21.05.2015 07:44

Uz Vidzemes koncertzāli "Cēsis" brauc pierīdzinieki un rīdzinieki. Vasarā tajā notiks pieci festivāli

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Uz Vidzemes koncertzāli "Cēsis" brauc pierīdzinieki un rīdzinieki. Vasarā tajā notiks pieci festivāli no Vidzemes koncertzāles "Cēsis" arhīva

29. maijā ar pasaules operteātru zvaigžņu un spilgtāko Latvijas Nacionālās operas solistu piedalīšanos Vidzemes koncertzāle "Cēsis" atzīmēs gada jubileju. Koncertā piedalīsies Latvijas Nacionālās operas orķestris diriģenta Mārtiņa Ozoliņa vadībā.

Pirms gada Vidzemes koncertzāle "Cēsis" sāka darbību, piedāvājot Vidzemes reģiona iedzīvotājiem un viesiem izmeklētu un daudzveidīgu māksliniecisko programmu augsti profesionālu mākslinieku sniegumā un demonstrējot mākslas dažādos virzienus un žanrus simfoniskās, kamermūzikas un populārās mūzikas koncertos, dejas un dramatiskā teātra izrādēs, kino un vizuālās mākslas izstādēs. Gada laikā Vidzemes koncertzālē norisinājušies 376 pasākumi, un to apmeklējuši vairāk nekā 100 tūkstoši cilvēku – gan Cēsu un tuvējo novadu, gan Vidzemes reģiona, Rīgas un Pierīgas iedzīvotāji.

Teikt, ka līdz ar vasaru beidzas koncertzāles aktīvā sezona, būtu nepareizi, jo pasākumiem bagāta būs arī šī vasara. Lai iepazīstinātu ar iecerēto, maija vidū Vidzemes koncertzālē "Cēsis" notika šovasar gaidāmajiem festivāliem veltīta preses konference, kurā piedalījās koncertzāles un mākslas festivāla "Cēsis" valdes loceklis Juris Žagars, koncertzāles programmu direktore Inese Zagorska, festivāla "Čello Cēsis" diriģents Jānis Liepiņš, orķestra "Kremerata Baltica" festivāla vadītāja Ingrīda Zemzare, mākslas festivāla "Cēsis" programmu direktore Indra Lūkina, Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra galvenais diriģents Andris Poga un rokfilmu festivāla vadītāja Amanda Boka.

"Esam gandarīti, ka interese par koncertzālē notiekošajiem pasākumiem arvien pieaug un apmeklētāju ir vairāk, nekā cerējām sākumā – it īpaši uz mūzikas un mākslas projektiem. Tas liecina, ka šāds kultūras centrs Vidzemē bija nepieciešams," pirmo darbības gadu vērtē Juris Žagars. "Šobrīd koncertzāle ieguvusi interesantu statusu, ko varam saukt par festivāla koncertzāli, jo pēdējā pusotra mēneša laikā sabirusi vesela virkne vasaras festivālu, kuru rīkotāji vēlas, lai tie norisinātos tieši šeit," pastāstīja J. Žagars.

Viņš arī piebilda, ka aizvadīto gadu vērtē kā veiksmīgu, jo sasniegti labāki rezultāti apmeklējuma ziņā, nekā sākotnēji cerēts. No apmeklētāju kopējā skaita 50 % nākuši tieši uz profesionālās kultūras segmentu jeb apmeklējuši nopietnās mākslas pasākumus. "Tā ir laba atbilde skeptiķiem, kuri savulaik pauda šaubas par to, kas gan šīs zāles piepildīs. Gadu esam noslēguši ar nelielu peļņu, un tas ir patīkams pārsteigums," tā Juris Žagars.

Inese Zagorska atzina, ka trīs reģionālo koncertzāļu projekts ir valstisks projekts un izaicinājums visiem – arī darbiniekiem, kuri šeit strādā. "Rezultāts ir veiksmīgāks, nekā paši paredzējām. Turklāt izjūtam ne tikai kultūras, bet arī ekonomisko pienesumu visam Vidzemes reģionam, – tā ir fantastiska sajūta, ka to iespēj kultūra!"

Pieci festivāli tikai trīs mēnešos

Tas, ka akadēmiskās mūzikas koncertos zāles piepildījums ir 70–80 %, koncertzāles vadībai dod drošības sajūtu.

"Varam ieiet Eiropas koncertzāļu apritē, un to var paveikt tieši ar festivāliem, tāpēc šovasar Cēsīs to būs veseli pieci. Ļoti liels prieks un gandarījums, ka arī "Kremerata Baltica" festivāls pēc vienpadsmit Siguldā aizvadītiem gadiem šovasar ienāks Cēsīs. Paši esam producējuši arī gluži jaunu festivālu "Čello Cēsis". Festivāli ir tie, kas spēj piesaistīt vairāk viesu no visas Eiropas," pauda Inese Zagorska.

Ingrida Zemzare Cēsu koncertzāli vērtē kā Latvijas kultūras dzīves apritē ienākušu jaunu spēlētāju, kam ir jauns darbības stils – fleksibls, māksliniecisks.

"Mums ir partneris, kurš mūsos ieklausās, un kopā mēs varam dabūt gatavas tādas lietas, kas citur nenotiek! Esam priecīgi, ka "Kremerata Baltica" 12. festivāls notiks tieši šeit, turklāt ļoti ātri – jau no 5. jūnija. Festivāls būs veltīts Mečislavam Veinbergam. Jau trīs gadus visā pasaulē mēģinām izcelt šo nepelnīti maz atskaņoto komponistu."

Apzinot daudzus čella spēles virtuozus gan Latvijā, gan visā pasaulē, izveidots jauns starptautisks mūzikas festivāls – "Čello Cēsis", kas Vidzemes koncertzālē "Cēsis" čella mūzikas cienītājus priecēs gan jūnijā, gan septembrī. Festivāla mākslinieciskās idejas autors ir čellists Jānis Laurs, kurš ir starptautiskā Adelaides čellu festivāla Austrālijā dibinātājs un mākslinieciskais vadītājs.

Festivāla mērķis ir atspoguļot un demonstrēt čella iespējas, tā unikālo balsi koncertos gan izcilu pasaules čellistu, gan jaunu mūziķu sniegumā, meistarklasēs, jauna čella tapšanas, tā būvniecības procesā. Festivālā "Čello Cēsis" piedalīsies mūziķi no Latvijas, Vācijas, Šveices, Somijas un Austrālijas, Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra čellu grupa "Čellu Dream Team", kā arī Latvijas čellu popmūzikas grupa "DaGamba".

Inese Zagorska atklāja, ka no 8. līdz 13. jūnijam ikvienam koncertzāles apmeklētājam būs iespēja sekot līdzi ekskluzīvam notikumam – jauna čella būvniecībai. Katru dienu ikviens interesents Vidzemes koncertzāles "Cēsis" pirmajā stāvā varēs vērot, kā top jauns mūzikas instruments, bet jau 13. jūnijā jaunbūvētais čells tiks prezentēts Eiropas Mūzikas padomes konferencē. Čella būvi nodrošinās vācu meistari Roberts Kenings un Mihaels Bečets no kompānijas "Betchet&Konig".

Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra (LNSO) galvenais diriģents un mākslinieciskai vadītājs Andris Poga pastāstīja par LNSO vasaras plāniem koncertzālē. "Jau sen spriedām, ka orķestrim un klausītājiem noderētu viens skaists, krāšņs, nopietns un vienlaikus vasarīgs notikums, un tieši tāds būs mūsu festivāls "LNSO vasarnīca"."

No 21. līdz 23. augustam simfoniskais orķestris piedāvās savu pirmo vasaras festivālu "LNSO vasarnīca", kura laikā Vidzemes koncertzālē "Cēsis" LNSO, Baibas Skrides un Vestarda Šimkus izpildījumā būs iespēja dzirdēt Bendžamina Britena, Pētera Čaikovska, Volfganga Amadeja Mocarta, Friderika Šopēna, Aleksandra Skrjabina un Dmitrija Šostakoviča darbus, kā arī Riharda Vāgnera operas "Loengrīns" koncertversiju.

"LNSO vasarnīca" būs Latvijas kultūras vēsturē sakņots, mūsdienīgi pasniegts klasiskās mūzikas festivāls ģimenei, kura uzdevums – veicināt kultūras tradīciju pārmantošanu paaudzēs un klasiskās mūzikas vērtību izskaidrošanu dažādu interešu un vecuma apmeklētājiem.

"LNSO vasarnīcā" ģimenes pa dienu varēs pavadīt laiku izglītojošās nodarbībās, filmu seansos, bērnu koncertprogrammās, mūzikas instrumentu iepazīšanas darbnīcās, kā arī zīmēt un izdejoties tematiskajās kustību nodarbībās, bet vakaros atgriezties koncertzāles telpās, lai izbaudītu LNSO mūziķu un solistu sniegumu kādā no trim piedāvātajām programmām.

Pirmo reizi Latvijā – rokfilmu festivāls

Augusta vidū Cēsīs notiks Latvijā pirmais rokfilmu festivāls. Festivāla vadītāja Amanda Boka pavēstīja, ka festivāls būs veltīts rokam, rokmūzikai, rokmūziķiem, kā arī filmām par rokmūziku. Uz Cēsīm tiks aicināti cilvēki, kam rokmūzika ir ne tikai jaunības dienu aizraušanās, bet raisa arī nostalģiskas sajūtas. Festivāls tiks atklāts ar Igora Lingas filmu par Latvijas rokmūzikas vēsturi "Savējie sapratīs!". Tajā būs redzami nozīmīgākie Latvijas rokmūziķi, kuri arī piedalīsies filmas pirmizrādē Cēsīs.

Festivāla programmā iekļautas filmas no klasiskā rokkino par pasaulē slavenām roka personām, viņu dzīves gājumu un kuras pasaulē ir zināmas kopš aizvadītā gadsimta 70. gadiem. Amanda Boka uzskata, ka šis ir Eiropas līmeņa notikums Latvijā.
Augustā Cēsīs notiks arī Latvijas Teātru festivāls jeb Latvijas teātru labāko izrāžu skate, kurā nedēļas garumā varēs redzēt populāras teātru izrādes. Zināms, ka viena no tām būs Nacionālā teātra izrāde "Prāts".

Jūlijā Cēsu Mākslas festivāla ietvaros koncertzālē būs klausāma plaša koncertprogramma.