05.08.2015 17:05

FOTO: Grācija, emocijas un brīnišķīgi deju soļi Ropažu laikmetīgās dejas festivālā

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
FOTO: Grācija, emocijas un brīnišķīgi deju soļi Ropažu laikmetīgās dejas festivālā publicitātes

Ropažos šonedēļ norisinās starptautiskais laikmetīgās dejas festivāls "Vides deja", kur visas nedēļas garumā vairāku profesionālu horeogrāfu un pasniedzēju vadībā notiek improvizācijas, performances, izrādes un nodarbības.

Kā portālam "Aprinķis.lv" pavēstīja pasākuma organizatori, festivāls tika atklāts pirmdien, 3. augustā, ar horeogrāfes Katrīnas Albužes izrādi "Ar putniem", kuras ietvaros gan paši dalībnieki, gan arī skatītāji tika iesaistīti īstenā vides dejā. Izrādes laikā skatītāji, atskaņojot savos viedtālruņos īpaši performancei izveidotu latviešu dziesmu sarakstu un klausoties arī apkārtējās vides skaņās, varēja piedalīties kopīgā skriešanā caur parku un kopā pārbaudīt mazā Ropažu tiltiņa izturību, skrienot pretim viens otram atplestām rokām.

Savukārt otrdien, 4. augustā, festivāla diena iesākās ar zviedru horeogrāfa vadītu rīta rosmi. Bet vēlāk notika divas meistarklases, kuru laikā varēja apgūt laikmetīgās dejas tehniku un kompozīciju, kā arī pilnveidot iztēli. Savukārt dienas beigās tika radīts Guntas Liepiņas video stāsts par Kaliforniju.

Profesionālu horeogrāfu vadībā šogad Ropažos taps septiņas dejas performances, kas festivāla apmeklētājiem tiks izrādītas festivāla izskaņā 8. augustā brīvā dabā un dažādos vides objektos. Performances vadīs horeogrāfi Katrīna Albuže, Krišjānis Sants, Ēriks Ēriksons no Zviedrijas, Dmitrijs Gaitjakevičs, Agnese Bordjukova, Gunta Liepiņa un Gabija Bīriņa.

Vienlaikus jāpiebilst, ka ar nepacietību tiek gaidīta arī Latvijā zināmās horeogrāfes Olgas Žitluhinas pirms pāris gadiem radītā dejas izrāde, kurā tiek atainots nerimstošs process ar sākumu un nobeigumu, un ar cerību, ka process vienmēr paliks procesā.

Jau vairāku gadu garumā laikmetīgās dejas māksla Latvijā meklē savdabīgas spēles vietas, vienlaikus apvienojot un sintezējot dažādus mākslas žanrus. Viens no laikmetīgās dejas izpausmes veidiem ir vides deja, kur horeogrāfija tiek piemērota konkrētai vietai un objektam. Festivālu "Vides deja" rīko dejas teātra kompānija "Starswell" un Ropažu kultūras un izglītības centrs.