16.09.2015 14:48

Džemmas Skulmes jubilejā kopā ar pašu mākslinieci Mālpilī atklās izstādi

Autors 
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)

Šosvētdien, 20. septembrī, Mālpils Kultūras centra izstāžu zālē tiks atklāta izcilās latviešu gleznotājas Džemmas Skulmes 90 gadu jubilejas izstāde. Svētdien, kas ir arī mākslinieces dzimšanas diena, viņa solījusi kādu brīdi būt kopā ar mālpiliešiem.

Jubilejas izstādē Mālpilī būs aplūkojamas četras Dž. Skulmes gleznas: "Mans pūrs", "Tuvais, tālais", "Kamolā tinējs" un "Izcelsme". Darbi, kas atlasīti pēc mākslinieces pašas izvēles, ir no Dž. Skulmes personīgā un Latvijas Nacionālā mākslas muzeja krājuma, viena glezna ir no privātkolekcijas. Izstādē būs aplūkojamas arī gleznu skices un kolāžas jeb gleznu būvelementi, kas reizēm, kā uzsver pati māksliniece, savā lakonismā ir spēcīgāki par jau gatavu gleznu, jo precīzi atklāj gleznotāja iekšējo dialogu ar mākslas elementiem.

Telefonsarunā ar "Apriņķis.lv" Džemma Skulme piekodina, ka viņa kategoriski norobežojas no tādiem apzīmējumiem kā "lielā jubileja" vai "slavenā māksliniece", jo ar savu darbu esot tikpat ievērojama cik citi cilvēki, kuri profesionāli dara savu darbu.

Runājot par izstādi, kas viņas 90. dzimšanas dienā tiks atklāta Mālpils Kultūras centrā, māksliniece stāsta, ka vēlējusies, lai tajā būtu redzamas gleznas, kas tapušas pagājušā gadsimta 70. un 80. gados.

"Pašlaik gan savās gleznās it kā esmu atgriezusies bērnības punktā, bet tos uz izstādi nevedīšu. Šie darbi gleznoti, domājot gan par to, lai paceltu un varbūt pat nedaudz musinātu tautas garu, gan par to, no kurienes cilvēks nācis, par tautas garīgo mantojumu, mūsu tradīciju turpināšanos un nepārtrauktību, mazāk par nākotni. Tā toreiz gribēju sapurināt padomju laika skatītāju, atgādinot arī par tautas pašcieņu. Taču pati galvenā tēma ir mūsu saknes – izcelsme jeb rašanās," stāsta Dž. Skulme.

"Piemēram, gleznā "Tuvais, tālais" atspoguļots manas vecāsmātes liktenis. Viņai bija jāatstāj vecā māja un jāpārceļas uz Rīgu. Savukārt glezna "Kamolā tinējs" radusies, iespaidojoties no dzejnieces Vizmas Belševicas tāda paša nosaukuma dzejoļa. Cilvēka dialogs ar tradīcijām un kultūras mantojumu risināts arī gleznās "Izcelsme" un "Mans pūrs". Patiesībā gleznās redzamie tēli man visu mūžu ir nākuši līdzi. Tā ir bijusi mana dzīve."

Kā stāsta izstādes rīkotāja, Mālpils Kultūras centra izstāžu kuratore Māra Ārente, šogad ar Skulmju dzimtu, kuras saknes meklējamas arī Mālpilī, saistās vairākas nozīmīgas gadskārtas.

Pirms 165 gadiem dzimis Džemmas Skulmes vectēvs Andrejs Liepiņš, kurš te savulaik ienācis no Vietalvas. Viņš vispirms bijis pagasta skrīveris, tad dibinājis skolu un tur bijis skolotājs. Laulībā ar Karlīni Lūkinu (1865.), kura tāpat aktīvi piedalījusies pagasta kultūras dzīvē, 1890. gadā dzimusi Džemmas Skulmes māte – tēlniece Marta Skulme.

Pašreizējie kultūras dzīves organizatori un pašvaldība šogad, 12.maijā, atzīmējot Martas Skulmes jubileju un par godu Skulmju dzimtai un kā Mālpils parka turpinājumu iestādīja 21 liepiņu, kas ir aizsākums Latvijas simtgadei veltītajai liepu audzei. 

Džemmas Skulmes izstāde Mālpilī būs aplūkojama līdz oktobra beigām, savukārt Kultūras centra izstāžu zālē iecerēts arī turpmāk iepazīstināt mālpiliešus ar latviešu glezniecības klasiķiem.