04.08.2015 13:51

Daugavas muzejā skatāmas košās Ilzes Avotiņas gleznas

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Daugavas muzejā skatāmas košās Ilzes Avotiņas gleznas publicitātes

Spilgtums, dekoratīvi elementi, taču turpat blakus arī maigas un filigrānas krāsas – šādas tendences skatāmas gleznotājas Ilzes Avotiņas personālizstādē "Atbildes meklējot", kas tiks atklāta trešdien, 5. augustā, Daugavas muzejā, portāls "Aprinķis.lv" uzzināja muzejā.

I. Avotiņa ir plašu atpazīstamību guvusi māksliniece, kuras rokrakstu iezīmē ornamentāla dekorativitāte, tīru un košu krāsu izmantojums, idilliski motīvi. Viņas darbus apdzīvo idealizēti sieviešu tēli, klusās dabas, ainavas, atsevišķos gadījumos ietverot atsauces uz populāru Rietumu mākslas pārstāvju darbiem. Māksliniece pievērsusies visdažādākajiem žanriem, spilgtā, luminiscējošā kolorītā gleznojot dekoratīvi ornamentālas ainavas, klusās dabas, figurālas kompozīcijas, portretus.

Gleznotājas personālizstādes bijušas skatāmas gan Latvijā, gan tuvās un tālākās ārvalstīs. I. Avotiņas darbi atrodas Latvijas Nacionālā mākslas muzeja kolekcijā, Latvijas Mākslinieku savienības muzejā, Valsts Tretjakova galerijā Maskavā, privātkolekcijās Latvijā un ārzemēs.

Gleznošana I. Avotiņai ir kā ļaušanās kādai augstākai varai, tas ir – kā vīrietis mīl sievieti, kā māte mīl bērnu, kā dārzā uzplaukst zieds. Tā 90. gadu beigās izstādes autore rakstīja kādā glezniecības izstādes katalogā. Šodien māksliniecei gleznošana ir process, kurā var risināt un rast atbildes uz jautājumiem, kurus pati sev uzdod.

Izstāde Daugavas muzejā Salaspils novadā būs apskatāma līdz 5. oktobrim.