13.05.2015 15:05

Ikšķiles novada pašvaldības Soduma balvu literatūrā iegūst romāns "Svina garša"

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Ikšķiles novada pašvaldības Soduma balvu literatūrā iegūst romāns "Svina garša" publicitātes

Šodien, 13. maijā, jau trešo gadu pēc kārtas Ikšķiles novada pašvaldība pasniedz rakstnieka un tulkotāja Dzintara Soduma vārdā nosaukto balvu literatūrā. Šogad to ieguvis Māris Bērziņš par romānu "Svina garša".

Kā portāls "Aprinķis.lv" uzzināja Latvijas Literatūras centrā (LLC), šogad Latvijas grāmatu apgādi Ikšķiles pašvaldības balvai bija pieteikuši gandrīz 30 grāmatu – oriģināldarbus un tulkojumus. Gala rezultātā žūrija vienbalsīgi par novatorismu literatūrā ar 4269 eiro lielu naudas balvu nolēmusi godināt M. Bērziņu par viņa jaunāko romānu, ko izdevis apgāds "Dienas grāmata".

M. Bērziņa jaunais romāns ir īsts notikums latviešu oriģinālliteratūrā. Attēlojot II pasaules kara sākotnēju posmu – vienu no vissarežģītākajiem periodiem Latvijas jauno laiku vēsturē –, M. Bērziņš bezbailīgi ņemas runāt par sāpīgiem vēstures, tautas apziņas un zemapziņas momentiem un šajā nozīmē ir īsts celmlauzis. "Svina garša" iegaismo tās vērtības, kas izturējušas 20. gadsimta pārbaudījumu, – cilvēcisku līdzjūtību, atvērtību citu ciešanām, individuālu atbildību un personisku drosmi. Autoram izdevies radīt spilgtu mākslas darbu, kura elektrizējošais spēks ievelk sevī, liek domāt un just līdzi, norāda LLC.

Kā vēstīts, Latviešu rakstnieks un tulkotājs Dzintars Sodums ir viena no Latvijas kultūras izcilībām. Vairāk nekā 60 gadus dzīvodams trimdā Zviedrijā un ASV, viņš nenogurstoši savu dzīvi veltījis latviešu valodas un literatūras saglabāšanai un novatorisma attīstīšanai.

Dz. Sodums sarakstījis romānu ciklu, kurā caur viņa personisko stāstu dziļi atklāta Latvijas neseno laiku vēsture. Dzejā viņš bijis formas pirmatklājējs.

Skolojies anglosakšu literatūras tradīcijā, kā dāvanu latviešu valodai Dz. Sodums pasniedzis pasaules literatūras meistardarba "Uliss" tulkojumu, kam veltījis visu mūžu, tā latviešu kultūrai paverot pasaules kultūras kontekstu. Dz. Soduma uzticība latviešu valodai un novatorisms kalpos par piemēru un iedvesmu daudzām latviešu literatūras paaudzēm. Savas dzīves pēdējos gadus Dz. Sodums pavadīja Ikšķilē, kur arī atrodas viņa mūža atdusas vieta.