17.07.2015 13:16

Latvijā vienīgā brīvdabas mākslas galerija aicina uz Saulkrastiem māksliniekus un mākslas cienītājus

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(1 balsojums)
Latvijā vienīgā brīvdabas mākslas galerija aicina uz Saulkrastiem māksliniekus un mākslas cienītājus publicitātes

Sestdien Saulkrastu svētku laikā notiks mākslas izstāde, kuras ietvaros ikvienam māksliniekam būs iespēja bez maksas izstādīt savus mākslas darbus uz garākās koka molbertu rindas Baltijā, veidojot unikālu brīvdabas izstādi vairāku ielu garumā.

Aptuveni 200 koka molberti, kurus pagatavojis "J.D. Art" kluba dibinātājs Jānis Delgalvis, jau trešo gadu tiks izvietoti Saulkrastu svētku ielās, veidojot garāko un apjomīgāko mākslas darbu izstādi Latvijā. Saulkrastu mākslinieku savienībā portālam "Apriņķis.lv" pastāstīja, ka kopumā molbertu rinda stiepjas 515 metru garumā. Izstāde notiks tikai vienu dienu – 18. jūlijā.

Šogad mākslas izstādē piedalīsies gan vairāki Saulkrastu mākslinieku apvienības un citu novadu un pilsētu atzīti mākslinieki kā Valērijs Baida, Maija Jakoviča, Juris Ģērmanis un citi, gan arī jaunie mākslinieki un tie, kuri tikai sāk gleznošanu un vēlās izvietot savus darbus apskatei.

Šādas izstādes idejas pirmsākumi meklējami ASV Nevadas štata Bolderas pilsētā, kur pirmo reizi izstādi "Art in the Park" organizēja vairāk nekā pirms pusgadsimta. Pilsētas centrālai slimnīcai draudēja slēgšana finanšu līdzekļu trūkuma dēļ, kā rezultātā pilsētas iedzīvotāji kopā ar slimnīcas personālu noorganizēja labdarības mākslas dienu, kur ikviens bija aicināts piedalīties ar pašdarinātu mākslas priekšmetu pārdošanu un ziedojumu vākšanu slimnīcas darba turpināšanai. Pāris gadu laikā tika savākts nepieciešamais finansiālais atbalsts, bet pati izstāde kļuva par populāru mākslas pasākumu pilsētā.

Šodien, piecdesmit trīs gadus vēlāk, "Art in the Park" ir viens no ASV senākajiem brīvdabas mākslas pasākumiem, ko apmeklē vairāki tūkstoši cilvēku no visas valsts. Latvijā šo iniciatīvu ieviesis Jānis Delgalvis, kas pats ilgu laiku dzīvojis Amerikā un pēdējos gados apmeties uz dzīvi Saulkrastos.

Ikviens mākslinieks – pieredzējis vai amatieris – ir aicināts piedalīties ar saviem darbiem, bez maksas izstādot tos uz molbertiem. Izstādes mērķis ir sniegt vietu un iespēju kā atzītiem, tā arī jauniem māksliniekiem parādīt savus darbus, pārdot tos, kā arī iepazīties ar citiem māksliniekiem, apmeklējot mākslas izstādi. Māksliniekiem lūgums ierasties ar darbiem Saulkrastos un zvanīt Jānim, mob.tel. 29181798.