30.03.2015 17:40

Ziedoņa Ločmeļa kara stāsts piedzīvo pirmizrādi uz Dailes teātra skatuves

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
 Ziedoņa Ločmeļa kara stāsts piedzīvo pirmizrādi uz Dailes teātra skatuves www.garkalne.lv/ sociālā vietne "facebook"'

Upesciema un Garkalnes jaunsargu instruktora Ziedoņa Ločmeļa savulaik rakstītais stāsts par četriem ļoti atšķirīgiem cilvēkiem, kas dažādu iemeslu dēļ atrodas vienā tankā, režisora Mihaila Gruzdova prasmīgajās rokās pārtapis par iestudējumu divos cēlienos Dailes teātra izrādē "Droši kā tankā".

Traģikomēdija "Droši kā tankā" savu pirmizrādi piedzīvoja 22. martā. Izrāde vēsta par pēdējām II pasaules kara dienām 1945. gada maijā, kad dabā ir plaukstošs maijs, bet karā ierautie cilvēki skarbi cīnās par savu izdzīvošanu. Pieci dažādu tautību cilvēki – baltkrievs, krievs, tadžiks, latvietis un čehs –, lai izbēgtu no pretinieka, paslēpjas sašautā tankā. Tanka šaurībā risinās viņu attiecības, kas atklāj, cik atšķirīgi ir šo cilvēku uzskati par karu, patriotismu, ticību, cilvēku attiecībām un dzīvi kopumā.

Z. Ločmelis savu rakstīto stāstu uz trim lapiņām bija aiznesis režisoram M. Gruzdovam pats. Viņam šī stāsta ideja iepatikās, tāpēc dramaturģei Leldei Stumbrei tika uzticēts izvērst stāstu lugā teātrim.

"Ziedonis Ločmelis ir ļoti interesanta personība, karavīrs vairāk nekā 20 gadu garumā. Pēc skata kā vilks vientuļnieks, bet dzīvo pilnu krūti. Viņam ir ļoti laba skola, kurā māca ieroču meistarībā, pats ar savām rokām spēj sameistarot vai visus ieročus, labs aktieris, labi raksta. Visu, kam ķeras klāt, dara ļoti talantīgi. Izrādē viņš mums ir konsultants, māca aktieriem, kā turēt automātu, kauties... Gandrīz kā filmā," laikrakstam "Latvijas Avīze" par Z. Ločmeļa lomu izrādes tapšanā stāstīja M. Gruzdovs.

Izrādē lomas atveido visai spoža jauno aktieru plejāde, Elīna Dzelme, Intars Rešetins, Gints Grāvelis, Artūrs Dīcis, Mārtiņš Počs un Inita Dzelme. Turklāt jāpiebilst, ka izrādes tapšanas procesā režisors kopā ar aktieriem paviesojās arī Ādažu militārajā poligonā un izbaudīja, kā tas ir – sēdēt īstā tankā.

Portāls "Aprinķis.lv" jau vēstīja, ka Z. Ločmelis filmējies ne vien Latvijas režisoru veidotajās mākslas filmās, bet arī ārvalstu režisoru veidotajos darbos. Pērn nogalē Latvijas nacionālajā filmu festivālā "Lielais Kristaps" viņš tika godināts kā labākais aktieris otrā plāna lomā par virsseržanta tēlojumu filmā "Džimlai rūdi rallallā".

Z. Ločmelis ir bijušais Nacionālo bruņoto spēku virsseržants un Latvijas armijas misiju dalībnieks, kurš arī pašlaik par spīti aktīvai kinokarjerai nav metis pie malas karavīra būšanu. Viņš jau ilgus gadus iedvesmo jauno paaudzi, vadot Upesciema un Garkalnes novada jaunsargu vienības.

Iepriekš:

Ziedonis Ločmelis: Ja darīt, tad kaut ko derīgu

Ziedonis Ločmelis saņem Lielo Kristapu par virsseržanta lomas tēlojumu filmā Džimlai rūdi rallallā