03.06.2012 16:09

Senioriem patīk “Pankūkas”, jaunajiem cieņā “Gailis un vista”

Autors  Rasma Rudzāte
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Dejotāji no Mālpils jauniešu deju kolektīva "Māra". Dejotāji no Mālpils jauniešu deju kolektīva "Māra". Krišjānis Grantiņš

Koncertā "Mēs esam un būsim tai vietā" sadejoja vecākās, vidējās un jaunākās paaudzes Pierīgas novadu deju kolektīvi.

Koncerta laikā iztaujājām dažus no viņiem.

Senioriem cieņā ātrās dejas

 


Šķelmīgas uguntiņas visu vakaru mirdzēja Saulkrastu senioru deju kolektīva "Saulgrieži" dalībnieku acīs. Atelpas brīdī viņi atzinās: „Mums kā jau senioriem labāk patīk tās ātrās dejas. Lēnās mums neiet pie sirds. Labāk ātri, ātri nolecam un tad vakars ir brīvs," smaidot cits citam piebalso dejotāji Ziedonis, Andris un Juris. "To ātro deju jau netrūkst, mīļas ir daudzas. Piemēram, "Pankūkas," kas mūsu kolektīvam ir draiska apsveikuma deja, ar ko dodamies ciemos pie citiem kolektīviem. Nav ne vainas arī "Annas polkai."

"Brīnišķīga ir "Kapteiņu deja". Cik mūsu vīrieši tajā ir skaisti!" partnerus uzlūkojot, sarunā iesaistās arī Rasma, Velga un Vizma.

Vīri, apmierināti smaidot, turpina: "Mūsu vecumā ir jākustas, nedrīkstam taču iesūnot. Mūsu kolektīvā ir lieliska kompānija un mums ir daudz draugu kolektīvu, pie kuriem braucam ciemos, bet ziemas saulgriežos paši uzņemam ciemiņus."

Vidējā paaudze novērtē dvēseliskumu

"Tautas dejas, tāpat kā dzīve, ir dažādas. Man patīk dvēseliskas, tādas svinīgas dejas, kā "Ai tēvu zeme", „Atnāca Lieldiena," kuras ir jāizjūt," stāsta Inese Grīnvalde no Baldones vidējās paaudzes deju kolektīva „Degsme."

Viņai pievienojas arī dejotājs Juris Grodņa: "Katrai dejai ir savs noskaņojums, kurā savijas horeogrāfa doma, tautas dziesmas vārdi, mūzika un, ja dejojot mums izdodas savu sajūtu aizsūtīt līdz skatītājiem, tad tā enerģija atgriežas divkārt spēcīgāka un fīlings ir fantastisks – viss, kas ir apkārt, smukās meitenes un brašie vīri, kas zib gar acīm, greznie tautas tērpi, skaistais vakars, daba un saule debesīs savienojās vienā vienotā latviskā enerģijas veselumā. Tieši šo mirkļu dēļ ir vērts dejot."

Jauniešiem gribas izdraiskoties

„Mums patīk tās ātrākās no vecajām dejām – "Ai tēvu zeme," "Sasala jūriņa," "Rūdolfa smaids,"" smiekliem skanot, cita caur citu stāsta dejotājas no Mālpils jauniešu deju kolektīva "Māra".

"Interesantas ir dejas, kurām ir mazs sižetiņš, piemēram, dejot „Gaili un vistu" mums bija jāiztēlojas, ka mēs visi dzenamies dēļ viena grauda. Šādās dejās var izdraiskoties, un tas ir forši!"