04.08.2015 14:49

Uz Imanta Ziedoņa māju pēc idejām

Autors 
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)

Augustā un septembrī "Ziedoņa muzejs" aicina interesentus uz izzinošu un radošu trīs stundas ilgu programmu dzejnieka vasaras mājā Murjāņos.

"Ziedoņa muzeja" koordinatore Dace Zariņa teic, ka pasākumu programma veidota tā, lai rosinātu muzeja apmeklētāju radošumu un idejas. Trīs stundu garās programmas laikā muzeja apmeklētāji varēs iepazīties cits ar citu un muzeja apkārtni, notiks Imanta Ziedoņa vasaras mājas izzināšana, jaunrade pie Lojas upes, kā arī būs iespēja noskatīties dokumentālo filmu "Imants Ziedonis. Dzirnakmeņi" par to, kā tapa māja un "Ziedoņa muzejs".

Runājot par gaidāmajiem pasākumiem, D. Zariņa skaidro, ka "šis ir "Ziedoņa muzeja" pilotsezonas gads, tāpēc šajā vasarā plānotie pasākumi uzskatāmi par eksperimentiem ar dažādām muzeja darbības formām".

"Ziedoņa muzejs" apmeklētājiem būs atvērts 8., 9. un 29. augustā un 6. septembrī. Šajās dienās muzejā varēs viesoties trīs dažādos laikos – no rīta, pusdienlaikā un vakarpusē.

Muzeja koordinatore atgādina, ka pieteikties apmeklējumam vajadzētu ne vēlāk kā trīs darba dienas pirms došanās uz Murjāņiem. Šis arī nav bezmaksas pasākums, bet par to sīkāk var uzzināt, ielūkojoties Imanta Ziedoņa fonda "Viegli" mājaslapā.

Muzeja koordinatore, kura pati vairākus gadus kā „Iespējamās misijas" dalībniece strādājusi par skolotāju Olaines 1. vidusskolā, stāsta, ka 70. gadu sākumā celto I. Ziedoņa vasaras māju "Dzirnakmeņi" Murjāņos, ko dzejnieka draugu lokā sauc arī par "Epifāniju zem niedru jumta", fonds "Viegli" apsaimnieko jau piecus gadus.

"Ziedoņa muzejs" nav parasts muzejs, kurā apmeklētāji var ierasties diendienā. Imants Ziedonis gribēja neparastu muzeju – muzeju kā iedvesmas vietu jeb mūzu māju, kur cilvēki ierodas pavadīt laiku jēgpilnās sarunās un attīstībā, jaunradot. 2010.gadā Imants Ziedonis novēlēja savu māju muzeja veidošanai fondam "Viegli", lai īstenotu senu sapni par to, ka viņa vasaras māja "Dzirnakmeņi" Murjāņos top par netipisku muzeju – vietu jaunradei, ceļu uz radošu ideju īstenošanu un sevis izzināšanu. "Dzirnakmeņos" tapuši fonda "Viegli" mūzikas albumi "Viegli" un "Vakars. Pietura. Jasmīns". Tāpat te jau divus gadus vasarās ir notikušas fonda "Viegli" iedibinātā apbalvojuma "Laiks Ziedonim" laureātu nometnes.

"Vēlamies šo vietu saudzēt un saglabāt, radot iespēju būt muzejā, cilvēkiem, kuri tiešām to vēlas. "Ziedoņa muzeja" mērķis ir radīt izjūtas, kas pārvēršas jaunradē," uzsver D. Zariņa. Šajā gadā muzejs ir pieejams apmeklētājiem trīs stundu radošajās programmās un vienas dienas programmā uzņēmējiem, kas iesaukta par Iedvesmas dienu. Organizēsim notikumus arī literatūras skolotājiem, kaimiņiem un muzeju darbiniekiem, kuri izvēlēti kā pirmās sezonas jaunrades programmu mērķauditorija.

Iedvesmas diena ir programma uzņēmējiem, kas tapusi sarunās ar Imanta Ziedoņa laikabiedriem, draugiem un fonda "Viegli" sadarbības partneriem. Programmas mērķis ir attīstīt tās dalībnieku radošumu, vienlaikus dodot iespēju piedzīvot I. Ziedoņa muzeja atmosfēru.

Fonds "Viegli" Ziedoņa vasarnīcā "Dzirnakmeņi" cenšas saglabāt visu tā, it kā dzejnieks nupat no šejienes būtu aizgājis, lai drīz atgrieztos, tomēr muzeja uzdevums ir ar dažādu radošo pasākumu palīdzību veicināt cilvēku radošo garu.

Vēl muzeja koordinatore teic, ka pašlaik kopā ar muzeju mākslinieku Jāni Mitrēvicu un augstas kvalitātes izstāžu un ekspozīciju radītājiem "DD studio" tiek veidota lielā vīzija par "Ziedoņa muzeju". Šajā procesā piedalās dzejnieka draugi, kuri draudzīgi iesaukti par "imantalogiem", – Ēriks Hānbergs, Māra Zālīte, Aivars Berķis, dzejnieka tuvinieki un daudzi citi. Šajā laikā ir bijušas daudzas un interesantas sarunas par to, kāds ir bijis Ziedonis un kādam būtu jātop "Ziedoņa muzejam", lai tas saskanētu gan ar dzejnieka vēlmēm, gan sabiedrības vajadzībām.

Dace Zariņa: Imants Ziedonis ir sacījis, ka vēlētos, lai cilvēki uz viņa muzeju nāk nevis skatīties, bet lai radītu. ”Dzīves jēga ir prieks. Savukārt prieks rodas radot,” – tā uz pašizaugsmi un jaunradi aicināja dzejnieks.Dace Zariņa: Imants Ziedonis ir sacījis, ka vēlētos, lai cilvēki uz viņa muzeju nāk nevis skatīties, bet lai radītu. ”Dzīves jēga ir prieks. Savukārt prieks rodas radot,” – tā uz pašizaugsmi un jaunradi aicināja dzejnieks.