17.09.2015 14:44

Jauniešu koris "Maska" dzimis, pateicoties talantīgiem Babītes novada jauniešiem

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)

Septembrī Babītes jauniešu koris "Maska" svin savu 15. dzimšanas dienu. Skaisto jubileju Latvijā un pasaulē titulētais koris atzīmēs patiešām vērienīgi - ar īpašu jubilejas koncertu Latvijas Universitātes Lielajā aulā un jaunu kompaktdisku.

Pirms piecpadsmit gadiem jaunais diriģents Jānis Ozols saprata, ka tieši Babīte ir tā vieta, kur varētu īstenot radoši muzikālās idejas, un nodibināja jaukto kori "Maska". Turklāt, tieši pateicoties Babītes novada jauniešiem, kuriem bija labas iestrādēm no skolas koriem, īsā laikā korim "Maska" izdevās iekarot publikas mīlestību.

Šo gadu laikā jauniešu koris "Maska" guvis panākumus daudzos starptautiskos konkursos, kas to ierindo starp labākajiem koriem Latvijā un pasaulē. Kora unikalitāte rodama spējā darboties ārpus ierastajām klasiskās kora mūzikas robežām un ieviest radošas inovācijas, padarot kormūziku tuvu un saprotamu ikvienam klausītājam. Koris augstā līmenī izpilda gan latviešu un ārzemju kora mūzikas klasiku, gan mūsdienīgus un pop, folk un etno kora mūzikas skaņdarbus, nereti pārsteidzot ar asprātīgiem skatuves risinājumiem.

J. Ozols norāda, ka kora skatuviskā dažādība atspoguļojas arī kora nosaukumā. "Korim "Maska" ir vairākas sejas. Mēs varam būt ļoti klasiski, arī dvēseliski un sirsnīgi, un varam būt arī nerātni," klāsta kora diriģents, piebilstot, ka koris vienmēr ievēro, lai viņu atskaņotie skaņdarbi nekad nebūtu klausītājiem garlaicīgi. "Arī klausītāji jau ir novērtējuši kora atšķirīgo skanējumu, turklāt ir pat tādi mūsu daiļrades cienītāji, kas nāk uz visiem mūsu koncertiem, gluži tāpat kā uz "Prāta vētru"," sacīja J. Ozols.

Savu jubileju koris "Maska" atzīmēs vērienīgi, proti, ar īpašu jubilejas koncertu Latvijas Universitātes Lielajā aulā, jaunu kompaktdisku, kas tiks izdots šā gada laikā, kā arī vairākiem Ziemassvētku koncertiem Rīgas Domā.

Plānots, ka jubilejas koncertā Latvijas Universitātes aulā, ko var uzskatīt arī par latviešu koru svētvietu, šo piektdien, 18. septembrī, izskanēs skaņdarbi, kas iezīmē kora attīstības ceļu, svarīgākos notikumus, spilgtāko emociju un triumfa brīžus. "Maska" atskaņos gan speciāli korim komponētus skaņdarbus, gan latviešu un ārzemju koru mūzikas klasiku, tajā skaitā Vinsenta Klarka, Džeimsa Makmilana, Jāzepa Vītola, Pētera Vaska, kā arī Maskas" diriģenta Jāņa Ozola opusus.

Tāpat neiztrūkstoša koncerta sastāvdaļa būs arī komponistes, kormeistares un vokālās grupas "Latvian Voices" vadītājas Lauras Jēkabsones speciāli korim komponētie skaņdarbi, tostarp arī pasaules pirmatskaņojums.

Tomēr, kā saka pats J. Ozols, kora "Maksa" jubilejas koncerts nebūs nekāda "garlaicīgā sarežģītu skaņdarbu dziedāšana", bet gan īsta "Greatest Hits programma "Maskas" izpildījumā". Babītes jauktais koris jubilejas koncertā parādīs visu to labāko, kas bijis 15 gadu laikā.