01.08.2015 08:59

Iznākusi lašu stāstu grāmata par maluzvejnieku ķeršanu Gaujas nacionālajā parkā

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)

Ceturtdien, 30. jūlijā, Siguldā notika Māra Anša Mitrevica grāmatas "Lašu stāsti" atvēršana. Grāmatā apkopoti Gaujas nacionālā parka (GNP) dabas aizsardzības inspektoru piedzīvojumi, fotogrāfijas un dokumentāli notikumi saistībā ar lašu sargāšanu pirmajos GNP pastāvēšanas gados.

Grāmatas priekšvārdā vides pētnieks, biologs un žurnālists Māris Olte rada intrigu par tās saturu: "Kas tevi tajā gaida? Stāsti par bezatbildīgiem elementiem, kuri ar savu likuma pārkāpšanas kāri savulaik grāva Padomju valsts pamatus? Vai varbūt stāsti par pašaizliedzīgiem vīriem, kas zivju labsajūtai bieži vien upurēja savējo, vai sacensību, kurā divi līdzīgi pretinieki sacenšas viltībā? [..] Māra aprakstītie mazie lašu varoņstāsti, kuri tūdaļ pavērsies, tev iedos to sajūtu, ka ir iespējams nodzīvot garšīgu dzīvi, nekļūstot ne par uzņēmēju, ne juristu. Un ka ir patiesības, kuru dēļ ir vērts ja ne mirt, tad izmirkt gan."

Savukārt pats autors grāmatas Māris Ansis Mitrevics jeb Mitrais par savu sirdslietu un nupat izdoto grāmatu stāsta: "Grāmatā apkopotie stāsti nav tikai par lašiem. Šajā dižciltīgo zivju vārdā parasti dēvē arī taimiņus. Protams, kopā ar lašiem. Šie stāsti nav arī tikai par maluzvejniekiem, kuri ar žebērkļiem, tīkliem un elektroietaisēm mēģina ķert un arī noķer skaistās rudens zivis. Un vēl – šie stāsti nav tikai par Gaujas nacionālā parka pirmajiem dabas aizsardzības inspektoriem un viņu piedzīvojumiem – tvarstot maluzvejniekus, kurus pieredzējušie dabas sargi sauc vienkārši par žuļikiem. Galu galā šie stāsti nav tikai par Gauju, kaut tieši Gauja šeit ir galvenā persona.

Īsumā var teikt, ka šie stāsti ir par lašiem, žuļikiem, inspektoriem un Gauju, kaut gan patiesībā tie nemaz nav stāsti... Šī grāmata ir profesionāla dabas aizsardzības inspektora, ko mūsdienās sauc par reindžeru, atskats uz nelielu daļu no tiem brīnumainajiem, dažreiz neticamajiem, bet tomēr tikai patiesajiem notikumiem, ko pirmā Latvijas nacionālā parka inspektori piedzīvojuši uz Gaujas, pie Gaujas un tās pietekām, visvairāk – lašus sargājot..."

Grāmatas atvēršanas svētki Siguldas bobsleja un kamaniņu trases starta tornī pulcēja daudzus bijušos Gaujas nacionālā parka vides inspektorus, kuri klātesošajiem stāstīja aizraujošus stāstus par Gaujas nacionālā parka izveidi un dabas aizstāvju aizraujošajiem piedzīvojumiem.

Šī nav pirmā grāmata, kuras autors ir Māris Ansis Mitrevics. Viņa "kontā" jau ir padomu krājumu sērija "99 Minhauzena padomi iesācējiem lašu duršanā", "111 Minhauzena padomi jaunajiem medniekiem", "Minhauzens un boļševiku partija. 100 padomi politiķiem un deputātiem", kā arī grāmata par plostniekiem "Aiz nākošā līkuma".

Grāmatu "Lašu stāsti" nav iespējams iegādāties, jo tā tapusi ne peļņas nolūkā. Tās izdošanu finansiāli atbalstīja Siguldas novada domes Kultūras pārvalde, Zivju fonds, Valsts Kultūrkapitāla fonds un Vidzemes plānošanas reģions. M. A. Mitrevics arī īpaši uzsver, ka grāmatas iznākšana nebūtu iespējama bez viņa domubiedru ierosinājuma un praktiska atbalsta. Grāmata būs pieejama Vidzemes novadu bibliotēkās no Valmieras līdz Murjāņiem.

Par autoru:

Māris Ansis Mitrevics dzimis 1940. gada 20. maijā Rīgā un savu darba mūžu veltījis Gaujas nacionālajam parkam. Ar savu entuziasmu viņš nosargājis daudzas Latvijas skaistākās vietas. 1964. gadā absolvēja Latvijas Lauksaimniecības akadēmijas Mežsaimniecības un mežtehnikas fakultāti kā inženieris mežkopis. Bijis pludināšanas meistars uz Gaujas Latvijas pludināšanas kantorī un Inčukalna mežrūpniecības saimniecības Siguldas mežniecības mežziņa vietnieks (1964.–1974. gads), Gaujas nacionālā parka administrācijas dabas aizsardzības inspektors (1974.–1998. gads), Gaujas nacionālā parka administrācijas Vides inspekcijas vadītājs (1998.–2001. gads), Gaujas nacionālā parka administrācijas direktora vietnieks vides aizsardzības jautājumos (2001.–2003. gads), Gaujas nacionālā parka administrācijas valsts vides vecākais inspektors (2003.–2009. gads). Kopš 1964. gada dzīvo Siguldā.

2002. gadā Māris Ansis Mitrevics apbalvots ar Triju Zvaigžņu ordeni.

2013. gadā režisors Dainis Kļava filmā "Mitrais" ("VFS Films") portretēja M. A. Mitrevicu kā vienu no pirmajiem Latvijas profesionālajiem dabas inspektoriem, kurš savu darba mūžu veltījis Gaujas nacionālajam parkam un ar savu entuziasmu nosargājis daudzas Latvijas skaistākās vietas, kļūstot par piemēru ikviena Latvijas iedzīvotāja gribasspēkam un mērķtiecībai.

2014. gadā Māris Ansis Mitrevics saņēma Siguldas novada domes augstāko apbalvojumu – nomināciju "Siguldas novada Goda novadnieks 2014" – par mūža ieguldījumu dabas aizsardzībā un novada attīstībā, jaunās paaudzes izglītošanā un patriotisma veicināšanā.