīrēju īpašus mēteļus un zābakus, un vēlāk par šo grupas skatuves tēlu dzirdēju daudz atzinīgu vārdu. Jāteic, puiši, mani gaidot uz mēģinājumiem, bija ļoti labi sagatavojušies. Taču zinu, ka arī manas paaudzes mūziķiem šādi kopdarbi liek saņemties.

Esmu dzirdējusi, ka sākumā tāda opcija kā veterāns un jaunie mūziķi tika uztverta tāpat vien, sak, kaut ko nodziedāsim. Tagad redzams, ka šāda muzicēšana tiek uztverta ļoti nopietni un tas ir notikums ne tikai to puišu dzīvē, kuri nonākuši uz "Bilžu" lielās skatuves ar gaismām un labu apskaņošanu. Bet, ja man kāds no jaunajiem tagad prasītu: "Ira, vai tu esi ar mieru muzicēt kopā ar mums?", es atbildētu: "Protams, ka esmu ar mieru."

21. oktobrī plkst. 19 mūzikas klubā "Kaļķu vārti" būs klausāms koncerts "Ielūdz "Bilžu" mūziķi un viņu bērni", kurā, pārstāvot "Bilžu" dalībnieku muzikālās ģimenes, uz vienas skatuves dziesmās, emocijās un profesionālajā pieredzē dalīsies dažādu paaudžu festivāla izpildītāji. 29. novembrī plkst. 18 Ira Krauja-Dūduma kopā ar grupu "Inversija" uzstāsies "Bilžu" veterānu koncertā Kongresu namā.