01.06.2015 17:05

Dabas koncertzāle šogad aicina doties pļavās

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Dabas koncertzāle šogad aicina doties pļavās Delfi.foto.lv

Arī šovasar interesenti aicināti uz Dabas koncertzāles pasākumiem, un šogad tie notiks 13. jūnijā Rūšu pļavās, kas atrodas netālu no Milzukalna Smārdes pagastā Engures novadā, un 19. jūnijā Drusku kalnā netālu no Kornetiem Veclaicenes pagastā Alūksnes novadā.

Dabas koncertzāles faniem nav jāatgādina, kas tā ir un kādas izjūtas sniegs. Šogad stāsts ir par Latvijā arvien mazākās platībās sastopamo dabisko pļavu.

"Varētu likties, ka pļava nav nekas īpašs, ka tā ir visur, ka svarīgākās dabas vērtības atrodamas mežos, purvos, upēs, ezeros un vēl vecos parkos. Bet dabas retumi visvairāk sastopami tieši pļavās, tomēr ne viss, kas izskatās pēc pļavas, tiešām arī ir pļava, vēl jo īpaši – dabiska pļava. Zinātniski to mēdz saukt par bioloģiski vērtīgu zālāju," stāsta Dabas aizsardzības pārvaldes pārstāvis Andris Soms.

Kas īsti ir bioloģiski vērtīgs zālājs? Kā tas rodas un veidojas? Kāpēc tas ir tik interesants zinātniekam un zemniekam? Ko mēs katrs varam darīt, lai saglabātu bioloģiski vērtīgas pļavas arī nākotnē? Atbildes uz šiem un vēl daudziem citiem jautājumiem, kā arī emocionālu piedzīvojumu varēs gūt, izdzīvojot pļavas dedestiņas stāstu par pļavu vairāk nekā 20 izziņas un radošajās laboratorijās, kā arī muzikālajā un vizuālajā Dabas koncertzāles priekšnesumā.

Dabas koncertzāles pasākumi notiks brīvā dabā, tāpēc apmeklētājiem ieteicams līdzi ņemt segas vai zemos saliekamos krēsliņus. Tā kā pasākums ilgst no plkst. 19 līdz 24, noderēs arī piknika groziņš. Noteikti neiztikt bez pretodu līdzekļa un kabatas lukturīša.

Dabas koncertzāles bezmaksas pasākumus īsteno biedrība "Dabas koncertzāle" sadarbībā ar Dabas aizsardzības pārvaldi, Latvijas Universitāti, Engures un Alūksnes novada pašvaldību, pasākumu vietu zemju īpašniekiem un daudziem brīvprātīgajiem palīgiem.