26.06.2015 11:05

Carnikavā, Saulkrastos un Katlakalnā ieskandinās folkloras festivālu "Baltica 2015"

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Carnikavā, Saulkrastos un Katlakalnā ieskandinās folkloras festivālu "Baltica 2015" www.festivalbaltica.com

Lai atgādinātu par starptautiskā folkloras festivāla "Baltica 2015" nozīmību, sestdien, 27. jūnijā trejdeviņās (27) vietās visā Latvijā folkloras kopas piedalīsies festivāla ieskaņas pasākumos. Pierīgā festivāla ieskaņas koncerti skanēs Carnikavā, Saulkrastos un Katlakalnā.

Šogad starptautiskais folkloras festivāls "Baltica" notiks no 15. līdz 19. jūlijam. Ieskaņas pasākumu mērķis ir atgādināt par festivāla nozīmību kultūras un sabiedrisko procesu kontekstā. Šis pasākums izveidojās 1986. gadā kā Lietuvas, Latvijas un Igaunijas vienotību stiprinošs notikums. Kopš tā laika tas notiek ik gadus pa kārtai katrā no šīm trijām valstīm. Festivāls ir noticis jau 27 reizes, tai skaitā Latvijā – deviņas reizes. Pirmajā festivālā Latvijā 1988. gadā piedalījās 28 folkloras kopas, šogad – 204 kopas no Latvijas, 10 ārvalstu un četras ārvalstu latviešu kopas.

Iecerēts, ka sestdien visās vietās pasākumi notiek vienā laikā ar domu, lai visi, kas piedalās šajā visu Latvijas teritoriju – no Rucavas līdz Valkai, no Krāslavas līdz Ventspilij – aptverošajā pasākumā, var sajusties vienoti, vienā laikā – plkst.19.00 – dziedot vienu un to pašu dziesmu.

"Līdzīgi kā reiz ļaudis stiprināja savu vienotības izjūtu akcijā "Baltijas ceļš", šo ieskaņas pasākumu laikā vairāk nekā 3500 Latvijas folkloras kopu dalībnieku vienosies dziesmā "Tēvu tēvi laipas met, Bērnu bērni izlaipos. Tā, bērniņi, laipojat, ka pietika mūžiņam!"" stāsta "Baltica 2015" ieskaņas pasākumu projekta vadītājs Pēteris Jansons. Pārējā pasākuma norise katrā vietā būs atšķirīga – atbilstoši kopām, kas tajā piedalīsies un pasākuma vadītāja iecerei.

Saulkrastu Saules laukumā plkst. 19.00 "Baltica 2015" ieskaņas koncertā kopā sadziedās folkloras kopa "Seleja" no Siguldas, "Cielava" no Salacgrīvas, "Putni" no Lēdurgas, "Krulla" un "Zvīgzna" no Rīgas un pašmāju folkloras kopa "Dvīga".

Šajā pašā laikā pasākumā Carnikavas parka estrādē piedalīsies Rīgas folkloras kopas "Skandinieki", "Vilki" un "Vilkači", Limbažu novada Lādezera bērnu folkloras kopa "Lādīte", Pociema folkloras kopa "Airi" un Carnikavas folkloras kopa "Cēlāji". Plkst. 21 plānots svētku gājiens uz Novadpētniecības centru, kur risināsies uguns rituāls un latvju danči.

Ķekavas novada Katlakalnā folkloras festivāla ieskandināšanas pasākums sāksies jau plkst.18 ar dziesmotu gājienu pa Pļavniekkalna ielu (no abiem ielas galiem), lai satiktos pie Daugavas atpūtas vietā " Nēģīši" un vienotos skanīgā kopkoncertā. Pasākumā piedalīsies folkloras kopas "Rāmupe", "Rija", "Saucējas", "Vilcenes", "Līvlist", "Karagod", "Jurginas", "Iļjinskaja Pjatņica", "Dzedzieda" un "Berendejka".

Kā festivāla piederības zīmi katra kopa saņems Festivāla Zīmi – uz linu drelļa auduma iespiestu festivāla logotipu ar katram novadam atbilstošu akcentu. Zīmes dizainu izstrādājis mākslinieks, Latvijas festivāla "Baltica" logotipa autors Valdis Celms. Šīs zīmes vēlāk, festivāla laikā, tiks savdabīgā veidā iezīmēs un rotās festivāla norise vietas.