21.06.2015 16:21

Ķekavieši svētkus sagaida, rotājoties ar netradicionāliem Līgo vainagiem

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Ķekavieši svētkus sagaida, rotājoties ar netradicionāliem Līgo vainagiem Einārs Binders

Jau ierasts, ka Jāņos greznojamies ar vītiem vainagiem no ozollapām, margrietiņām, rudzupuķēm un citiem pļavu ziediem. Taču ķekavieši, sarīkojot netradicionālo vainagu izstādi, sev un citiem parāda, ka Līgo vakarā var pucēties arī ar kroņiem, kas darināti no metāla karotēm, lentēm, pogām un citiem neierastiem materiāliem.

Kā portālam "Aprinķis.lv" pastāstīja Ķekavas kultūras darbības vadītāja Anda Kirilova, ideja par šādu konkursu tika aizgūta no starptautiskās lietišķās mākslas izstādes "Vainags", kas pirms pāris gadiem bija apskatāma Rīgas mākslas telpā.

"Mēs no šīs izstādes iedvesmojāmies un nospriedām, ka kaut ko līdzīgu vajadzētu kādu dienu sarīkot arī pie mums. Un, tā kā tuvojās vasaras saulgrieži, tad nu šī izstāde pirmo reizi ir tapusi arī Ķekavā," sacīja A. Krilova.

Viņa norādīja, ka pirmā netradicionālo vanagu izstāde pārsteigusi gan apmeklētājus, gan pašus tās rīkotājus.

"Interese par vainagu izstādi tiešām ir liela, cilvēki nāk un priecājas. Katram apmeklētājam ir savs favorīts. Citam patīk klasiskāki darinājumi no pogām vai tamborēti vainadziņi, bet citi ir sajūsmā par vainagu, kas veidots no blašķītēm vai mikroautobusu biļetēm. Un, tā kā šī izstāde novadniekiem tik ļoti patīk, esam izlēmuši – nākamgad pirms Līgo svētkiem rīkosim to atkal. Netradicionālo vainagu darināšana pirms saulgriežiem varētu kļūt par jauku tradīciju Ķekavā," teica A. Kirilova.

Kopumā izstādē bija apskatāmi 54 vainagi, kas bija darināti no dažnedažādiem materiāliem. Tos bija gatavojuši Ķekavas pašdarbības kolektīvi, rokdarbnieki, jaunieši un citi idejām bagāti novadnieki.

Neiztika arī bez labāko vainagu darināšanas meistaru godināšanas. Skatītāju balsojums noteica, ka pirmo vietu netradicionālo vainagu konkursā ieguva deju grupas "Sidrabēni" veidotais vainags no šņabja glāzītēm. Otro vietu ieguva sieviešu kora "Daugaviete" darinātais vainags no metāla blašķītēm, bet trešo – Tautas lietišķās mākslas studijas audējas Anna Āboliņas vītais garšvielu vainadziņš, kas tika veidots no burkāniem, dillītēm un citiem garšaugiem.

Savukārt ceturto vietu ieguva Daugmales kultūras darbinieces Rūta Ziemeles no papīra darinātais rozā taurenīšu vainags. Bet dalīto piekto vietu ieņēma jauniešu padomes veidotais vainags no mikroautobusu biļetēm un 11 gadus vecās Agnes darinātais kronis no metāla karotītēm.