13.10.2015 17:03

Festivāla "Bildes 2015" pirmajā koncertā uzstāsies "Bilžu" mūziķi un viņu bērni

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(1 balsojums)
Guntars un Henrijs Mucenieki (2010.) Guntars un Henrijs Mucenieki (2010.) Ilze Kalve

Uzsākot 30 gadu jubilejas svētku koncertprogrammu, mūzikas un mākslas festivāls "Bildes 2015" klausītājiem piedāvās īpašus kopdarbību priekšnesumus. 21. oktobrī mūzikas klubā "Kaļķu vārti", pārstāvot "Bilžu" dalībnieku muzikālās ģimenes, uz vienas skatuves dziesmās un emocijās dalīsies dažādu paaudžu festivāla izpildītāji.

Koncertā "Ielūdz "Bilžu" mūziķi un viņu bērni" – pirmajā no šāgada astoņiem festivāla koncertiem – būs klausāma un vērojama dažādu paaudžu un muzikālo redzējumu mijiedarbība. Uz vienas skatuves tiksies gan jau tautā iemīļoti mūziķi, par kuru radošo gaitu atspēriena un atskaites punktu kļuvušas "Bildes", gan viņu bērni un pat mazbērni, informē "Bilžu" birojs.

Leģendārās rokgrupas "Līvi" taustiņinstrumentālists Guntars Mucenieks šajā koncertā uzstāsies kopā ar savu dēlu, ģitāristu Henriju Mucenieku.

Ojārs Jansons (2011.)Foto - Ojārs Jansons (2011.)



Guntars pirmoreiz uzstājās "Bildēs" "Līvu" sastāvā 90. gadu sākumā, savukārt Henrijs festivālā debitēja vasaras nometnē Nītaurē 2010. gadā, aktīvu dalību koncertos sākot gadu vēlāk. Arī Henrijam tāpat kā tēvam tuva ir melodiska un vienlaikus izteiksmīga rokmūzika. Šobrīd jaunais ģitārists muzicē vairākos kolektīvos, tostarp veiksmīgi sadarbojas ar tēva projektu "Zvani".

Guntars atklāj, ka spēlēt kopā ar dēlu ir ļoti patīkami un interesanti, jo ir jūtama atšķirīgā paaudžu domāšana: "Kaut arī mūsu muzikālās gaumes ir līdzīgas, dēls izmanto citus, šobrīd aktuālus izteiksmes līdzekļus. Rezultātā klasika tiek pasniegta mūsdienīgā izpildījumā, rosinot arī mani iedziļināties jaunās radošajās vēsmās."

Atraktīvais taustiņinstrumentālists uzskata, ka "Bildes" ir uz jaunradi motivējošas: "Festivāls ir ļoti rosinošs, jo tas atrodas nemitīgā attīstības stadijā. Šeit ik gadu dzirdami arvien jauni priekšnesumi un kopprojekti. Tā ir iespēja kā jaunajiem, tā pieredzējušajiem mūziķiem ne tikai atspoguļot savu daiļradi un sajūtas, bet arī smelties iedvesmu un aktualizēt radošās domāšanas veidu."

Vēl viens zīmīgs tēva un dēla kopprojekts izskanēs, uzstājoties virtuozajiem ritma sekcijas speciālistiem Indrim un Artim Orubiem.

"Bildes" (1996.)Foto - "Bildes" (1996.)


Indris pazīstams kā "vismelnākās" latviešu grupas "ODIS" (soul, funk, hip hop, spiritual stili) bundzinieks, savukārt Artis šobrīd ir ļoti pieprasīts studijas un koncertu sitaminstrumentālists. Arī Artis Orubs "Bildēs" muzicējis vairākkārt – gan kopā ar tēvu ansamblī "Dr. Bormenthol", gan citos kolektīvos, piemēram, "OMI", "Driving South" u.c.

"Ar tēvu kopā pirmoreiz festivālā piedalījāmies Jaunajā Rīgas teātrī, kad man bija 13 gadi. Pēcāk aktīvi uzstājāmies līdz 2002. gadam. Manuprāt, tieši intensīvā tēva mūzikas klātbūtne bērnībā manī savulaik modinājusi iekšējo "tektonisko plātņu kustības un vibrācijas", kas mudinājušas darboties līdzīgā virzienā," domā Artis.

Viņš piebilst, ka, lai gan šobrīd uz skatuves sanāk būt teju katru dienu, šo "Bilžu" koncertu abi bundzinieki gaida ar patīkamu satraukumu: "Tas būs kā kādreiz, kā vecajos labajos laikos. Esmu gandarīts, ka "Bildes" mums ļauj atgriezties patīkamajās pagātnes emocijās. Centīsimies koncertā savienot pirmsākumus ar tagadni!"

Savukārt šobrīd uzmanības starmešu gaismā esošās ekspresīvās latviešu grupas "DaGamba" čellists Valters Pūce šajā festivāla koncertā muzicēs kopā ar abiem vecākiem – tēvu, pazīstamo komponistu Valtu Pūci un māti, režisori un producenti Daci Pūci, kuri abi pirmoreiz "Bildēs" piedalījās 1987. gadā avangardiskās grupas "Marana" sastāvā.

Ojārs Jansons (2015.)Foto - Ojārs Jansons (2015.)


Valters ir "Bilžu" vienaudzis un pats saka: "Tā kā vecāki mani un māsu Līvu bērnībā aktīvi ņēma līdzi uz festivāla koncertiem un nometnēm, es ar "Bildēm" esmu uzaudzis. Tie vienmēr bija gada spilgtākie notikumi ar mūzikas, mākslas un bohēmas pārbagātību. Jāteic, ka šīs pieredzes dēļ arī mana dzīve izvērtusies ļoti kolorīta."

Virtuozais čellists domā, ka vecāku muzikālais mantojums un bērnībā gūtie iespaidi ir organiski pārcēlušies arī viņa mākslinieciskajā izpausmē, līdz ar to arī 21. oktobra koncerts tiek gaidīts ar īpašu satraukumu un nostalģiju. "Neraugoties uz to, ka esam viena ģimene, priekšnesumam jābūt kvalitatīvam. Es šo projektu raksturotu kā labi pavadītu... darbu," stāsta Pūce juniors.

Koncertā "Ielūdz "Bilžu" mūziķi un viņu bērni" uzstāsies arī: Armands un Andrievs Alkšņi; Ira Krauja-Dūduma un Rūta Dūduma; Uldis un Ilze Fārti; Igeta, Krišjānis Gaiķi un Marita, Kristaps Karpi; Roberts un Maruta Agape Gobziņi; Aivars un Zane Gudrie; Valdis, Kārlis un Krists Indrišonoki; Nils, Fabiass Nils un Aurēlija Beatrise Īles; Andris un Katrīna Lūkina; Arnis, Laima, Jānis un Kārlis Miltiņi; Andris un Valters Mucenieki; Silvija Silava, Uģis un Sniedze Prauliņi; Juris, Katrīna un Atis Riekstiņi. Koncertu vadīs Ieva Sutugova un Arnis Miltiņš.

Festivāla "Bildes 2015" ietvaros mūzikas klubā "Kaļķu vārti" vēl būs klausāms blūza koncerts (22. oktobrī), folkkoncerts (3. novembrī) un jauno dziesminieku koncerts" (4. novembrī). Savukārt Rīgas Kongresu nama Lielajā zālē apmeklētājus priecēs jauno grupu un "Bilžu" veterānu kopprojektu koncerts (27. novembrī), "Bildēs" sevi pieteikušo un radošo personību kopprojektu koncerts (28. novembrī), koncerts bērniem (29. novembrī), "Bilžu" veterānu koncerts (29. novembrī). Biļetes uz koncertiem var iegādāties "Biļešu paradīzes" kasēs un internetā.

Atgādinām, ka līdz 30. oktobrim tirdzniecības centru "Spice" un "Spice Home" telpās apskatāma "Bilžu" 30. jubilejas retrospektīvā izstāde. Savukārt Vecrīgā, Līvu laukumā apskatāma vides izstāde ""Bilžu sēta pilsētā". Tajā aplūkojami 138 mākslas darbi, ko veidojuši vairāk nekā 100 Latvijā populāri mūziķi un citas radošās personības.